ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η χοτ εβδομάδα του Ερντογάν και οι εκπλήξεις

= ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Καυτή θα είναι η νέα εβδομάδα, όχι μόνο λόγω του καύσωνα. Η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν με τη μεγάλη πομπή ακολούθων και τις αναμενόμενες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο και γενικά το Κυπριακό, ανεβάζει πολύ ψηλά τη θερμοκρασία. Το πρωτοφανές περιστατικό με πυροβολισμούς κατά σκάφους του λιμενικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του νεοσουλτάνου προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει την Τρίτη και την Τετάρτη, ημέρες της επίσκεψης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το τρέξιμο για να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη χωρίς μέχρι στιγμής θεαματικά αποτελέσματα. Στο εσωτερικό μέτωπο η ανήσυχη ηρεμία μία σπίθα χρειάζεται για μια νέα θεαματική έκρηξη. Μπορεί λόγω των ημερών να κρατούνται τα προσχήματα αλλά αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ. Σε λίγες ημέρες η πολιτική σκηνή αναμένεται να επανέλθει στην τραγική της κανονικότητα...

Μέσα στην απελπισία για τα όσα ανενόχλητος αποφασίζει και διατάσσει ο νεοσουλτάνος προβάλλει και μια μικρή ελπίδα: η αντίδραση μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων στις κινήσεις του Ερντογάν. Τουρκοκυπριακά κόμματα και οι πρώην Τουρκοκύπριοι ηγέτες Ταλάτ και Ακιντζί μποϋκοτάρουν την ομιλία του Ερντογάν ενώπιον της ψευδοβουλής, παρά το ότι αυτός επιμένει ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει εκπλήξεις «κάτι νέο και σημαντικό για το οποίο έχουν ήδη γίνει οι προετοιμασίες», όπως δήλωσε.

Ενώ από τη μία είναι παρήγορο πως οι ανακοινώσεις του θα γίνουν μπροστά σε άδεια έδρανα στην ψευδοβουλή, δεν σημαίνει πως δεν θα τις εφαρμόσει.

Και ενώ το Εθνικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες συνεδρίες και αποφάσεις, την πορεία του νεοσουλτάνου δεν φαίνεται ότι μπορούν να την ανακόψουν.

Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε, αναλόγως και των όσων θα ανακοινώσει ο Ερντογάν, είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ όπου θα ληφθεί μια νέα, πιθανώς αυστηρή απόφαση κατά της Τουρκίας.

Αρκετές συζητήσεις προκαλεί η πρόταση του Ιωάννη Κασουλίδη για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με αντάλλαγμα την παράδοση της Αμμοχώστου στη Ηνωμένα Έθνη με στόχο να σωθεί η Αμμόχωστος. Πρόκειται για μια πρόταση έξω από το κουτί όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Ιωάννης Κασουλίδης, η οποία αναμένεται ότι θα έχει την τιμητική της στη δημόσια συζήτηση τις επόμενες ημέρες.

Αναβρασμός επικρατεί στον ΔΗΣΥ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τη Δευτέρα μέχρι το τέλος Ιουλίου τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητες για τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβούλων και των Σχολικών Εφορειών. Παράλληλα ο Αβέρωφ Νεοφύτου διατηρεί το δικαίωμά του για να επιλέξει αριστίνδην υποψήφιους μέχρι και 25% των εδρών σε κάθε δήμο. Οι επαρχιακοί γραμματείς του ΔΗΣΥ σε κάθε επαρχία έχουν ενημερωθεί ότι ο Αβέρωφ θα ασκήσει το δικαίωμα του για επιλογή των αριστίνδην υποψηφίων κάτι που προκαλεί νέες διεργασίες.
Απ’ όσα μαθαίνω από τη Μάνταμ του Φούλη, αρκετοί και αρκετές φιγουράρουν ως υποψήφιοι, υποψήφιες για μια θέση αριστίνδην.
Ωστόσο, πραγματική μάχη όπως ακούω γίνεται για τη δημαρχία σημαντικών δήμων με φερόμενους ως υποψήφιους να κονταροχτυπιούνται. Και όχι μόνο στον ΔΗΣΥ, αλλά και στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ…

Έκπληξη ήταν για ορισμένους ο διορισμός του Γιώργου Κουκουμά ως νέου εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ. Εντός και εκτός του κόμματος αναμένουν τις πρώτες δηλώσεις του νέου εκπροσώπου για να γίνει και η ανάλογη κριτική. Εκείνο πάντως που ακούστηκε μέσα στο ίδιο το κόμμα προχθές είναι πως η σύγκριση με τον πετυχημένο κατά γενική ομολογία προκάτοχό του και νυν γ.γ. του κόμματος Στέφανο Στεφάνου είναι αναπόφευκτη.

ΚΟΥΙΖ: Θα επιβεβαιώσει η εκλογή νέου αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ στη θέση του Τρυφωνίδη τη δύναμη του Νικόλα Παπαδόπουλου στο κόμμα του; Πηγή μου από το πριγκιπάτο μου ανέφερε πως «η μάχη για το ποιος θα καταλάβει τη θέση επεκτείνεται πολύ πιο μακριά από όσα μπορεί να φανταστεί ο απλός ψηφοφόρος του ΔΗΚΟ». Τα μηνύματα που θα δοθούν με τη συγκεκριμένη εκλογή, μου ανέφερε, μπορεί να αφορούν ακόμα και αυτή τη θέση του πρίγκιπα Νικόλαου ως προέδρου του κόμματος. Λέτε;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση