ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το χάος στον Ενδιάμεσο και οι επιθέσεις του ΑΚΕΛ στον Χριστοδουλίδη

= ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Με τις χειρότερες προοπτικές άρχισαν οι συζητήσεις για συνεργασίες στις βουλευτικές εκλογές μεταξύ των κομμάτων και των δυνάμεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Γενικά όλα τα κόμματα, μεγαλύτερα και μικρότερα, τα συνδέει, όπως μου έλεγε άτομο που γνωρίζει, «μια δυναμική σχέση αγάπηςμίσους».

Όπως μου είπε, «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ενδιάμεσος χώρος, οι δυνάμεις δηλαδή που θα μπορούσαν αν συνασπίζονταν να αποτελέσουν τον «τρίτο πόλο» στην κυπριακή πολιτική σκηνή, μόνο με μία λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί: χάος» Και μου περιέγραψε την τεράστια απόσταση που χωρίζει πια τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, την παλαιόθεν αντιπαλότητα μεταξύ ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών, την προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ Νικόλα και Λιλλήκα, το παράπονο της Ελένης Θεοχάρους με τον Νικόλα, που όμως δεν είναι ικανό να σταθεί εμπόδιο σε μια συμμετοχή της προέδρου της Αλληλεγγύης στο ΔΗΚΟϊκό ψηφοδέλτιο, το φλερτ της ΕΔΕΚ προς τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιωργάλλα αλλά και το δυναμικό πολιτικό φλερτ του Σιζό σε στελέχη και του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας Πολιτών ακόμα και αυτού του ΑΚΕΛ! Επιπλέον το αδιέξοδο στην προσπάθεια συνεργασίας της Αλληλεγγύης με τη Συμμαχία Πολιτών φαίνεται ότι ακολουθεί «αργά αλλά σταθερά και η προσέγγιση Συμμαχίας με τους Οικολόγους».

Και συνέχισε: «Ενώ το ισχυρότερο κόμμα εξακολουθεί να παραμένει το ΔΗΚΟ δεν είναι σίγουρο αν θα κρατήσει τα ποσοστά του στις επόμενες βουλευτικές αφού είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να του κάνουν «χαλάστρα». Οι δύο κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το ΔΗΚΟ είναι από μια «αψυχολόγητη και καθαρά μικροπολιτική συνεργασία με το ΑΚΕΛ με το οποίο διαφωνούν σε όλα, από την πολιτική μέχρι την οικονομία». Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να το φέρει πιο κοντά στην εξουσία αλλά θα του στερήσει μεγάλο ποσοστό ψήφων από ΔΗΚΟϊκούς που ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν το ΑΚΕΛ λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό.

Ο άλλος σημαντικός κίνδυνος προέρχεται από το αναδυόμενο και απειλητικό άστρο της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) του τέως προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν. Γίνεται μάλιστα λόγος και για κάποια «καραμπινάτα» ονόματα που φαίνεται να επιλέγουν το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ αντί του ΔΗΚΟ. «Κάποιοι θεωρούν πως οι βουλευτικές του 2021 ενδέχεται να είναι το Βατερλό του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου», μου ανέφερε η πηγή μου. Ακόμα και ΑΚΕΛιστές ξένισε ο δεύτερος (αν όχι τρίτος ή τέταρτος) γύρος προσωπικών επιθέσεων της ηγεσίας του κόμματός τους κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι νέες κατηγορίες αφορούν την «παραγωγή ψευδαισθήσεων» από τον Χριστοδουλίδη, μέσω φίλιων ΜΜΕ, όπως υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, για πιθανές αντιδράσεις των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ κατά των τουρκικών προκλήσεων. Τα βάζει μάλιστα ξανά κατά των τριμερών συναντήσεων.

Όπως δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού στοχεύοντας ξανά, προσωπικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «η εξωτερική πολιτική της χώρας μας πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενική ανάγνωση των διεθνών δεδομένων - μακριά από ευσεβοποθισμούς και ψευδαισθήσεις» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια κάποιων μέσων ενημέρωσης υψώνουν υπέρμετρα τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με το τι μπορεί να περιμένει η Κύπρος από το διεθνή παράγοντα, είτε στις τριμερείς συνεργασίες, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Ε.Ε. έναντι της τουρκικής επιθετικότητας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε, όχι τυχαία, «προσωπικές και ατεκμηρίωτες» τις επιθέσεις κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη για να καταλήξει: «Είναι πάντως άξιο αναφοράς ότι μέσα από τις καθημερινές ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ στις οποίες κυριαρχούν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, το κόμμα της αντιπολίτευσης «ξεχνά» να αναδείξει και να ασκήσει κριτική στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου». 

Γιατί όμως το ΑΚΕΛ ξεσπαθώνει κάθε τρεις και λίγο κατά του Χριστοδουλίδη; Εκείνο που τους ενοχλεί... προκαταβολικά είναι μια πιθανή υποψηφιότητά του ΥΠΕΞ για τις προεδρικές του 2023 ή είναι και κάτι άλλο; Πηγή μου από το ΑΚΕΛ μου ανέφερε πως το κόμμα με τις επιθέσεις κατά Χριστοδουλίδη πετυχαίνει μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. «Το πρώτο είναι όντως ο φόβος για πιθανή κάθοδο του ΥΠΕΞ ως υποψήφιου στις προεδρικές. Η υποψηφιότητά του θεωρείται σίγουρο ότι θα παρασύρει και αρκετό ΑΚΕΛικό ακροατήριο, ακόμα και πιστούς ψηφοφόρους. Το δεύτερο είναι η θεωρούμενη «σκληρή» γραμμή που διατηρεί ο Χριστοδουλίδης στο Κυπριακό, η οποία κάθε άλλο παρά προσέγγιση με την Άγκυρα σημαίνει, όπως ευνοεί το ΑΚΕΛ.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος υπουργός του Αναστασιάδη με τις πρόσφατες εξαγγελίες για σοβαρότατα θέματα που αφορούν το υπουργείο του έβαλε στην ουσία στοίχημα για την παραμονή του ή όχι στον υπουργικό θώκο; Η εξέλιξη των εξαγγελιών θα κρίνει, όπως ακούω, και την παραμονή του ή όχι στο τιμόνι του ευαίσθητου υπουργείου...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση