ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Σεπτέμβρης που κάποιοι δεν θέλουν να έρθει

= ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η αντίστροφη μέτρηση για επιστροφή από τις διακοπές έχει αρχίσει. Κομματικοί αρχηγοί αφήνουν τις ανέμελες διακοπές τους σε εξωτικά νησιά, παράλιες πόλεις της Κύπρου και ορεινά θέρετρα και επιστρέφουν σιγά-σιγά στα πόστα τους. Μαζί τους βεβαίως και οι κομματικοί μηχανισμοί, οι οποίοι ετοιμάζονται για μεγάλες μάχες. Εάν τελικά πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές μόλις που προλαβαίνουν να κάνουν συνεργασίες και να ορίσουν υποψήφιους. Παρά το γεγονός ότι διάφοροι συνωστίζονται, πολλοί έχουν υποβάλει υποψηφιότητες στο κόμμα τους (ΔΗΣΥ) και άλλοι έχουν ήδη εξαγγείλει υποψηφιότητα, δεν αποκλείεται στο παρά πέντε να αποφασιστεί ότι οι εκλογές θα αναβληθούν. Αυτό επιδιώκει τουλάχιστον η κυβέρνηση και ο Νουρής ετοιμάζεται για μια νέα προσπάθεια να πείσει τη Βουλή που θα ξαναδεί το θέμα στις 9 Σεπτεμβρίου, στην Επιτροπή Εσωτερικών. Η θέση της κυβέρνησης είναι όπως οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξαχθούν το 2024 μαζί με τις ευρωεκλογές, για να περιοριστεί και ο αριθμός των εκλογικών αναμετρήσεων. Απ’ όσα μαθαίνω, ο υπουργός Εσωτερικών δεν το βάζει κάτω και δεν σταματά να συζητάει το θέμα με στελέχη διαφόρων κομμάτων. Σύντομα θα έχει νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων, ελπίζοντας πως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών θα έχει καλά νέα.

Ωστόσο, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι η πιο σημαντική πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι κομματικοί μηχανισμοί. Οι προεδρικές του 2023 είναι το μεγάλο στοίχημα που όλοι θέλουν να κερδίσουν. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν άφησε πολλά περιθώρια ελπίδας σε κανένα από τα μεγάλα κόμματα, τα οποία διαπίστωσαν ότι χωρίς συνεργασίες δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβουν θριαμβευτικά στον Λόφο. Παρασκηνιακά γίνονται πολλές συζητήσεις με τα γνωστά ονόματα να πηγαινοέρχονται σε εικονικές λίστες κομματικών ηγετών, αφού μέχρι στιγμής πρόκειται μόνο για κουβέντες. Πολύ σύντομα όμως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, αφού ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και ο Φούλης και ο Χριστοδουλίδης εάν θα κατέλθουν ως υποψήφιοι και στην αντιπολίτευση η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ θα περάσει σύντομα από μια νέα δοκιμασία για να διαφανεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος. Ο πρίγκιπας Νικόλαος, αν και το θέλει πολύ να είναι υποψήφιος, γνωρίζει πως με τη συνεργασία του ΑΚΕΛ θα είναι σχεδόν αδύνατον να το πετύχει και θα πρέπει να υποχωρήσει για έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής.

Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μάλλον δεν βιάζονται, αφού από μόνα τους δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες γι’ αυτό και αναμένουν ξεκαθάρισμα του τοπίου για να μπορέσουν να τοποθετηθούν. Ιδιαίτερα η ΕΔΕΚ που έχει μπροστά της το εκλογικό συνέδριο του Οκτωβρίου δεν ξέρει ακόμα πώς θα είναι τον Νοέμβριο ως κόμμα και με ποιον ηγέτη, οπότε δεν μπορεί να συζητάει για τις προεδρικές του 2023.

Άκρως ενδιαφέρουσα θα είναι η θέση που θα τηρήσει η ΔΗΠΑ και βεβαίως το ΕΛΑΜ, τα οποία όμως είναι νωρίς για να τοποθετηθούν. Ιδιαίτερα πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες. Δεν αποκλείεται το ΕΛΑΜ να διεκδικήσει ξανά αυτόνομη κάθοδο, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι εάν θα υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Μια απόφαση που θα είναι δίκοπο μαχαίρι και για το ίδιο το ΕΛΑΜ, αλλά και για τον υποψήφιο που ενδεχομένως να υποστηρίξει.

Παράλληλα με τις προεκλογικές έγνοιες κομμάτων και υποψηφίων, τον Σεπτέμβριο αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις που πιθανόν να καταγραφούν στο Κυπριακό. Οι προσπάθειες του Γκουτέρες μέσω της αγέλαστης Τζέιν Χολ Λουτ όσο και των Βρετανών και άλλων, κινούνται για διευθέτηση συνάντησης μεταξύ Αναστασιάδη, Τατάρ και Γκουτέρες. Απώτερος στόχος είναι βεβαίως η επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία για να γίνει θα πρέπει να δοκιμαστούν ξανά και ο Τατάρ με τον Ερντογάν αλλά και ο Αναστασιάδης. Οι μέχρι στιγμής ανυποχώρητοι Τατάρ και Ερντογάν που επιμένουν για αναγνώριση κυριαρχίας και συμφωνία για δύο κράτη προκειμένου να προσέλθουν σε διάλογο, δύσκολα θα βάλουν νερό στο κρασί τους. Ίσως το πράξουν με αντάλλαγμα πρόνοιες που θα παραπέμπουν σε συνομοσπονδία και αναγνώριση κάποιου είδους κυριαρχίας. Σε αυτό το σημείο θα δοκιμαστεί ο Αναστασιάδης και η πλευρά μας, εάν θα αποδεχθεί πρόνοιες που απορρίπτονται χωρίς καμία συζήτηση. Επιπλέον θα δοκιμαστεί για τα καλά και ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανέλαβε το ακατόρθωτο να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Η αμερικανική συμβολή του φίλου μας του Τζο Μπάιντεν όσο θερμή και να είναι υπέρ μας (πόσο αλήθεια μπορεί να είναι;) αποκτά νέες αποχρώσεις μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ο Σεπτέμβρης δεν προβλέπεται να είναι ούτε εύκολος, ούτε άνετος. Και ίσως να προμηνύει ένα πολύ, πολύ δύσκολο χειμώνα που κάποιοι δεν θέλουν καν να σκεφτούν πόσα μπορεί να φέρει.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις για το διαβατήριο του Τατάρ και το Υπουργικό που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στη δροσιά του Τροόδους μάλλον δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση επί του θέματος;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση