ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Τόπο στα νιάτα.

= ΤΡΙΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Οι εξελίξεις στο ΔΗΣΥ τρέχουν καλπάζοντας και με συνεχείς ανατροπές. Ήμουν έτοιμος να αναρτήσω το σημερινό κείμενο, το οποίο ξεκινούσε ως εξης: «Τελικά η Αννίτα κανει δεύτερες σκέψεις για το θέμα Προεδρίας ΔΗΣΥ, αλλά μόνο σε περίπτωση απόσυρσης Αβέρωφ. Μα, υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ή πρόκειται για παλαιοκομματικούς τακτικισμούς;» Αυτό σκεφτόμουν διότι, για να είμαι ειλικρινής, δεν έβλεπα καμιά πιθανότητα ο Αβέρωφ να τραβούσε πίσω. Ήταν γενικά αποδεκτό πως, παρά το στραπάτσο των Προεδρικών, στο Συναγερμό εξακολουθούσε να έχει το πάνω χέρι. Αυτό έδειχναν και σχετικές δημοσκοπήσεις, πως εύκολα ή δύσκολα θα επικρατούσε. Εν τούτοις –και ομολογώ πως η είδηση μου δημιούργησε τεράστια έκπληξη- ναι, όντως αποσύρεται ο Αβέρωφ και ναι, όντως μπαίνει στην κούρσα η Αννίτα σαν το νέο μεγάλο φαβορί. Ο Χάρης αποσύρθηκε επίσης, αλλά η Πρόεδρος της Βουλής δεν πάει σαν συναινετική υποψήφιος, χωρίς εκλογές, όπως ιδανικά επιθυμούσε. Θα έχει απέναντί της το Δημήτρη Δημητρίου, που και αυτός φυσικά αποτελεί μια επιλογή με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να φέρει αέρα ανανέωσης.

Τόπο στα νιάτα λοιπόν, αποφάσισε ο Συναγερμός και αυτό μόνο σαν θετική εξέλιξη μπορεί να ειδωθεί. Έστω και με λίγη καθυστέρηση, πήραν το μήνυμα των καιρών. Όσο για τον Αβέρωφ, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε μια πράξη ηγετική και θαρραλέα.

"Ανήρ Πάφιος ουκ έστιν αγαθός κι αν έστι αγαθός ουκ έστιν Πάφιος" Απόστολος Παύλος

Μια χαρά η εκπομπή 24 Ωρες στον Άλφα, αλλά η πρόσφατη παρουσία του Προέδρου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση διότι ακροβατούσε στα όρια του λαικισμού. Υπήρχαν άπειροι τρόποι να βοηθηθούν δυσπραγούντες συνάνθρωποί μας, χωρίς να πρέπει ο Πρόεδρος να υποδύεται τη Μητέρα Τερέζα. Ας είναι λίγο πιο προσεκτικός στο μέλλον. Και όλοι –ειδικά ο Πρόεδρος- να θυμούμαστε πως η παροιμία λέει «κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό», όχι «κάνε το καλό και φώναξε τις κάμερες να το καταγράψουν»!

Ο Αναστασιάδης, μερικοί Υπουργοί του και το συγκυβερνών κόμμα θα βρεθούν υπό διερεύνηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Ναι, έχουμε και τέτοια Αρχή στην κατά τα άλλα νήσο των Αγίων. Τα στοιχήματα λένε πως όπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος δεν θα προκύψει κανένα στοιχείο. Γιατί? Χμμ, διότι…πάμε όλοι μαζί: This is Cyprus!

Φίλος Αβερωφικός μου έλεγε χθες πως ο Φούλης στην πραγματικότητα δεν έχασε κανένα ψηφοφόρο από το ΔΗΣΥ, και το 7 τοις εκατό οπισθοχώρηση είναι απλώς το ποσοστό που μεταφέρθηκε στο ΕΛΑΜ από τη…λαικότερη πλευρά της λαικής Δεξιάς του Συναγερμού, κάτι που κανένας Αρχηγός –πλην ίσως του Κληρίδη- δεν θα μπορούσε να αποτρέψει. Τον κοίταξα προβληματισμένος. Το επιχείρημα ίσως έχει μια κάποια βάση.

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, ο Αβέρωφ πλήρωσε και αμαρτίες άλλων και συγκεκριμένα πολλές από τις άστοχες ενέργειες της Κυβέρνησης καθώς επίσης τις σκιές για διαπλοκή του Αναστασιάδη σε καταστάσεις λίγο «περίεργες». Ναι, τον στήριζε μέχρι πέρσυ ο Νίκαρος –σε μεγάλο βαθμό- αλλά το έκανε διότι ήξερε πως ο Αβέρωφ έβαζε πλάτη –με κόστος- στις διάφορες ματσαράγκες του κυβερνητικού μηχανισμού. Και δεν εννοούμε μόνο τα Διαβατηρια και το Συνεργατισμό. Φορτώθηκε λοιπόν και ευθύνες σε λάθη άλλων –ωσάν να μην τον έφταναν τα δικά του λάθη- χωρίς κατ ανάγκη να παίρνει επιβράβευση όταν η Κυβέρνηση πήγαινε καλά. Απ την άλλη, αυτή η φθορά είναι αναπόφευκτη όταν είσαι κόμμα Συγκυβέρνησης και ο Φούλης, σαν αλεπού που υποτίθεται πως ήταν, έπρεπε να το γνωρίζει. Σωστά;

Ώρα να καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, φωνάζει τώρα και ο Στεφάνου. Όλοι λοιπόν περιμένουν να έλθει νέος Υπουργός Παιδείας για να καταργήσει τις τρισκατάρατες εξετάσεις τετραμήνου. Δεν τις θελουν λέει οι γονείς αλλά ούτε και οι καθηγητές. Και οι μαθητές επίσης, δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται, θέλουν πιο…χαλαρές καταστάσεις. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο; Ή το τί θα ανεβάσει το επίπεδο της Παιδείας μας και θα την κάνει διεθνώς πιο ανταγωνιστική; Διότι το ψηλό επίπεδο δεν έρχεται με τα εύκολα και τα χαλαρά. Πρέπει να λιώσουν παντελόνια στην καρέκλα απ το διάβασμα. Κι όχι με αργίες για να τιμήσουμε δήθεν την γιορτή των Γραμμάτων. Καιρός να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του διότι τα καλύτερα δεν είναι πάντα αυτά που μας βολεύουν.

Και διευκρινίζω πως δεν γνωρίζω επαρκώς το θέμα και για αυτό δεν παίρνω θέση. Γνωρίζω όμως πολύ καλά τους κυπραίους, που σκαρτάρουν πάντα το δύσκολο και λατρεύουν το έυκολο. Είμαστε η χώρα που κανένα δεν θα χαλούσε να καταργούσαμε και το Σχολείο, φτάνει να στέλναμε ηλεκτρονικά και έγκαιρα τους μισθούς των καθηγητών και τα απολυτήρια των μαθητών. Με άριστα σε όλους εννοείται. Χωρίς κούραση και άγχος για κανένα. Μήπως αυτό είναι το ζητούμενο τελικά?

Σημειώνω κλεινοντας μια πρόταση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο τουήτερ πριν μερικές μέρες η Έμιλη Γιολίτη: «αν θέλετε όντως λύση δείξτε το έμπρακτα και βάλτε στο Υπουργικό γυναίκα τουρκοκύπρια»! Είτε συμφωνεί κάποιος, είτε όχι, πρόκειται για μια πολύ ανατρεπτική και ενδιαφέρουσα πρόταση. Φυσικά δεν ξέρουμε αν ο –συνήθως και mostly απορριπτικός- Χρύσανθος Τσουρούλλης συμφωνεί με την πρόταση της συντρόφου του.

In any case, the show must go on. Stay tuned!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση