ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Τι θα φέρει η νέα χρονιά εκτός από τον Πομπέο;

= ΤΕΤΑΡΤΗ 01 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Με διπλωματική αντεπίθεση από Αθήνα και Λευκωσία κατά της Άγκυρας μπαίνει το 2020. Εκτός από την υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed από τον Νίκαρο, τον Μητσοτάκη και τον Νετανιάχου, αρχές του έτους θα πραγματοποιηθεί το πολλά υποσχόμενο ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Τραμπ. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί και η τετραμερής διάσκεψη στο Κάιρο με τους υπουργούς εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Γαλλίας.

Σας έγραφα σε χρόνο ανύποπτο, πριν από δέκα ημέρες, ότι αρχές του 2020 αναμένεται ένας υψηλός καλεσμένος στην Κύπρο, ο οποίος θα δώσει απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και θα κάνει τον Ερντογάν... Τούρκο. Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε η επίσκεψη Πομπέο τα Φώτα, ο οποίος θα δώσει μάλιστα διπλή απάντηση στον Ερντογάν: Από τη μια θα προσφέρει εμπράκτως στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία με τις δηλώσεις που θα κάνει για τις τουρκικές επεμβάσεις στην ΑΟΖ και τα θέματα ενέργειας και από την άλλη θα έχει συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τον μαινόμενο νεοσουλτάνο.

Για κάποιους, πάντως, αποτελεί οξύμωρο ο ΥΠΕΞ της υπερδύναμης να επισκέπτεται την Κυπριακή Δημοκρατία, να συναντά τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ αλλά και τον ηγετη του κατοχικού καθεστώτος, δίνοντας ουσιαστικά υπόσταση στο παράνομο καθεστώς που συντηρεί η Άγκυρα... Αληθεύει ότι ορισμένοι αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις για το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ακιντζί; Αν δηλαδή θα είναι όντως στα κατεχόμενα και στο λεγόμενο «προεδρικό» ή κάπου αλλού; Ακούγεται πως κάποια κόμματα έχουν έτοιμες τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ενώ κάποιοι ψάχνουν τις δηλώσεις τους από την επίσκεψη Μπάιντεν για να τις... επικαιροποιήσουν. Χρονιά μεγάλων αλλαγών αναμένεται να είναι το 2020. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, του ΓεΣΥ και της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης είναι μόνο μερικές από αυτές που θα προωθηθούν από την αρχή του έτους και θα μας απασχολήσουν και θα μας... ταλαιπωρήσουν για όλη τη χρονιά.

Αρχή, θα γίνει με τις εκλογές στην Αγία Νάπα όπου θα υπάρξει και η πρώτη κόντρα μεταξύ των κομμάτων για τη νέα χρονιά. Θα ακολουθήσουν οι αλλαγές στα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με το νέο πρόσωπο του Συναγερμού και το... παλιό του ΑΚΕΛ, αφού ο Άντρος παραμένει αμετακίνητος. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι οι αντιδράσεις που θα φέρουν οι νέες αλλαγές στα δύο μεγάλα κόμματα. Στον μεν ΔΗΣΥ η επιστροφή του Χάρη αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον εντός και εκτός κόμματος, στο δε ΑΚΕΛ η παραμονή του Άντρου δεν αποκλείεται να προκαλέσει εσωτερικές αντιπαραθέσεις που όσο και να μην εκφράζονται δεν παύουν από του να καθορίζουν τη συμπεριφορά κάποιων στελεχών και να στιγματίζουν το κόμμα. Ως το Βατερλώ του Ερντογάν θεωρούν ορισμένοι την στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη. Και αυτό το αποδίδουν στις πολλές και σημαντικές διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της πρόθεσής του.

Όπως μου υπενθύμισε προχθές πολύ γνωστός αναλυτής, παρόμοια σενάρια υπήρξαν και για τη Συρία η οποία υποτίθεται πως επίσης θα ήταν το Βατερλώ του Ερντογάν... Ωστόσο, και ο ίδιος αναγνώρισε πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον νεοσουλτάνο γιατί από τη μια επιβεβαιώνεται η μεγαλομανία και η επεκτατικότητά του και από την άλλη όλοι φοβούνται το ενδεχόμενο η Λιβύη να γίνει μια νέα Συρία...

ΚΟΥΙΖ: Από πηγή μου που γνωρίζει, ακούω ότι ο Πομπέο δεν θα είναι ο μοναδικός υψηλός καλεσμένος που θα μας επισκεφθεί αρχές του 2020. Αληθεύει πως γίνονται ενέργειες για επίσκεψη και αρχηγού κράτους; Όχι μόνο ενός αλλά δύο; Σύμφωνα με την πηγή μου η μία επίσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα. Μπορεί και στις δύο Ιανουαρίου...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Κυπριακό  |  ΑΟΖ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  Τουρκία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση