ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Χριστοδουλίδης, τα χρυσόψαρα, τα πρόβατα και οι χάνοι!

=Τρίτη 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ακριβώς ένα χρόνο πριν ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του λέγοντας πως «σε ένα ωκεανό γεμάτο καρχαρίες δεν μπορείς να είσαι χρυσόψαρο», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν το χρυσόψαρο και εκείνος τουλάχιστον ένας καρχαρίας. Οι οπαδοί παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα και τον εμφύλιο πόλεμο αποσβολωμένοι σαν χάνοι. Με τόσους καρχαρίες, χρυσόψαρα και -κυρίως- χάνους δεν ένιωθα πως βρισκόμασταν σε προεκλογική εκστρατεία αλλά σε ντοκιμαντέρ του National Geographic!

Ένα χρόνο μετά, το χρυσόψαρο ετοιμάζεται να καταπιεί τον καρχαρία και σίγουρα ούτε ο David Attenborough δεν θα μπορούσε να εξηγήσει τόσα παράδοξα της φύσης και πως τόσα πολλά πρόβατα εγκατέλειψαν μαζικά το κομματικό μαντρί για να ακολουθήσουν το απολωλός πρόβατον. Ο Αβέρωφ είναι ίσως ο πιο έξυπνος από τους πολιτικούς μας, αλλά η σοφή λαική παροιμία λέει πως «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται».

H μόνη περίπτωση να αλλάξουν τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων είναι να προσέλθουν στις κάλπες πέραν του 80 τοις εκατό των ψηφοφόρων, πράγμα μάλλον απίθανο

Ο Χριστοδουλίδης πορεύεται πλέον έκ του ασφαλούς: έχοντας εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ από τον πρώτο γύρο αλλά και –σύμφωνα με τις Δημοσκοπήσεις- ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ στο δεύτερο γύρο, ξέρει πως το μόνο που χρειάζεται να κάνει στις εναπομείναντες μέρες (μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου) είναι να μην κάνει τίποτα ή, τουλάχιστον να μην κάνει το μεγάλο λάθος.

Πάντως, το συνεχές φλερτ του Χριστοδουλίδη με τον κόσμο του Συναγερμού και οι δηλώσεις πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να βρίσκεται στην Κυβέρνησή του, χαϊδεύουν σαν τραγούδι Σειρήνων τα αυτιά όσων Συναγερμικών τον αντιμετωπίζουν θετικά. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η τακτική εξοργίζει τους ακελικούς –που θα τους χρειαστεί στο δεύτερο γύρο- και συσπειρώνει όσους οπαδούς του Συναγερμού θεωρούν καταστροφική την όποια διάσπαση του κόμματος. Κάποιοι που δεν σκόπευαν να ψηφίσουν διότι δεν είχαν θετική άποψη για Αβέρωφ ίσως τώρα σηκωθούν απ τον καναπέ τους και τρέξουν «να σώσουν τον ΔΗΣΥ». Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει ανατροπές, αφού ως γνωστό τις εκλογες δεν τις καθορίζουν μόνο όσοι ψηφίζουν, αλλά σε τεράστιο βαθμό και όσοι απέχουν!

Οι πηγές μου λένε ότι τουλάχιστον ένας Υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη έχει ανεπίσημα προσεγγισθεί, μεταξύ οίνου, τύρου και αχλαδίου, για συμμετοχή σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Και όχι, δεν είναι ο Κώστας Καδής!
Δέκα ακόμη στελέχη της έχει διαγράψει η ΕΔΕΚ και το απίστευτο δεν αφορά την ενέργεια του κόμματος αλλά το ότι μετά από τόσες διαγραφές υπάρχουν ακόμη στελέχη προς διαγραφή! Πέραν της πλάκας, καθόλου να μην εκπλαγείτε αν οι διαγραφέντες δημιουργήσουν νέο σοσιαλιστικό κόμμα, αφού οι πηγές μου λένε πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εμείς δεν είμαστε κόμμα διαγραφών» διακήρυττε με στόμφο μέχρι πρόσφατα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, και η μπηχτή προς άλλα κόμματα ήταν εμφανέστατη. Φευ, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο ΔΗΣΥ - όσος απέμεινε δηλαδή- διαγράφει τα στελέχη που διαφώνησαν με την επιλογή της ηγεσίας! Μία κίνηση πανικού που μάλλον τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα θα επιφέρει. Κρίμα, γιατί στην τελική ευθεία προς τη μέρα Εκλογών απαιτείται ψυχραιμία που στην παρούσα φάση φαίνεται να μην υπάρχει.

Ο Φούλης, που με μαεστρία χειρίστηκε στο παρελθόν δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις, κρατά πλέον το τιμόνι με χέρια τρεμάμενα και προφανώς με εσωκομματικούς «συμβούλους» αμφιβόλων κινήτρων, αφού μερικοί προσβλέπουν όχι απλώς σε ήττα του στις Προεδρικές μα κυρίως στην επόμενη μέρα και στην εκδίωξή του από την ηγεσία του κόμματος. Οι δελφίνοι πολλοί και αδημονούντες. Ο Αβέρωφ πόνταρε τα ρέστα του και το πολιτικό του μέλλον αλλά κινδυνεύει αυτή τη φορά να χάσει σε μια χρονιά δύο εκλογές: την Προεδρία του κράτους αλλά και –πολύ πιο οδυνηρό- την Προεδρία του ΔΗΣΥ, την οποία με προσεγμένες επιλογές θα μπορούσε να κρατήσει διά βίου!

Χθες πάντως, φίλος μου ανέλυσε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα -όχι για λογαριασμό τηλεοπτικού καναλιού- και με βάση την οποία στο δεύτερο γύρο όχι μόνο δεν θα έχουμε περίπατο του Νίκου Xριστοδουλίδη αλλά αντίθετα θρίλερ με στενή διαφορά! Το εύρημα βασιζόταν σε πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας των κομματικών μηχανισμών να δημιουργήσουν στο φινάλε σημαντικά μεγαλύτερη συσπείρωση. Προσωπικά, δυσκολεύομαι να το πιστέψω διότι ακελικοί και συναγερμικοί –για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- νιώθουν πληγωμένοι από το κόμμα τους και αποφασισμένοι να στείλουν τιμωρητικό μήνυμα. Απ την άλλη, όσο τραυματισμένα και να είναι τα δύο μεγάλα κόμματα, ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε την κομματική αφοσίωση που χαρακτηρίζει μεγάλη μερίδα οπαδών τους και η οποία δεν αποκλείεται, έστω και την υστάτη, να ενεργοποιηθεί δημιουργώντας ανατροπές. Το σλόγκαν «το κόμμα και τα μάτια σας» μπορεί να έχει ξεθωριάσει αλλά δεν έχει σβηστεί εντελώς από την ψυχοσύνθεσή του μέσου κύπριου ψηφοφόρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση