ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο αγώνας για φρένο στον Ερντογάν και η καλοκαιρινή ανταρσία σε κόμματα

= ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το Εθνικό Συμβούλιο και ο Ερντογάν

Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο για να λάβει αποφάσεις για το θέμα της Αμμοχώστου και δεν αποκλείεται ο Αναστασιάδης να ανακοινώσει τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης με διάγγελμα προς τον λαό.

Όπως μαθαίνω, οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανηφορήσουν στον Λόφο χωρίς κάποια νέα πρόταση, εκτός από τις γνωστές τους θέσεις. 

Όλες οι δράσεις της κυβέρνησης κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου προεδρεύει η Γαλλία, προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ. 

Από την ΕΕ, σε λεκτικό και μόνο επίπεδο η αντίδραση θεωρείται θετική αν και αναμένεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναφερθούν ξεκάθαρα σε ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία εάν προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι. 

Την αρχή έκανε δειλά, ο Μπορέλ ευχόμενος χθες να μην χρειαστεί η σύγκλιση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων λόγω των ενεργειών του Ερντογάν. Ο Μπορέλ υπέδειξε ότι τόσο η Ούρσουλα όσο και ο Μισέλ ζήτησαν από τον Ερντογάν να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο και ότι και οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ είναι σταθερά ενωμένοι στην απόρριψη των δύο κρατών και για το καθεστώς των Βαρωσίων που ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σχεδόν ταυτόχρονα ο νεοσουλτάνος επαναλάμβανε ότι με την επίσκεψή του στις 19 και 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα θα στείλει ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την στήριξη του ψευδοκράτους.

Αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με πηγή μου που γνωρίζει, αναμένονται δηλώσεις και από αρχηγούς κρατών της ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ σε ψηλό επίπεδο. Δεν αποκλείονται και δηλώσεις από χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και της περιοχής μας. Αν και όλοι γνωρίζουν πως οι δηλώσεις δεν λένε και πολλά για τον νεοσουλτάνο. Εκτός κι αν, επιτέλους συνδυαστούν με ξεκάθαρη προειδοποίηση για λήψη μέτρων ή επιβολή κυρώσεων. Κάτι που και ο Χριστοδουλίδης και ο Αναστασιάδης έχουν ξεκαθαρίσει προς την ΕΕ ότι νομιμοποιούνται να διεκδικήσουν εάν δεν επιτύχουν τα λόγια και οι προτροπές προς τον Ερντογάν.

Ο νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ

Για εκλογή νέου αντιπροέδρου ετοιμάζεται το ΔΗΚΟ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Εκείνο που ακούω είναι πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος συνωστισμός και ότι η όλη διαδικασία που καθυστέρησε για ένα χρόνο θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 28 Ιουλίου. 

Τον περασμένο Ιούλιο ο ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης παραιτήθηκε από το ΔΗΚΟ και στη συνέχεια κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ. 

Οι υποψηφιότητες για την θέση αντιπροέδρου θα υποβάλλονται στον Γενικό Οργανωντικό του κόμματος μέχρι τις 19 Ιουλίου. 

Η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλλα πάντως με ενημέρωσε πως ο νέος αντιπρόεδρος του κόμματος είναι ήδη γνωστός στα ψηλά δώματα του πριγκιπάτου…

 Οι δημοτικές εκλογές και η ανταρσία

Αποφασισμένοι φέρονται κάποιοι τοπικοί παράγοντες να διεκδικήσουν εκλογή σε θέση δημάρχου ή και δημοτικού συμβούλου, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσει το κόμμα τους. Σε δύο τουλάχιστον κόμματα η έντονη αντίδραση από κάποια τοπικά στελέχη σε μεγάλους δήμους χαρακτηρίζεται ως ανταρσία, αφού κάποιοι δεν είχαν την υπομονή να συζητήσουν με το κόμμα πριν αρχίσουν να αυτοπροβάλλονται ως υποψήφιοι. Σε μία μάλιστα περίπτωση, μέλος μεγάλου κόμματος φέρεται να κάνει κανονικό προεκλογικό χωρίς να έχει λάβει το ΟΚ του κόμματός του με μια απλή ενημέρωση ότι ο ίδιος έλαβε την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος. Στο συγκεκριμένο κόμμα τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα, πριν τους προλάβουν τα γεγονότα και ετοιμάζονται να λάβουν αποφάσεις πολύ πιο σύντομα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί. 

Αυτό προϋποθέτει συσκέψεις και ανακοινώσεις ακόμα και στην κάψα του καλοκαιριού και σε περίοδο διακοπών.

 --------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένουπολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση