ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η προσφυγή για την Αμμόχωστο και το νέο σήριαλ «Οι Καλαδερφοί»

= ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τις επίσημες ανακοινώσεις της Άγκυρας για την αποχώρηση του γεωτρύπανου Yavuz αναμένει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την εκτίμηση κατά πόσον η αποχώρηση οφείλεται σε οικονομικά προβλήματα ή στους περιορισμούς που βιώνει η Τουρκία λόγω της δράσης της κυπριακής κυβέρνησης, μια και τα νορβηγικά πλοία που παρείχαν υπηρεσίες στο Yavuz έχουν διαλύσει την συμφωνία τους με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων. Σύμφωνα με όσα μου ανέφερε πηγή μου, ενδέχεται να ισχύουν και τα δύο, και οι οικονομικοί λόγοι αλλά και η έλλειψη υποστήριξης, κάτι που αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος λειτουργίας του γεωτρύπανου. Μου ανέφερε ακόμα πως δεν αποκλείεται η Τουρκία να αποφάσισε να αλλάξει στάση και να παρουσιάσει την απόσυρση του γεωτρύπανου ως "συμβολή για δημιουργία θετικού κλίματος". 

"Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν σύντομα και με τις δημόσιες ανακοινώσεις που θα γίνουν με το θέμα αλλά και με τις τοποθετήσεις του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη", πρόσθεσε η πηγή μου, σημειώνοντας: "Να μην ξεχνάμε ότι το Fatih βρίσκεται έξω από την Πάφο και το Barbaros έξω από τη Λεμεσό. Εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις και με αυτά τα πλοία"...

Στο μεταξύ μεγάλη συζήτηση γίνεται για το κατά πόσον θα προσφύγει τελικά η Κύπρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή όχι για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο.  Ο Healthy ρωτήθηκε χθες εάν έχει αποφασίσει για την προσφυγή και απάντησε: "Όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί", αφήνοντας να εννοηθεί πως μάλλον θα γίνει και θα ανακοινωθεί...

Κάποιος πάντως έλεγε χθες σε πηγαδάκι πολιτικών στη Λευκωσία πως η συνάντηση του Φούλη με τον Κινέζο πρέσβη και η δημόσια έκκληση του αρχηγού του ΔΗΣΥ η Κίνα να στηρίξει την Κύπρο στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, συνηγορεί προς την προσφυγή. "Εξάλλου όλα σχεδόν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ήδη προσεγγιστεί από το ΥΠΕΞ και ο Αναστασιάδης έχει ήδη τις αντιδράσεις τους στα χέρια του", πρόσθεσε νεαρός πολιτικός που συμμετείχε στο πηγαδάκι.

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο προωθούνται και σε ευρωπαϊκά σώματα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ευρωβουλευτές. Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό κατά πόσον όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές συμφωνούν με την πρόταση για εγγραφή του θέματος στην Ευρωβουλή, φαίνεται πως το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο. Πάντως κάποιοι ευρωβουλευτές (όχι όλοι) είναι μανικωμένοι για να πετύχουν εγγραφή του θέματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επιμένουν πως μπορούν να το πετύχουν.

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ "Οι καλαδερφοί" αναμένεται σύντομα. Χθες ο ένας καλαδερφός από τη θέση του θεσμού που υπηρετεί υποστήριξε πως το δικαστικό σύστημα θα βελτιωθεί με ριζικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται "εάν η Βουλή τις εγκρίνει".

Την ίδια μέρα με άρθρο του ο άλλος καλαδελφός και πολυ-παράγοντας στα δικηγορικά πράγματα του τόπου, θεωρεί όχι μόνο λανθασμένη αλλά και καταστροφική για τη Δικαιοσύνη την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Όπως έγραψε για να ενημερώσει την κοινή γνώμη, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων "θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, μεταξύ αυτών σύγχυση, δυσλειτουργία, πολυπλοκότητα, αβεβαιότητα και διάβρωση της ανεξαρτησίας των Δικαστών". Αναφέρει μάλιστα και μια άλλη τεράστια, παράπλευρη απώλεια: "Ενδεχόμενα να προκληθεί σοβαρό θεσμικό πρόβλημα στο δίκαιο της ανάγκης και να αμφισβητηθούν πολλά πράγματα που έγιναν από το 1964 ως σήμερα". Και καταλήγει με μια ριζική πρόταση-λύση: "Καταληκτικά θεωρώ την προτεινόμενη μεταρρύθμιση καταστροφική και καλώ το Υπουργικό Συμβούλιο να αποσύρει τα σχετικά νομοσχέδια".

ΚΟΥΙΖ: Σε ποιο κόμμα μεγαλοστέλεχος φέρεται αποφασισμένο να αρχίσει επανάσταση για τον τρόπο που επιχειρείται η διευθέτηση του θέματος για την 56η έδρα; Αληθεύει πως η θέση του ότι προωθείται μια ανελεύθερη διαδικασία που προωθεί την κατάχρηση εξουσίας από τους κομματάρχες έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του κομματάρχη του και αναμένονται... μάχες;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση