ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η χαμένη Λουτ, το Βατερλό του Τζο και τα αποφθέγματα του Στέφανου

= ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μεγάλη είναι η μάχη που δίνεται για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την προώθηση από την κυβέρνηση της αναβολής των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και μετακίνησής τους στο 2024. Οι εντατικές επαφές του Νίκου Νουρή με κομματάρχες, αλλά και η προεργασία που έχει γίνει φαίνεται ότι αποδίδουν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, η μεταρρύθμιση έχει σχεδόν αποφασιστεί με μοναδικό ερωτηματικό τη στάση του ΑΚΕΛ. Ακόμα και το «δύσκολο» ΕΛΑΜ φαίνεται να έχει πειστεί να ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης και η πλειοψηφία έχει εξασφαλιστεί.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν συμφωνούσε στις αλλαγές που χρειάζονται για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης η Κύπρος δεν θα μπορέσει να εκταμιεύσει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Εκείνο που μένει να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα εντός των ημερών είναι το τι θα γίνει με την αναβολή των δημοτικών εκλογών. Φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ότι και σε αυτό μάλλον επιτυγχάνεται πλειοψηφία και είναι πολύ πιθανόν σύντομα να ανακοινωθεί και η μετακίνηση των δημοτικών εκλογών.

«Έμειναν μόνο λεπτομέρειες να συζητηθούν και σύντομα θα ανακοινωθεί το θετικό για τη μεταρρύθμιση αποτέλεσμα», μου ανέφερε έγκυρη πηγή. Υπενθυμίζω πως πριν από λίγες ημέρες ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέμεινε στη θέση για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. «Μπορεί να κακοφανήσουμε πέντε κοινοτάρχες και τρεις δημάρχους», είχε αναφέρει δηκτικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά υπέδειξε ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα μικρά μπροστά στο μεγάλο που είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.
Όπως πάντως ακούω από πηγή μου στην Πινδάρου, οι διαμαρτυρίες δεν είναι μόνο από πέντε κοινοτάρχες και τρεις δημάρχους, αλλά από πολύ περισσότερους. Όχι μόνο από τον ΔΗΣΥ αλλά και από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα. Γι’ αυτό και το μήνυμα του Αβέρωφ δεν απευθυνόταν μόνο σε δημάρχους και κοινοτάρχες, αλλά και σε… κομματάρχες.

Εδώ η Λουτ, εκεί η Λουτ, πού είναι η Λουτ; Κοντεύει να βγει ο Αύγουστος και η Λουτ που θα μας επισκεπτόταν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει δώσει ακόμα το στίγμα της. Ούτε αν θα έρθει μας είπε, ούτε εάν θα πραγματοποιηθούν όντως οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ.Αν και οι δικές μου πληροφορίες, όπως εγκαίρως σας τις μετέφερα, μιλούσαν για πιθανή επίσκεψη της Λουτ τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο, τώρα μαθαίνω ότι ακόμα και η επίσκεψη του Σεπτεμβρίου είναι στον αέρα. Όπως και αυτή η ίδια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, η κρίση στο Αφγανιστάν έχει στρέψει το ενδιαφέρον του Αντόνιο στην περιοχή, η οποία μετράει θύματα και μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Το Κυπριακό με τους Τούρκους να επιμένουν σε δύο κράτη είναι σαφές ότι χρειάζεται δουλειά πολλή για να μπορέσουν να κάτσουν οι δύο πλευρές σε ένα τραπέζι, ακόμα και για να συνεχίσουν τους μονολόγους τους.
Ωστόσο, η χειρότερη επιβάρυνση του Αφγανικού στο Κυπριακό φαίνεται να είναι άλλη, εκτός ΟΗΕ. Και αφορά τον φίλο μας τον Τζο και την πρωτοφανή ήττα που δέχθηκε στο Αφγανιστάν, όπου είδε ξαφνικά νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες χωρίς να υπάρχει μάχη ή πόλεμος. Τα όσα αναμέναμε να πράξει, αναλαμβάνοντας δράση για το Κυπριακό ή αναβάλλονται ή μπαίνουν στην κατάψυξη. Εκτός κι αν κάποιοι άλλοι φίλοι μας εργαστούν έξυπνα και υποδείξουν στον Μπάιντεν ή στον Μπλίνκεν ότι η άσκηση πίεσης για λύση στο Κυπριακό τους συμφέρει, αν μη τι άλλο για να καλύψουν το Βατερλό του Αφγανιστάν. Ίσως θα διερωτηθείτε πώς θα μπορέσει να πιέσει την Τουρκία για το Κυπριακό ή οτιδήποτε άλλο τώρα που την έχει ανάγκη για τη διαχείριση του Αφγανικού παγίδας. Είναι και δική μου απορία.

«Δεν μπορεί η πολιτική να καταργεί τη λογική», δήλωσε την Παρασκευή ο Στέφανος, νέος γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Το ανέφερε σχολιάζοντας τη νέα πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή σε λύση ενιαίου κράτους με βάση το Σύνταγμα του 1960. Θα διαφωνήσω έντονα. Όχι με την πρόταση του Αναστασιάδη, που τους έκανε όλους να ψάχνονται και να διερωτώνται σε ποια εποχή βρίσκονται, αλλά για το απόφθεγμα του Στέφανου και τη σιγουριά με την οποία το διατύπωσε. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ακριβώς την αντίθετη συνθήκη, ότι δηλαδή η πολιτική καταργεί τη λογική. Και ότι μόνο αυτή μπορεί να το κάνει με μοναδική ευκολία. Παραδείγματα πολλά. Από κάθε παράταξη. Από την Εζεκία Παπαϊωάννου υπενθυμίζω μόνο μία, το αλήστου μνήμης σύνθημα για το δημοψήφισμα του 2004: Ψηφίζουμε όχι για να τσιμεντώσουμε το Ναι. Ήταν μία από τις περιπτώσεις που τσιμεντώθηκε η πεποίθηση ότι η πολιτική καταργεί τη λογική.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος φέρελπις υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας επιδιώκει τελευταία επαφές με πολιτικές προσωπικότητες από αντίπαλες δυνάμεις, διερευνώντας προθέσεις και… διαθέσεις; Πηγή μου, που γνωρίζει, μου έλεγε πως έχει σχεδόν ολοκληρώσει το επιτελείο του και ότι στις διακοπές του έχει ετοιμάσει, μαζί με τους συνεργάτες του και ένα χρονοδιάγραμμα των επαφών που πρέπει να έχει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ο Οκτώβριος τίθεται από τον υποψήφιο ως ο μήνας ορόσημο της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση