ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Οι 4 νικητές των εκλογών και γιατί έφαγα το πληκτρολόγιο μου!

= ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Είχα βάλει στοίχημα με φίλο πως αν ο Μαυρογιάννης περνούσε στο δεύτερο γύρο εγώ θα έτρωγα το πληκτρολόγιο μου. Αυτή τη στιγμή καθαρίζω τα δόντια μου από κάποια πλήκτρα, ιδίως το Α, το Κ, το Ε και το Λ!

Ευτυχώς που δεν είχα στοιχηματίσει στις προβλέψεις μου, θα είχα χάσει ένα μηνιάτικο ή μια δόση δανείου –όπως και να το δείτε το ποσό είναι το ίδιο-. Βέβαια, είχα πλησιάσει πάρα πολύ στο ποσοστό του Χριστοδουλίδη, όπου είχα προβλέψει πέραν του 30% και είχα πετύχει με μεγάλη ακρίβεια το ποσοστό του Αβέρωφ, για τον οποίο ήμουν σίγουρος πως θα πήγαινε στο 26 και κάτι. Έπεσα όμως τελείως έξω στην πρόβλεψή μου για Μαυρογιάννη ο οποίος πήρε πέντε ολόκληρες μονάδες πάνω από αυτό που είχα υπολογίσει και πέρασε πανηγυρικά -θριαμβευτικά θα έλεγα- στο δεύτερο γύρο.

Η πολιτική είναι σαν τις ιπποδρομίες. Ο καλός αναβάτης ξέρει πώς να πέσει με τη λιγότερη δυνατή ζημιά. Έντουαρντ Χέριοτ, Γάλλος Πρωθυπουργός

Οφείλουμε πάντως να συγχαρούμε Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ για την ειλικρίνειά τους: δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να υποκριθούν πως συμπαθεί ο ένας τον άλλο. Ο μεν πρώτος έδωσε συγχαρητήρια στο Μαυρογιάννη «και σε όλους τους υπόλοιπους», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Αβέρωφ, ο δε δεύτερος απάντησε με τη μεγάλη μπηχτή «Μη με μπερδεύετε με αυτούς που δεν ακολουθούν το καταστατικό του κόμματος! Για ποιον με περάσατε;»

Ο Φούλης πάντως, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, πέτυχε δύο σημαντικά πράγματα ψες: πρώτον, πήρε ένα ποσοστό αξιοπρεπέστατο υπό τις περιστάσεις, έστω κι αν δεν του έδωσε το εισιτήριο για τη συνέχεια και, δεύτερον, έγινε ξαφνικά ο ρυθμιστής του δεύτερου γύρου και όλοι τον αγάπησαν! Αν παίξει το παιχνίδι ορθολογιστικά και όχι συναισθηματικά μπορεί να σώσει το πολιτικό του μέλλον. Αν όμως ρισκάρει και τα παίξει όλα για όλα τότε δεν αποκλείεται να γίνουμε θεατές στο κύκνειο άσμα του Ξανθόπουλου της Αργάκας.

Λέγοντας κύκνειο άσμα ας ετοιμαστούμε και για την τελευταία δραματική πράξη του κορυφαίου μας performer, του Άρχοντα των δακτυλιδιών και των τασακιών!

Ο Αναστασιάδης είχε στο παρελθόν αποκαλέσει τον εαυτό του -υπερηφανευόμενος μάλιστα- σαν τη μεγαλύτερη πουτ_να της πολιτικής και οι εξελίξεις φαίνεται πώς δημιουργούν τις συνθήκες για να παίξει ξανά τον ρόλο αυτό –της συμπαθούς φτωχής πλην τίμιας πολιτικώς εκδιδόμενης- και μάλιστα με προοπτικές να κερδίσει μέχρι το Όσκαρ ή τουλάχιστον τη Χρυσή Άρκτο. Ή έστω το Χρυσό βατόμουρο! Η σκηνοθεσία είναι γεμάτη ανατροπές για όσους δεν έχουν δει ξανά έργα με τον Αναστασιάδη, και τελείως προβλεπτή για τους υπόλοιπους: αν είδες ένα έργο της Βουγιουκλάκη τα είδες όλα, σωστά; Ο καλλιτέχνης –πουτ_να και της ζωγραφικής- ετοιμάζεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές σε ένα έργο που άρχισε να ζωγραφίζει πολλούς μήνες προηγουμένως με το πρόσωπο του πρώην ΥΠΕΞ στη θέση της δικής του Τζοκόντα.

Είναι βέβαια φανερό πως ο Αβέρωφ και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΣΥ έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν εκλογή Μαυρογιάννη. Όχι μόνο για την σύγκλιση σε θέματα που άπτονται του κυπριακού αλλά και για λόγους τιμωρητικούς αυτού που θεωρούν αποστάτη.

Αν μπορούσαν να ελέγξουν σε βαθμό τουλάχιστον 80% όσους ψήφισαν χθες Αβέρωφ τότε η επιλογή τους θα ήταν ξεκάθαρη και χωρίς κανένα δισταγμό. Όμως -και εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ΟΜΩΣ με γράμματα πιο μεγάλα και από αυτά που είναι γραμμένο το Hollywood- κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τι ποσοστό συναγερμικών θα αποτολμούσε να δώσει ψήφο σε υποψήφιο του ΑΚΕΛ, όσο συμπαθής κι αν φαίνεται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Παρά την οργή στελεχών και μάζας κομματικών ψηφοφόρων έναντι του Χριστοδουλίδη, οι μετριοπαθείς συναγερμικοί –όπως και οι ορκισμένοι αντιακελικοί- κάλλιστα θα μπορούσαν να ψηφίσουν Χριατοδουλίδη τη δεύτερη Κυριακή –με ή χωρίς εντολή του κόμματος- οδηγώντας σε νέα και ακόμη πιο δραματική διάσπαση.

Το ενδεχόμενο να στηρίξει η ηγεσία του ΔΗΣΥ το Μαυρογιάννη και στο τέλος να αποσχιστεί πάλι μια μερίδα ψηφοφόρων και να εκλέξει τον Χριστοδουλίδη είναι ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο για την Πινδάρου. Από την άλλη, στην ατυχία του ο Φούλης είχε την ευλογία, ένεκα της μικρής διαφοράς των δύο που πέρασαν στο δεύτερο γύρο, να είναι ακόμη σημαντικός!

Με αυτά τα δεδομένα, χθες είχαμε 4 μεγάλους νικητες. Πρώτος νικητής ο Αναστασιάδης. Πέτυχε απόλυτα τον στόχο του: στήριξε αυτόν που έπρεπε και θα εκλέξει αυτόν που ήθελε! Δεύτερος νικητής ο Χριστοδουλίδης, που θα γίνει Πρόεδρος αλλά όχι με την ευκολία που υπολόγιζε. Αντιθέτως, τώρα θα πρέπει να δώσει και ανταλλάγματα στο ΔΗΣΥ, όχι από μεγαλοψυχία αλλά από ανάγκη. Τρίτος νικητής ο Μαυρογιάννης, που πέτυχε ένα εξαιρετικό ποσοστό και κέρδισε το σεβασμό όλων. Τέταρτος νικητής ο Φούλης, ναι, σωστά ακούσατε, ο Φούλης. Διότι έγινε ρυθμιστής και έχει ακόμη μια ευκαιρία να σώσει το πολιτικό του μέλλον, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Τι θα γίνει στο τέλος; Θα ξέρουμε μάλλον σήμερα. Και να κάνετε κλικ στο site της Καθημερινής τακτικά διότι οι επόμενες ώρες θα έχουν συγκλονιστικές εξελίξεις!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Tελικά φίλε Ονασαγόρα, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ο Χριστοδουλίδης και μάλιστα τα ποσοστά που θα πάρει θα εκπλήξουν. Μόνο να θυμούνται τον Χριστόφια και την εποχή του είναι αρκετό να δώσουν τη φήφο τους στον Ν.Χ.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση