ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Αναστασιάδης, ο Μαυρογιάννης, ο Αχιλλέας και οι άλλοι...

= ΔΕΥΤΕΡΑ 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αναμένοντας τον Ερντογάν, τον Τζο, τον Αντόνιο και την Ούρσουλα 

Κάτι περισσότερο από έντονη είναι η προσπάθεια του Αναστασιάδη προς τις ΗΠΑ για να τοποθετηθούν δημόσια κατά των νέων σχεδίων του Ερντογάν στην Αμμόχωστο. Και «αν είναι δυνατόν αυτό να γίνει στο υψηλότερο επίπεδο». Δεν γνωρίζω εάν ο φίλος του ο Τζο θα του κάνει τη χάρη και αν θα προλάβει να τοποθετηθεί πριν ο νεοσουλτάνος εισβάλει ξανά με την κουστωδία του στο Βαρώσι. Από αξιόπιστη πηγή μου όμως ακούω ότι οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από τις ΗΠΑ είναι πως διαβήματα προς την Τουρκία θα γίνουν και δημόσια και σε κατ’ ιδίαν επαφές. Ήδη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία έκανε διαβήματα στο τουρκικό ΥΠΕΞ και κάποιοι αποδίδουν σε αυτές τις πιέσεις, που κατευθύνονται από τον ίδιο τον Μπλίνκεν, το ότι ο Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Τατάρ δεν επισκέφθηκε την Αμμόχωστο. Κάποιοι αναφέρονται και σε τροποποιήσεις του προγράμματος του Ερντογάν ώστε να μην υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις και από τις ΗΠΑ, και από την Ε.Ε. αλλά και τον ΟΗΕ. 

Ειδικά για τον ΟΗΕ, πηγή μου που γνωρίζει, αναφέρεται στην ενοχλητικά χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση του Αντόνιο Γκουτιέρες, τουλάχιστον στις δημόσιες αντιδράσεις του. Όσο κι αν η συμπεριφορά του αποδίδεται στην προσπάθεια να κρατήσει τα μέρη στην οδό του διαλόγου, δεν μπορεί να μη σημειωθεί η παράλειψή του να αναφερθεί τουλάχιστον στα βασικά που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και την έντονη και συνεχόμενη παραβίασή τους από την Τουρκία. Ειδικά στα νέα τετελεσμένα με το άνοιγμα του Βαρωσιού και τη συμφωνημένη βάση λύσης ΔΔΟ. «Μια έντονη δημόσια παρέμβαση του Γκουτιέρες, έστω και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, θα μπορούσε να επιδράσει πολύ θετικά στην αυτοσυγκράτηση του Ερντογάν» σημειώνει η πηγή μου και διερωτάται εάν το ΥΠΕΞ το ζήτησε αυτό ξεκάθαρα από τα Ηνωμένα Έθνη και ποια απάντηση πήρε.

Η πηγή μου επισημαίνει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την προεδρία της Γαλλίας, θα συνέλθει στις 21 Ιουλίου για να συζητήσει το Κυπριακό, κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον θα έπρεπε να ασκεί έντονη πίεση στον Ερντογάν για τα όσα θα πει και θα κάνει την προηγούμενη κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο. 

Ελπίδες εναποθέτει ο πρόεδρος και στις δηλώσεις που θα κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ούρσουλα, σε αντίθεση με άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε., απέδειξε ότι δεν μασάει τα λόγια της, όταν πρόκειται να μιλήσει για τον Ερντογάν και αναμένονται με αγωνία τα όσα θα πει την Πέμπτη από τη Λευκωσία.

Ο Αχιλλέας, ο Μαυρογιάννης και οι άλλοι

Με έντονη κριτική διάθεση παρουσιάζονται ο διαπραγματευτής της πλευράς μας Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δημόσιες μάλιστα δηλώσεις τους. Από την κριτική τους δεν ξεφεύγει βεβαίως η κυβέρνηση, πολύ προσεκτικά για τον Μαυρογιάννη και πολύ έντονα για τον Δημητριάδη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κριτική που ασκούν και οι δύο δεν είναι άσχετη με την επιθυμία και των δύο να είναι υποψήφιοι για την προεδρία το 2023. 

Σε ό,τι αφορά τον Αχιλλέα Δημητριάδη χτίζει προεδρικό προφίλ εδώ και αρκετό καιρό με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο στο θέμα της Αμμοχώστου, το περιουσιακό και γενικά το Κυπριακό αλλά και για θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Γνωστός πολιτικός υποστήριζε ότι μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον αποτελούσε την πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ για συνεργασία με άλλες δυνάμεις. 

Ο δε Μαυρογιάννης φαίνεται πως άρχισε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το σενάριο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος και φαίνεται να διερευνά το τοπίο στον χώρο της αντιπολίτευσης, γιατί για τον ΔΗΣΥ δεν πιστεύει ότι μπορεί να έχει οποιαδήποτε ελπίδα. 

Εν δυνάμει υποψήφιοι παραμένουν για τις προεδρικές του 2023 και οι Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, οι οποίοι ποτέ δεν διέψευσαν τις φήμες που τους θέλουν βασικούς ανταγωνιστές για τον πιο ποθητό θώκο. Βεβαίως, έχουμε ακόμα δρόμο για το 2023 και τα δεδομένα θα διαμορφωθούν εν πολλοίς και από τις αλλαγές που συντελούνται στο ΑΚΕΛ. Μόνιμος στόχος του κόμματος παραμένει ο εκτοπισμός από την εξουσία του ΔΗΣΥ και του Αναστασιάδη. Υπάρχει όμως και ένα ερωτηματικό, το οποίο δεν έχει απαντηθεί επαρκώς από τον ίδιο τον Αναστασιάδη, που θα αποδειχθεί καθοριστικό και ανατρεπτικό: Εάν τελικά θα υποβάλει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία. Από άτομα του περιβάλλοντός του φαίνεται να του υποδεικνύουν ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, παρά τις κατά καιρούς δικές του αναφορές ότι δεν θα το επιδιώξει. Άτομο πολύ κοντά στον πρόεδρο, πάντως, αναφέρει πως δεν χρειάζεται άλλους να του υποδείξουν τα περί τρίτης θητείας «αφού ο ίδιος έχει ιδιαίτερα αυξημένο πολιτικό αισθητήριο για να αποφασίσει μόνος του στην κατάλληλη στιγμή τι θα πράξει».

ΚΟΥΙΖ: Ασταμάτητος είναι ο Φούλης, ο οποίος δεν σταματάει ούτε με καύσωνες, ούτε με τίποτα τις εξορμήσεις του και την πορεία του προς τον λαό. Κάποιοι συνεργάτες του δηλώνουν ήδη θύματα υπερκόπωσης και αγωνιούν πότε θα πάει διακοπές για να ξεκουραστούν κι αυτοί για λίγο. Αλήθεια, τι πίνει;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση