ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το ΓεΣΥ, ο προεκλογικός και ένα ταχύρρυθμο υψηλής διπλωματίας

= ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ο Θεός να βάλει το χέρι του

To ΓεΣΥ αποτελεί ήδη τη νέα προεκλογική καραμέλα και έχει για τα καλά ενταχθεί στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Κάποιοι προβλέπουν ότι η κορύφωση της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ΓεΣΥ δεν έχει έλθει ακόμη. Ανώτερη κομματική πηγή και μάλιστα από τον χώρο της αντιπολίτευσης προέβλεψε ότι «η αντιπολίτευση θα έχει ξανά σύμμαχο κρατικό αξιωματούχο, ο οποίος έδρασε δυναμικά κατά της κυβέρνησης και στον προεκλογικό για τις βουλευτικές».

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να σώσει το ΓεΣΥ από τους αυτόκλητους σωτήρες του» συμπλήρωσε. Προέβλεψε ακόμα ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει δυναμική κομματική αντίδραση για θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και την εξέλιξη της διαμάχης γύρω από τον θεσμό. Όποια παρέμβαση βέβαια και να γίνει η ταμπακιέρα των επιπλέον 500 εκατ. θα πάει στον επόμενο πρόεδρο. Με εντολή του νυν.

Ο Νουρης, τα παιδιά και τα κόμματα

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε για άλλη μια φορά ο Νίκος Νουρής με το ΑΚΕΛ να ζητάει την άμεση παραίτησή του για «λόγους ανθρωπιάς» και τον ΔΗΣΥ να τον υπερασπίζεται, αναφέροντας ότι ο υπουργός ποτέ δεν έκρυψε τα προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές κάτω από το χαλί αλλά προσπαθεί να τ’ αντιμετωπίσει. Στον δημόσιο διάλογο προστέθηκαν και οι δηλώσεις και εκθέσεις των Επιτρόπων Διοικήσεως και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού που αποκάλυψαν όντως συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη διαβίωση των ασυνόδευτων παιδιών στο κέντρο Πουρνάρα.

Η δε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο φαίνεται, αφού, όπως αναφέρει, ακόμα και να ξεπεραστεί το εμπόδιο της γραφειοκρατίας το πρόβλημα θα συνεχιστεί μιας και δεν υπάρχουν χώροι για μεταφορά των παιδιών.

Τα χαστούκια των Επιτρόπων δεν πέφτουν μόνο στα μάγουλα του Νουρή και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά και σε όλα τα κόμματα και την κυπριακή πολιτεία και κοινωνία. Την ημέρα που ανακοινώναμε την αποστολή της μεγαλύτερης βοήθειας στο εξωτερικό, προς την Ουκρανία, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είμαστε άξιοι να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε παιδιά που βρέθηκαν στην ίδια μας τη χώρα ως θύματα πολέμων και πολιτικών καταστάσεων. Μήπως και η κυβέρνηση και τα κόμματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες προς τη σωστή κατεύθυνση εάν σταματούσαν την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος και να σήκωναν μανίκια για παροχή πραγματικής προστασίας στα παιδιά στο όνομα των οποίων τσακώνονται; Από την άλλη πόσο δύσκολο είναι για μια ευρωπαϊκή χώρα να φιλοξενεί με ανθρωπιά εκατό παιδιά και να μην τα έχει πεταμένα στο πάτωμα; Καλά κάνει ο ΔΗΣΥ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του, χαϊδεύοντας ακροδεξιά αφτιά, γιατί αν κάτι μας δίδαξαν οι κρίσεις των τελευταίων χρόνων είναι πως η ανικανότητα πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. Και σίγουρα δεν θα φταίνε πάλιν τα μίντια. 

Ταχύρρυθμο υψηλής διπλωματίας

Μαθήματα υψηλής διπλωματίας παρέδωσε τις τελευταίες ημέρες ο Ιωάννης Κασουλίδης με τις αναφορές του για τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, οι οποίες επικρίθηκαν από όλους. Αντιστεκόμενος στον συρμό που ήθελε έντονη αντίδραση κατά του Οσάτσι δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα στην κατάλληλη στιγμή για να μπορεί να είναι και αποτελεσματικός. Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον Αlpha ρωτήθηκε ξανά για τις δηλώσεις του πρέσβη που έχουν προσβάλει τον κυπριακό λαό.

Η απάντησή του, έβαλε ξανά τα πράγματα στη θέση τους, μαζί με αυτά και τον Οσάτσι: «Νομίζω θα κάνει ενδοσκόπηση ο Ρώσος Πρέσβης και θα δει αν τον εξυπηρέτησαν τέτοιες δηλώσεις ή όχι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη της Κύπρου, η οποία δεν θεωρείται και εχθρικά διακείμενη προς τη Ρωσία. Θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα όμως δεν είναι του παρόντος. Δεν είναι του παρόντος εννοώ ότι μέσα σε όλη αυτή την δίνη του πολέμου αν πούμε οτιδήποτε σήμερα θα περάσει απαρατήρητο» απάντησε, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα και στον αθυρόστομο πρέσβη και σε άλλους. Χωρίς να προσβάλλει κανέναν και χωρίς να παίζει… πελλόν.

Οι ασταμάτητοι δήμαρχοι

Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώθηκαν διάφορες αντιδράσεις. Δημότες με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητούν όπως οι δήμοι τους εξαιρεθούν από τις συνενώσεις που προνοεί η νέα νομοθεσία. Το πιο αστείο είναι που σε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις εμφανίστηκαν και δήμαρχοι με… μαχητικό λόγο κατά της μεταρρύθμισης όπως ψηφίστηκε. Ένα μαχητικό λόγο ο οποίος εκδηλώθηκε… μετά το πανηγύρι. 

Ένας δήμαρχος μάλιστα διαδήλωσε τις προάλλες μαζί με δημότες του και διαμήνυσε σε… έντονους τόνους «Δεν θα σταματήσουμε εδώ!», υπονοώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις. Ωστόσο, καμία αντίδραση, καμιά φωνή κατά του κόμματός του που ψήφισε και προώθησε, όπως και όλα σχεδόν τα κόμματα, τη μεταρρύθμιση… Και για να μην ξεχνιόμαστε δεν ήταν όλοι οι δήμαρχοι που έφριξαν και δεν απάντησαν στα κομματικά παίγνια. Υπήρξαν και κάποιοι που τους τα είπαν όπως έπρεπε και κυρίως, την ώρα που έπρεπε.

Ποιος τον… άκουσε και δεν τον φοβήθηκε

Σας έγραψα την περασμένη εβδομάδα για τα αντανακλαστικά της Αννίτας και τη σύσκεψη που έσπευσε να συγκαλέσει με υπουργούς, στρατό και αστυνομία μόλις άρχισε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Κάποιοι όμως δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου από την πρωτοβουλία της. Κάποιος μάλιστα θύμωσε πολύ και το ξέσπασμά του άκουσαν αρκετοί εκεί που βρισκόταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου. Οι φωνές του, μου είπαν, έφθασαν πολύ σύντομα και στη Λευκωσία και έφτασαν κατευθείαν στα αφτιά της Αννίτας, η οποία γρήγορα άλλαξε ρότα.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι στη συνάντηση του πρίγκιπα Νικόλαου και του Σιζό για συνεργασία στις προεδρικές του 2023, έπεσαν και ονόματα; Αναφέρομαι βεβαίως σε ονόματα εκτός από τα δικά τους. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω συζήτησαν πολύ για ένα όνομα που το ΑΚΕΛ δεν θέλει καθόλου να το συζητάει…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση