ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Γυναίκα θα διεκδικήσει τη θέση του Άντρου στο ΑΚΕΛ;

= ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Όταν ο Άντρος αντί να διώξει τον Νίκαρο διώχνει τον Άντρο

Ανένδοτο αγώνα για να φύγει ο Νίκος Αναστασιάδης από το προεδρικό άρχισε ο Άντρος Κυπριανού από την επομένη κιόλας των προεδρικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση επαναλάμβανε και αυτός και κάποια στελέχη του ΑΚΕΛ την επιμονή τους να διώξουν τον Αναστασιάδη από την προεδρία, δίνοντας μερικές φορές την εντύπωση ότι διακατέχονταν από έντονη προσωπική εμπάθεια.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών όμως έφεραν καπάκι τους προγραμματισμούς του ΑΚΕΛ αλλά και του ίδιου του Άντρου Κυπριανού. Εκεί που με ένταση ο Άντρος επαναλάμβανε σε υψηλούς τόνους «Προτεραιότητα μας είναι να φύγει ο Αναστασιάδης και να φέρουμε την αλλαγή», κατέληξε να βλέπει ο ίδιος την πόρτα εξόδου στο κόμμα του, με συνοπτικές διαδικασίες, και να φέρνει την αλλαγή όχι της κυβέρνησης αλλά του ίδιου του ΑΚΕΛ. Πρόκειται για έναν όντως άδοξο τερματισμό της ηγεσίας του στο ιστορικό κόμμα μετά από την πανωλεθρία του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές. Που δεν ήταν η πρώτη. Από το 2011 που το κόμμα είχε 132.171 ψήφους στις πρόσφατες βουλευτικές πήρε μόνο 79.913 ψήφους, χάνοντας σε μία δεκαετία, επί Άντρου Κυπριανού, 52.258 ψήφους. Δηλαδή περισσότερες ψήφους απ’ όσες έλαβε στις βουλευτικές το τρίτο κόμμα ΔΗΚΟ που ανήλθαν στις 40.395.

Όλα αυτά όμως θα συζητηθούν ξανά και ξανά, το φλέγον τώρα για το ΑΚΕΛ, τον κόσμο του αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος. Οι δύο επικρατέστεροι, όπως γράφτηκε κατά κόρον, είναι οι Στεφάνου και Λουκαΐδης. Μήπως υπάρχει και κάποιος άλλος που θα μπορούσε να μπει σφήνα στα δύο προβεβλημένα στελέχη; Το ερώτημα έθεσα στην αγαπημένη μου κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμα περισσότερα. Παρά τη θλίψη της για όσα βιώνει το κόμμα, μου ανέφερε πως «εντός του κόμματος υπάρχει μια τάση που μπορεί να φέρει τα πάνω, κάτω». Ποια είναι αυτή η τάση; Το ενδεχόμενο να προωθηθεί μια γυναίκα μεταξύ των υποψηφίων για διεκδίκηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Μου αποκάλυψε λοιπόν ότι από μία ομάδα στελεχών συζητήθηκε το όνομα της Ελένης Μαύρου, η οποία πέρασε από πολλές ηγετικές θέσεις στο κόμμα και ήταν υποψήφια βουλεύτρια στην επαρχία Κερύνειας. «Μπορεί να έχασε την έδρα στην Κερύνεια επειδή είχε απέναντί της τον υιό Χριστόφια αλλά η παρουσία της εντός του κόμματος εκτιμάται από ευρύ κύκλο», όπως μου είπε.

Μου αποκάλυψε ακόμα ότι ενώ κάποιοι το συζητούν θετικά, αναφερόμενοι στη συγκυρία για προώθηση γυναικών σε σημαντικά πόστα της πολιτικής ζωής, κάποιοι άλλοι δεν θέλουν ούτε κουβέντα να ακούσουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η κυρία Γιαννούλλα μου είπε πως εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσουν πολλά στο κόμμα και πως η ίδια θεωρεί ότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Γιατί δεν θα υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση

Είναι σίγουρο πως όταν ο Νίκος Αναστασιάδης έριχνε την βόμβα για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων «για την Κύπρο του αύριο», ούτε ο ίδιος πίστευε ότι θα μπορούσε να βρει ανταπόκριση. Ιδιαίτερα από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Το πολύ να έλπιζε ότι θα κατάφερνε να πείσει τον Αδάμου με το ένδοξο ΑΚΕΛικό παρελθόν και ίσως να εξασφάλιζε άλλα δύο άτομα, ένα από την ΕΔΕΚ και ένα από την ΔΗΠΑ, ίσως και κάποιο από την Αλληλεγγύη...

Άτομο που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μου ανέφερε ότι στους στόχους του Αναστασιάδη μπήκαν και δύο πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής με πολιτικό παρελθόν στην αντιπολίτευση. Αυτά ως εναλλακτικά εάν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ αρνηθούν τις προτάσεις και το όραμα του Αναστασιάδη για οικουμενική κυβέρνηση και προσέγγιση του μέλλοντος της Κύπρου. Πηγές μου και στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ μου έλεγαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει καν προσέγγιση με τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ σε αυτή την χρονική στιγμή. Ιδιαίτερα από το ΑΚΕΛ. Και ο Άντρος και τα άλλα στελέχη του κόμματος έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά.

Εκείνο μάλιστα που λέχθηκε από στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι πως το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Αναστασιάδης με υπουργοποίηση παλαιών στελεχών του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΚΟ χωρίς τη συγκατάθεσή τους, θα οξύνει ακόμη περισσότερο την σύγκρουση. Και τα δύο κόμματα προδικάζουν πως οικουμενική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει στην πραγματικότητα και ο μόνος χώρος που μπορεί να σχηματιστεί είναι στο μυαλό του Αναστασιάδη. Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα αφού οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένονται στον Λόφο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και θα τα πουν όλα στις δηλώσεις τους εξερχόμενοι του προεδρικού.

KOYIZ: Ποιο κόμμα φημολογείται ότι είναι πολύ κοντά να αλλάξει την απόφασή του για να στηρίξει μέχρι τέλους τον δικό του υποψήφιο;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση