ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Για κασέρι από τον Καρσερά

= ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Νίκο μου…

Του… «έφυγε» του Αβέρωφ και δεν ευχαρίστησε τον Χριστοδουλίδη την ημέρα της αποχώρησής του από το ΥΠΕΞ, ενώ έσπευσε δημόσια να χαιρετήσει την ανάληψη του υπουργείου από τον Κασουλίδη. Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ στις 11 Ιανουαρίου κατέληγε: «Θέλουμε να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στον Ιωάννη Κασουλίδη στα καθήκοντα που αναλαμβάνει, με τη βεβαιότητα ότι θα ασκήσει αυτά του τα καθήκοντα με τον πατριωτικό ρεαλισμό που τον διακρίνει». Κανένας δεν έφερε βεβαίως καμία ένσταση για τα συγχαρητήρια στον Ιωάννη Κασουλίδη. Η συζήτηση που έγινε ήταν για όσα σκοπίμως, για κάποιους, παραλήφθηκαν στην ανακοίνωση. Δύο ημέρες αργότερα ο Αβέρωφ επανήλθε, μόνος του όχι με ανακοίνωση του κόμματος και απευθύνθηκε με προσωπική επιστολή στον Χριστοδουλίδη, η οποία βεβαίως δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η επιστολή τεσσάρων μόλις γραμμών ευχαριστούσε τον Χριστοδουλίδη για την προσφορά του στην παρούσα διακυβέρνηση ως ΥΠΕΞ όσο και από τις προηγούμενες θέσεις που υπηρέτησε. Το πιο αξιοσημείωτο είναι το ιδιόχειρο «Νίκο μου» με το οποίο άρχιζε η επιστολή και το οποίο προκάλεσε από αυθόρμητα γέλια μέχρι πικρόχολα σχόλια. Δεν ξέρω ο Χριστοδουλίδης πώς το πήρε όταν άνοιξε την επιστολή… αν το πίστεψε ή αν τη θεώρησε fake και πήρε τηλέφωνα για να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά της…

Ο τέως ΥΠΕΞ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να διατηρεί υψηλά ποσοστά, εξακολουθεί στις πρώτες δηλώσεις σε late night shows (!) μετά την παραίτησή του να δηλώνει το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές του 2023. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα το εκδηλώσει επιτέλους και πότε. Πολλοί δε προχωρούν τη συζήτηση, αν ο μικρός Νίκος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τον επικείμενο προεκλογικό ή αν αληθεύει η πληροφορία πως ήδη μετακόμισε στο προεκλογικό του επιτελείο. Πάντως μια φωτογραφία που κυκλοφορεί από καλοθελητές στα WhatsApp ίσως δίνει απαντήσεις στο πρώτο ερώτημα. Σε αυτή είναι ο υποψήφιος προεδρικός πεθερός κ. Καρσεράς να ποζάρει, με ύφος «κλείσαμε νέα μεταγραφή», με τον περίφημο Ιβάν Σαββίδη, μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει τη βάση των εταιρειών του (surprise) στην Κύπρο. Ίσως βέβαια και να μη σημαίνει τίποτα η φώτο, απλά ο κ. Ιβάν να πέρασε από το Σουπερμάρκετ Καρσερά για κασέρι και βότκα και είπε ένα γεια στον υποψήφιο προεδρικό πεθερό.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του μικρού Νίκου, σύμφωνα με πληροφορίες μου, επικεντρώνονται κυρίως στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ αλλά και στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ. Ως γνωστόν με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν υπάρχει επικοινωνία. Ο πρίγκιπας Νικόλαος προωθεί δυναμικά πια τη δική του υποψηφιότητα, από θέση ισχύος, όπως ο ίδιος λέγει, ενώ ο Φούλης ούτε ζωγραφιστό δεν θέλει να βλέπει τον «Νίκο του». Αντιθέτως πέταξε για Αθήνα ανακουφισμένος που τα κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να σπάσει μύτη να τον θέσει εκτός κυβέρνησης. Η πλάκα ήταν που ο Χριστοδουλίδης την επομένη της παραίτησής του βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι που να τον χωρίζει με τον Αβέρωφ. Τη δήλωση την άκουσε γνωστό συναγερμικό στέλεχος και αυθόρμητα πρόσθεσε: «Τίποτα δεν τους χωρίζει. Μόνο ένας λόφος».

Ονοματολογία και αδιέξοδο

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, παρά τα όσα δηλώνονται από την ηγεσία, έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε πολλές συζητήσεις για τις προεδρικές, τις συνεργασίες και την ονοματολογία. Η πάντα έγκυρη κυρία Γιαννούλα, η οποία ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα με ενημέρωσε πως όντως συζητήθηκαν «σε πολύ κλειστή και ολιγοπρόσωπη» συνεδρία τα τρία ονόματα που απασχολούν επί του παρόντος το κόμμα: Γιώργος Παμπορίδης, Τάσος Χριστοφίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας επανήλθε στην Εζεκία Παπαϊωάννου από ΑΚΕΛικό αλλά και ΔΗΚΟϊκό παράγοντα με τις απόψεις να είναι διιστάμενες. Το δε όνομα του πρύτανη του πανεπιστημίου Κύπρου συζητήθηκε ως μία επιθυμητή από το ΑΚΕΛ υποψηφιότητα, «η οποία θα μπορούσε να ικανοποιήσει αρκετές ανάγκες του κόμματος» αλλά ταυτόχρονα τέθηκε και η διαπίστωση ότι «δεν τραβά καθόλου» οπότε χάνει εκ προοιμίου στο κριτήριο της εκλεξιμότητας. Επιπλέον, ούτε ο Νικόλας ευνοεί τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα για αρκετούς λόγους. «Δηλαδή και αυτός μάλλον συζητήθηκε για να απορριφθεί» πρόσθεσε η κυρία Γιαννούλα. Για τον Αχιλλέα Δημητριάδη επίσης υπήρξε αμφιβολία κατά πόσο θα μπορούσε να προσελκύσει υψηλά ποσοστά, αλλά αφέθηκε ως μία πρόταση στην οποία το κόμμα, για σκοπούς συζήτησης όμως, μπορεί να επανέλθει.

Όσον αφορά τον Νικόλα, φαίνεται πως ο Στέφανος σε αυτό το θέμα διατηρεί τη γραμμή Άντρου. Ο γ.γ. εξήγησε πρόσφατα στον Πρίγκιπα πως προς το παρόν «δεν μπορεί να περάσει από τη βάση». Η έμφαση πρέπει να δοθεί στο «προς το παρόν». Άρα; Τι θα κάνει το κόμμα του λαού; Σε περίπτωση αδιεξόδου η κυρία Γιαννούλα λέει πως θα κατέβει ο ίδιος ο Στέφανος ως μια έντιμη επιλογή ήττας που θα συσπειρώσει όμως το κόμμα. Η πιο πάνω επιλογή όμως σύμφωνα με τον κύριο Λένιν, τον αποθηκάριο στην εταιρεία Λαϊκό – Κόσμος, ο οποίος λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος της επαγρύπνησης στη μετά Κατσουρίδη εποχή, έχει το εξής μεγάλο πρόβλημα: Πρέπει να βρει λεφτά το ΑΚΕΛ για προεκλογικό. Ενώ με τον Παμπορίδη…

Ο Νικόλας στον Στέφανο

Στο πριγκιπάτο του ΔΗΚΟ υπάρχουν επίσης έντονες διεργασίες. Ο πρίγκιπας Νικόλαος ετοιμάζεται για «πολύ σοβαρή αυτή τη φορά» συνάντηση με τον Στέφανο, όπως μου μετέφερε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα. Αναμένεται, μου είπε, ο ίδιος ο Νικόλας να θέσει στη συνάντηση το όνομά του για διαπραγμάτευση, ενώ έχει και κάποια επιχειρήματα που απαντούν στη θέση του ΑΚΕΛ ότι η βάση του δεν φαίνεται να ψηφίζει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Πάντως, ο πρίγκιπας φέρεται ενοχλημένος από τις αμφίρροπες δυνάμεις που κινούνται εντός του πριγκιπάτου και αφορούν άλλους υποψήφιους αντί αυτού. Το σκηνικό, στο ΔΗΚΟ σύμφωνα πάντα με τη Φωτούλα, είναι μια ομάδα που υποστηρίζει τον Νικόλα φανερά και προωθεί τη δική του υποψηφιότητα. Υπάρχει όμως και μία άλλη ομάδα που του ζητάει συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και μόνον, ενώ μια τρίτη ομάδα προωθεί την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη για καιρό τώρα, στη βάση του κόμματος. Επιπλέον υπάρχει και ένας αριθμός ισχυρών οικογενειακών στελεχών που προωθούν την υποψηφιότητα Παμπορίδη. Για τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ είναι όλα ανοιχτά και φαίνεται πως μπορεί να προωθηθεί μόνο εάν κοινός υποψήφιος θα είναι ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος. Ο Νικόλας βασικά έχει το ίδιο πρόβλημα με τον ΔΗΣΥ. Στους ψηφοφόρους και στα στελέχη του κάνουν πλιάτσικο οι Χριστοδουλίδης και Παμπορίδης. Δεν σκοπεύει όμως να κάνει το λάθος Αβέρωφ, να δείξει τα χαρτιά του από τους πρώτους. «Αυτός που σίγουρα θα τα δείξει τελευταίος είναι το Αρμενάκι», με ενημέρωσε βετεράνο στέλεχος του ΔΗΚΟ.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι στα ψηλά δώματα του ΑΚΕΛ επαναλαμβάνεται μια δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις αλλά και τις δράσεις της Ειρήνης Χαραλαμπίδου; Φαίνεται πως η ανεξάρτητη έκφραση απόψεων από την δραστήρια βουλεύτρια κάποιους ενοχλεί πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση