ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποδόσφαιρο: Ένας εμφύλιος πόλεμος πολλών δισ.

Σφοδρές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προκάλεσε η ανακοίνωση 12 κορυφαίων ομάδων από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία

Kathimerini.gr

Γενική κατακραυγή, απειλή απόλυτου αποκλεισμού των συμμετεχόντων, αλλά και ανάμειξη της πολιτικής προκάλεσε ο «σεισμός» των… 12 Ρίχτερ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με την ανακοίνωση του σχήματος που κυοφορούνταν εδώ και χρόνια για τη δημιουργία ξεχωριστής, κλειστής λίγκας των πλούσιων ευρωπαϊκών συλλόγων. Είτε πρόκειται για τον ύστατο εκβιασμό των συλλόγων προς την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία (UEFA) είτε για οριστική ενσάρκωση των ακραιφνώς κερδοσκοπικών σχεδίων μερικών παραγόντων – ιδιοκτητών κάποιων κορυφαίων συλλόγων σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας έχει ξεσηκώσει εδώ και 48 ώρες θύελλα αντιδράσεων σε ποδοσφαιρικό, αθλητικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, 12 σύλλογοι –δηλαδή οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ από την Αγγλία, οι Ρεάλ, Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα από την Ισπανία και οι Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ από την Ιταλία– ανακοίνωσαν ότι το ταχύτερο δυνατόν συστήνουν νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με εγγυημένη συμμετοχή για τις 15 από τις 20 συμμετέχουσες ομάδες. Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες που είναι κοντά στους συλλόγους που πρωτοστατούν στην ΕΣΛ αναφέρουν διάφορα ποσά ως ετήσια κέρδη των συλλόγων που θα συμμετέχουν, με τη Marca στην Ισπανία να κάνει λόγο για 3,5 δισ. ευρώ και τους Times στην Αγγλία να γράφουν για 5 δισ. Ωστόσο όλα αυτά είναι εικασίες, αφού δεν υπάρχουν ακόμη συμφωνίες ή συμβόλαια.

Ωρες νωρίτερα, η UEFA σε συνεννόηση με τις εθνικές ομοσπονδίες και λίγκες ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τέτοια αποσχιστική κίνηση, και σε συνεννόηση και με τη FIFA θα αποκλείσει από κάθε διοργάνωση όποιον σύλλογο αλλά και ποδοσφαιριστή συμμετάσχει στην ΕΣΛ.

Με μια ανοίκεια έκφραση μάλιστα, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ανέφερε ότι το σχέδιο «φτύνει κατάμουτρα τους λάτρεις του ποδοσφαίρου», ενώ έκανε λόγο για «φίδια» που λυμαίνονται το άθλημα. Λιγότερο σκληρές παρεμβάσεις έκαναν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και πολλοί άλλοι πολιτικοί.

Ομοβροντία κατά της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας ήρθε και από νυν και πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές, μεταξύ των οποίων και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ενώ εντύπωση προκάλεσε ο πρωτοφανής συνασπισμός συνδέσμων οπαδών των έξι αγγλικών ομάδων του σχεδίου ενάντια στην ΕΣΛ.

Χθες το μεσημέρι, η πλευρά των «12» πέρασε στην αντεπίθεση, με επιστολή σε FIFA και UEFA, όπου εκτός από την πρόσκληση σε διάλογο υπάρχει απειλή νομικών συνεπειών.

Τι προβλέπει το πλάνο των «12» και ποιοι το στηρίζουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «12», η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας θα αρχίζει τον Αύγουστο και θα συμμετέχουν 20 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 θα έχουν μόνιμο συμβόλαιο ως ιδρυτικά μέλη. Οι άλλες πέντε θα προκρίνονται με βάση την παρουσία τους στις εγχώριες διοργανώσεις και σε προκριματικούς αγώνες.Οι αγώνες θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα, επιτρέποντας έτσι στους συλλόγους να συμμετέχουν κανονικά στα εγχώρια πρωταθλήματα. Οι 20 ομάδες θα είναι μοιρασμένες σε δύο ομίλους με 18 ολόκληρες αγωνιστικές, που θα γίνονται κάθε εβδομάδα. Από την τελική βαθμολογία κάθε ομίλου θα προκρίνονται στην τελική οκτάδα του θεσμού οι τρεις πρώτοι, ενώ ο τέταρτος και ο πέμπτος θα μπαίνουν σε χιαστί μπαράζ διπλών αγώνων για να συμπληρωθούν οι ομάδες των προημιτελικών. Από εκεί και πέρα οι αγώνες θα είναι διπλοί (προημιτελικά και ημιτελικά) έως τον τελικό που θα γίνεται κάθε Μάιο σε μονό αγώνα και σε ουδέτερη έδρα.Το πλάνο της ΕΣΛ στηρίζουν οι εταιρείες Key Capital και JP Morgan, με την τελευταία, που είναι αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, να επιβεβαιώνει χθες ότι έχει εξασφαλίσει σημαντικότατη οικονομική στήριξη με έσοδα πολύ ανώτερα όσων προσφέρει η UEFA.Εντύπωση προκάλεσε η απουσία των γαλλικών και γερμανικών συλλόγων, αφού ειδικά η Παρί και η Λυών θεωρούνταν… φαβορί για να ενταχθούν στην αποσχιστική λίγκα. Οι Γάλλοι θεωρείται ότι τηρούν στάση αναμονής ενώ οι Γερμανοί, ως πλέον θεσμικοί, φαίνεται να τάσσονται ενάντια στην πρωτοβουλία, παρότι οι τελευταίοι επιθυμούσαν διακαώς τη συμμετοχή των Μπάγερν και Ντόρτμουντ.

Η πλευρά των «12» ελπίζει ότι θα βρει εύκολα αντικαταστάτες όσων ομάδων αρνηθούν την πρόσκληση, και εκεί ίσως να βρίσκεται και το μεγαλύτερο στοίχημά της.

Η δομή του νέου Τσάμπιονς Λιγκ

Τις τελικές αποφάσεις της για το νέο, διευρυμένο Τσάμπιονς Λιγκ που θα εφαρμοστεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων– από τη σεζόν 2024-25 ανακοίνωσε χθες η UEFA. Θα συμμετέχουν 36 ομάδες, έναντι 32 σήμερα, με τους ομίλους να καταργούνται και τη θέση τους να παίρνει μια νέα μορφή διοργάνωσης με ενιαία βαθμολογία αλλά μόνο 10 αγωνιστικές για κάθε ομάδα. Οι αγώνες που θα δίνει κάθε σύλλογος θα είναι ισορροπημένοι με αντιπάλους από κάθε επίπεδο δυναμικότητας, βάσει της γνωστής ειδικής βαθμολογίας των συλλόγων, και θα είναι πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας. Μετά την ολοκλήρωση των 10 αγωνιστικών, οι οκτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα προκρίνονται αυτομάτως στους «16» του θεσμού, ενώ οι ομάδες από την ένατη έως και την 24η θέση θα δίνουν μπαράζ σε διπλούς αγώνες για την επικράτηση των άλλων οκτώ που θα μπουν στους «16». Από εκεί και πέρα ο θεσμός θα έχει τη γνωστή του μορφή, με διπλούς αγώνες νοκ άουτ στους «16», στους προημιτελικούς και στους ημιτελικούς, με τον τελικό να παραμένει μονός σε ουδέτερο γήπεδο. Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, «θα εισαγάγουμε επίσης μια νέα δομή στήριξης, βάσει ανανεωμένου οικονομικού μοντέλου, που θα ενισχύει όχι μόνο τα έσοδα των συμμετεχόντων αλλά και ολόκληρου του ποδοσφαίρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση