

Του Ονασαγόρα
Δεν ασχολούμαι με τα λόγια ενός Τούρκου πρέσβη, είπε ο Αναστασιάδης σχετικά με την αναφορά του πρώην Αμερικανού πρέσβη Τζον Κένιγκ ότι τον θεωρούσε «απατεώνα». Ο Κένιγκ βέβαια μιλά άπταιστα ελληνικά και είναι παντρεμένος με την ελληνικής καταγωγής Νάταλη, οπότε ο χαρακτηρισμός «Τούρκος» είναι μάλλον υπερβολικός. Το παρασκήνιο της κόντρας των δύο αντρών είναι ενδιαφέρον, αφού, σύμφωνα με τον αστικό μύθο της ΚΥΠ, ο πρέσβης σε μια ιδιωτική του συνομιλία φέρεται να αποκάλεσε τον τότε Πρόεδρο «μέθυσο», ίσως μεταξύ αστείου και σοβαρού, αλλά σίγουρα εκτός διπλωματικών πλαισίων. Επειδή λοιπόν η τότε ΚΥΠ και ο επικεφαλής της δεν «φίλτραραν» την «πληροφορία», ο Νίκαρος στο άκουσμά της έριξε τασάκια από τον λόφο μέχρι το μετόχι του Κύκκου. The rest is history.
Το πρωτομαγιάτικο μήνυμα του Προέδρου ήταν γεμάτο με υποσχέσεις προς εργαζόμενους και συνταξιούχους και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι θα παλέψει γι’ αυτούς αφού ο ίδιος ανήκει στη μικρή αλλά εκλεκτή τάξη αυτών που είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι, δύο σε ένα. God bless him.
Βρέθηκε και τρίτος υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ, ενώ άλλοι δύο το σκέφτονται. Άλλος για τη βάρκα μας. Όπως πάμε στην ΕΔΕΚ θα έχουμε περισσότερους υποψήφιους από ψηφοφόρους.
Η Ειρήνη –ειρήνη στην Κύπρο αλλά όχι στο ΑΚΕΛ– Χαραλαμπίδου πάει Επιτροπή Ελέγχου για να βρει ποιοι ευθύνονται για πράξεις και παραλείψεις που μας έφεραν σε τόσο τραγικό υδατικό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος, πάντως, υπόσχεται 15 χιλιάδες κυβικά μέτρα ημερησίως από τις μονάδες αφαλάτωσης που θα πάρουμε από ΗΑΕ. Δεν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, αλλά με προσοχή στη διαχείριση μάλλον δεν θα διψάσουμε, τουλάχιστον για φέτος. Ώς του χρόνου, όπως έλεγε η γιαγιά μου, «άξιος που εν να ζήσει».
Δεν μπορεί παρά να συμπάσχουμε με τις εταιρείες καυσίμων και την ατυχία που διαχρονικά τις κατατρέχει: όταν πέφτει διεθνώς η τιμή των καυσίμων δυστυχώς έχουν στοκ από όταν ήταν ακόμη ακριβό! Αντιθέτως, όταν ακριβαίνει διεθνώς η τιμή των καυσίμων δεν έχουν καθόλου στοκ και πρέπει άμεσα να αγοράσουν. Γεννηθήκαμε άτυχοι.
Ο Πρόεδρος ανάρτησε βίντεο φόρο τιμής στην επέτειο ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς εκ παραδρομής στο βίντεο δεν υπάρχουν φωτογραφίες από Κληρίδη, Τάσσο, Βασιλείου ή Σημίτη. Ευτυχώς υπάρχουν επτά φωτογραφίες του νεαρού μας Νίκου κι ας ήταν τότε αμούστακο παλληκάρι.
Εκπαιδευτικά μαθήματα για εργαζόμενους στο Δημόσιο ώστε να εφαρμόζουν καλύτερα τον Οδηγό Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας. Γουάου. Σαν ταλαιπωρημένος πολίτης πάντως δηλώνω πως δεν έχω απαίτηση για καμιά θεαματική βελτίωση. Μου αρκεί μόνο να μη συνδικαλιστούν τα ρομπότ της ΑΙ ώστε τουλάχιστον εκείνα να απαντούν τα τηλέφωνα. Just that, nothing else.
170 χιλιάδες απλήρωτα εξώδικα από τις κάμερες τροχαίας, που σημαίνει σχεδόν κάθε οικογένεια στην Κύπρο έχει τουλάχιστον ένα. Μπορεί λοιπόν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ το σύνθημα «κάθε σπίτι και κάστρο», αλλά προφανώς πετύχαμε το «κάθε σπίτι και απλήρωτο εξώδικο».
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται και ενδέχεται να πλήξουν την ελευθεροτυπία είναι ένας από τους λόγους που η χώρα μας υποχώρησε 12 θέσεις (πέσαμε στη θέση 77) στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Όπως είπε και ο Άγγλος ποιητής Matthew Arnold «η Δημοσιογραφία είναι Λογοτεχνία υπό πίεση». Συχνά, πολλή κι αβάστακτη πίεση.
Παράκληση προς Τμήμα Ειδήσεων ΡΙΚ: αν μια στο τόσο πείτε κυβέρνηση αντί κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη πάλι θα καταλάβουμε τι εννοείτε. Trust me.