ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

VAR: Να είναι σκληρό, αν θα είναι με όλους

Εξελίσσεται στον πρωταγωνιστή της πρέμιερ

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Είχαν τους λόγους τους που το καθυστέρησαν όσο πήγαινε να βάλουν το VAR οι Άγγλοι, αφού το έβλεπαν σε άλλες χώρες και ήξεραν πως αν το έφεραν, θα δοκίμαζαν αρκετά κομμάτια της παράδοσης του ποδοσφαίρου τους.

«Εδώ είναι Αγγλία», άκουγε οποιοσδήποτε πήγαινε πρώτη φορά στο νησί για ποδοσφαιρικούς λόγους και ένα διάστημα μέχρι να καταλάβει τι σημαίνει αυτό το ήθελε. Σήμαινε πως θα παίζεις περισσότερο ακριβώς το διάστημα που όλοι οι άλλοι κάνουν διακοπές, θα ζεις την πίεση πως κάθε σου αγώνας θα έχει σημασία και οι διαιτητές θα σφυρίζουν αλλιώς. Με τρόπο που στην αρχή εκνευρίζει όποιον πάει αλλά άμα προσαρμοστείς τον εκμεταλλεύεσαι κιόλας. Αυτό το τελευταίο κομμάτι, από φέτος που υπάρχει το βίντεο έχει δυσκολέψει και η αλήθεια είναι πως δεν αρέσει.

Από την αρχή που αποφάσισαν να το ενσωματώσουν, διάβαζες αρθογραφίες στο νησί που έψαχναν τρόπους να το προσαρμόσουν στο ποδόσφαιρό τους ακόμα και το βίντεο. Ο Κολίνα όμως, μέλος της επιτροπής διαιτησίας στην UEFA, υπήρξε ξεκάθαρος όταν του τέθηκε το θέμα: «Οι κανονισμοί ποδοσφαίρου είναι ίδιοι για όλους».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ένα εκατοστό μπροστά σημαίνει οφσάιντ, ένα τράβηγμα σε στημένο με την μπάλα εν παιδιά είναι οφσάιντ, ένα γκολ στο 93’ που κρίνει το νικητή και χαρίζει στιγμές που σου μένουν στο μυαλό μπορεί να ακυρωθεί και να χαλάσει το πάρτι. Σκληρό; Σαφώς αλλά οφείλουν να προσαρμοστούν. Τα ματς της Μαν. Σίτι μέχρι τώρα έφεραν την πιο σκληρή εφαρμογή του VAR και αν με την Ουέστ Χαμ, ακύρωση γκολ για τον ώμο του Στέρλιγν που εξείχε, μπήκαν άλλα μετά, με την Τότεναμ ήταν «ξαφνικός θάνατος». «Μα είναι δυνατόν να ακυρώνονται γκολ στο 94’ για τέτοια μικρή επαφή με το χέρι;», ρωτά με μιας ο θεατής. Ξεκάθαρη η απάντηση: «Ναι είναι γιατί έτσι αποφάσισε η IFAB».

Το επιθετικό χέρι που είτε άμεσα καταλήγει σε γκολ είτε οδηγεί στην εξέλιξη της φάσης σε γκολ ή πέναλτι είναι παράβαση πλέον σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Μόνο αν είναι κολλημένο και η επαφή δεν επηρεάζει την πορεία της μπάλας. Αν το γκολ του Γιορέντε πέρσι στο τσάμπιονς λιγκ στο ίδιο γήπεδο έμπαινε φέτος, δε θα μετρούσε! Ο Πεπ γκρινιάζει γιατί του έτυχαν μαζεμένα τα «βαριά» σφυρίγματα από το VAR εναντίον αλλά μάλλον αν υπήρχε πέρσι στο κύπελλο με τη Σουόνσι το ιστορικό τρεμπλ δε θα το έκανε ποτέ. Έτσι είναι η ζωή…

Πάντως το μεγάλο «κενό» του VAR όπως το είδαμε να εφαρμόζεται σε άλλα μεγάλα πρωταθλήματα, είναι το κατά πόσο υπεραναλύονται όλες οι φάσεις σε όλα τα παιχνίδια σε βαθμό που να επηρεάζει το αποτέλεσμα. Δηλαδή η φάση με το οφσάιντ του Στέρλιγνκ μας έγινε γνωστή επειδή πήγαν στο VAR και την είδαν. Αν δεν πήγαιναν ούτε από το replay θα έλεγε κανείς τίποτα. Όταν όμως το ξεκινάς τόσο σχολαστικά από την αρχή, πρέπει να το κάνεις έτσι και με τη Λίβερπουλ, τη Μαν. Γιουνάϊτεντ και όλους. Στην Ιταλία π.χ. γελούσε ο κόσμος με την επιλεκτική σχολαστικότητα ειδικά στον πρώτο χρόνο εφαρμογής. Ελπίζουμε στην Αγγλία να το έπιασαν αλλιώς γιατί στο τέλος θα μας το χαλάσουν κι αυτό το πρωτάθλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
VAR  |  Πρέμιερ  |  Πεπ  | 

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση