ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τον αθλητισμό στη μάχη του σταυρού

Των ΜΙΚΑΕΛΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ και ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ

Στους (πάντα καχύποπτους) φιλάθλους αρέσει να βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από κάθε κίνηση. Έτσι, όταν κάποιος που ασχολείται με την πολιτική φλερτάρει με το ποδόσφαιρο, θεωρείται πως το κάνει όχι από αγάπη για το σπορ, αλλά για να αλιεύσει ψήφους. Λίγο οι παρουσίες πολιτικών στα επίσημα σταδίων στην τρέχουσα σεζόν, κάτι ο πρότερος βίος υπουργών που είχαν θητεύσει ως παράγοντες του ποδοσφαίρου, ενισχύουν την υποψία. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη, που θέλει τα κόμματα να πολιορκούν επιφανείς ανθρώπους του αθλητισμού, προκειμένου να διευρύνουν τη δεξαμενή των ψηφοφόρων τους. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Όπως αλήθεια είναι και το ότι κάποιοι το βράδυ της 22ας Μαΐου θα εμφανιστούν πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και την (ενδεχόμενη) ήττα. Έχουν μάθει, άλλωστε, εδώ και πολλά ή λιγότερα χρόνια στον αθλητισμό, τι θα πει ευγενής άμιλλα.

ΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Λευκωσία
Ιδιότητα: Πρώην μέλος Δ.Σ. ΑΠΟΕΛ
Υπηρέτησε για επτά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιου του Σωματείου του ΑΠΟΕΛ (τα πέντε ως αντιπρόεδρος), όπου μπήκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, επί προεδρίας Ντίνου Φυσεντζίδη. Παραμένει φίλαθλος και μόνιμος θαμώνας στο ΓΣΠ. «Το σημαντικότερο πρόβλημα, που ήταν και ο τομέας μου στον ΑΠΟΕΛ, είναι η οικονομική διαχείριση, την οποία θεωρώ ως ακρογωνιαίο λίθο μιας διοίκησης. Σ’ αυτό τον τομέα έγιναν κα γίνονται σοβαρά λάθη», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης, που στέκεται και στην έλλειψη αθλητικών χώρων. «Δεν είναι πεταμένα λεφτά τα χρήματα που πάνε στοχευμένα στον αθλητισμό. Δεν γίνεται μεγάλοι σύλλογοι, όπως ο ΑΠΟΕΛ, να είναι άστεγοι, να μην έχουν αίθουσες να στεγάσουν τους αθλητές τους», λέει με νόημα.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΡΑΚΟΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Λευκωσία
Ιδιότητα: Μέλος Δ.Σ. ΑΠΟΕΛ
Υπηρετεί τον σύλλογο της Λευκωσίας εδώ και μια τριετία, έχει μαύρη ζώνη στο καράτε και παίζει ερασιτεχνικά γκολφ και μίνι ποδόσφαιρο, ενώ είναι και νομικός σύμβουλος του ΑΠΟΕΛ. «Δεν μπήκα στον αθλητισμό για να προωθηθώ στην πολιτική, όμως η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό βοηθά την πολιτική μου σταδιοδρομία», σημειώνει ο κ. Δράκος, που έχει ισχυρή άποψη για το θέμα της βίας στα γήπεδα. «Το κράτος πρέπει να επενδύσει στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Τα γήπεδα πρέπει να γίνουν φιλικά προς τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά», σημειώνει, προσθέτοντας πως «οι παραβάτες πρέπει να τιμωρούνται με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, που είναι η βαρύτερη ποινή γι’ αυτούς».

ΝΕΜΟΣ ΚΟΥΤΣΟΚΟΥΜΝΗΣ
Κόμμα: ΕΔΕΚ
Επαρχία: Λευκωσία
Ιδιότητα: Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΕΕΚ
Έπαιξε ποδόσφαιρο στα αναπτυξιακά τμήματα της ΠΑΕΕΚ και είναι αναμεμιγμένος στα διοικητικά της προσφυγικής ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια, κατέχοντας τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. «Η θέση μου στο ποδόσφαιρο με βοήθησε επικοινωνιακά, ωστόσο δεν μπήκα στον αθλητισμό για να προωθηθώ στην πολιτική», σημειώνει ο κ. Κουτσοκούμνης, που είναι πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΔΕΚ και έχει ιδιαίτερες απόψεις για το θέμα της καταπολέμησης της βίας στους αθλητικούς χώρους. Μεταξύ άλλων, εισηγείται «οριστική διακοπή των αγώνων στην πρώτη περίπτωση τραυματισμού ποδοσφαιριστή εντός αγωνιστικού χώρου και σε κάθε περίπτωση που εν γένει θα απειληθεί η σωματική ακεραιότητα ποδοσφαιριστή», είναι υπέρ των ποινών κεκλεισμένων των θυρών, της ανάθεσης στις αρχές του σταδίου της ευθύνης για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα και της θεσμοθέτησης του Αθλητικού Δικαστή.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Κόμμα: ΔΗΚΟ
Επαρχία: Κερύνεια
Ιδιότητα: Πρόεδρος ΑΕΚ Καραβά
Με την επαναδραστηριοποίηση της ΑΕΚ Καραβά το 1999 ασχολήθηκε με τα διοικητικά της ομάδας, ενώ από το 2009 είναι πρόεδρος του σωματείου. Πέρσι κατέκτησε το πρώτο κύπελλο στην ιστορία της ομάδας, ενώ φέτος χάθηκε το πρωτάθλημα από την Ανόρθωση για ένα μόλις σετ. Παλαιότερα διατηρούσε το παγκύπριο ρεκόρ στον μαραθώνιο, ενώ πρόσφατα άρχισε να ασχολείται και με τα διοικητικά της ΠΑΕΕΚ. «Θέλουμε να φέρουμε όλα τα σωματεία της επαρχίας Κερύνειας κάτω από μια ομπρέλα, όπου θα λειτουργούν αυτόνομα, αλλά μέσα από τον πιο δυνατό αθλητικό φορέα της Κύπρου, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις», λέει για το όραμά του και συνεχίζει: «Αν εκλεγώ, θα επικεντρωθώ στα της επαρχίας Κερύνειας και στηρίζω πολλά στη συσπείρωση των Κερυνειωτών».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΙΣΟΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Λάρνακα
Ιδιότητα: Μέλος της Δικαστικής Επιτροπής ΚΟΠ
Άνθρωπος του ποδοσφαίρου, αδελφός του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή Άγγελου Μισού, επιφανής νομικός, υπηρετεί τον αθλητισμό από τη θέση του μέλους της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ. Μπήκε στο ποδόσφαιρο πριν από περίπου 25 χρόνια, με την επιστροφή του από τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, μετέχοντας στη διοίκηση του Α.Σ. Ορμήδειας, ενώ σήμερα είναι μέλος της ΑΕΚ. Κατεβαίνει για δεύτερη φορά ως υποψήφιος βουλευτής – η πρώτη ήταν το 2006. «Έγνοια μου είναι να περιοριστεί η κάθοδος των ξένων ποδοσφαιριστών και να προωθηθούν Κύπριοι, καθώς υπάρχουν εξελίξιμα ταλέντα. Επίσης, θα καταβάλω προσπάθειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αθλητικών κέντρων, ιδιαίτερα στην επαρχία, αλλά και για ενίσχυση των ομάδων των μικρών κατηγοριών», λέει στην «Κ» ο κ. Μισός.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Λεμεσός
Ιδιότητα: Προπονητής Απόλλωνα
Από τους σημαντικότερους Κύπριους προπονητές, διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός τη δεκαετία του ’90 με πολλή επιτυχία, ενώ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους κόουτς που πέρασαν από τον πάγκο της Ομόνοιας. Παράλληλα, ήταν προπονητής μεταξύ άλλων σε ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΛ και ΑΕΚ. Σήμερα είναι προπονητής του Απόλλωνα Λεμεσού και κατέχει και το πόστο του προέδρου του Συνδέσμου Προπονητών. Προ διετίας εξέφρασε πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΟΠ. «Ο αθλητισμός μας οδεύει σε άσχημες καταστάσεις και δεν επικεντρωνόμαστε όσο θα έπρεπε στον πολιτισμό», λέει ο ίδιος, με τον αθλητισμό να βρίσκεται πολύ ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα.

ΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Κόμμα: ΕΔΕΚ
Επαρχία: Λευκωσία
Ιδιότητα: Υπεύθυνος Αθλητικής Υπηρεσίας ΡΙΚ
Θήτευσε σε όλα τα είδη του ρεπορτάζ με εξαίρεση το οικονομικό, από το 1974, όταν πέρασε για πρώτη φορά την πύλη του ΡΙΚ. «Το πρώτο μου ρεπορτάζ ήταν δικαστικό», θυμάται. Σήμερα είναι υπεύθυνος της αθλητικής υπηρεσίας του ΡΙΚ και κατέρχεται για πρώτη φορά ως υποψήφιος, έχοντας αποδεχθεί πρόταση του κ. Ομήρου, την οποία πολλές φορές στο παρελθόν είχε απορρίψει. «Θεωρώ ότι πλέον είμαι ώριμος για να προσφέρω στα κοινά. Δεν είναι ανάγκη να είσαι πολιτικός για να γνωρίζεις τα προβλήματα του κόσμου. Ως δημοσιογράφος τα ξέρεις καλά», εξηγεί ο κ. Νικολάου, πριν αποκαλύψει το πρώτο πράγμα για το οποίο θα παλέψει, αν μπει στη Βουλή: «Υποστηρίζω την οριζόντια ψηφοφορία. Άξιοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα».

ΝΙΚΟΣ ΝΟΥΡΗΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Λευκωσία
Ιδιότητα: Αντιπρόεδρος Ολυμπιακού
Βέρος Ολυμπιακός, για πολλά χρόνια μέλος του συλλόγου, επανήλθε στα κοινά αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου και ενισχύοντας την προσπάθεια που από πέρσι ξεκίνησε ο Πέτρος Σάββα. Στην τρέχουσα σεζόν πολλές φορές κλήθηκε να υπερασπίσει τις θέσεις των μαυροπρασίνων στα ΜΜΕ. «Ο πρωταθλητισμός χρειάζεται τη στήριξη του κράτους, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, μακριά από ευθυνοφοβικές αναστολές. Κίνητρα, στρατιωτικές και σπουδαστικές διευκολύνσεις, αλλά και επαγγελματική αποκατάσταση, είναι μόνο μερικά από όσα πρέπει να γίνουν», σημειώνει για τα ατομικά αθλήματα και τονίζει εμφαντικά πως «αν θέλουμε να βλέπουμε οικογένειες στα γήπεδα και αυτά να αποτελούν χώρο διασκέδασης, όχι συρράξεων, θα πρέπει άμεσα να απομονώσουμε τους ταραξίες».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Κερύνεια
Ιδιότητα: Αναπληρωτής πρόεδρος Δ.Σ. ΑΠΟΕΛ
«Ο αθλητισμός είναι η ζωή μου», λέει πριν μας εκμυστηρευθεί πως έπαιξε ποδόσφαιρο για πέντε χρόνια στον Εθνικό Άσσιας, περνώντας ένα φεγγάρι και από την πρώτη ομάδα. Στον ΑΠΟΕΛ βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια, ενώ για ενάμιση χρόνο ήταν πρόεδρος στον Διγενή Μόρφου. «Μπορεί να είμαι στον ΑΠΟΕΛ, ωστόσο η σκέψη μου είναι συνεχώς στα προσφυγικά σωματεία και αυτό προδίδει η ενασχόλησή μου με τον Εθνικό Άσσιας και τον Διγενή», εξηγεί. «Τα προσφυγικά σωματεία έχουν καταντήσει ζητιάνοι των αυτονόητων, εκλιπαρώντας το κράτος για μια οικονομική βοήθεια που θα τα βγάλει από τον αναπνευστήρα», σημειώνει στις ιδέες του για τα προσφυγικά σωματεία.

ΑΝΤΡΗ ΣΙΑΛΟΥ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Αμμόχωστος
Ιδιότητα: Πρώην πρωταθλήτρια στίβου
Ξεκίνησε να αθλείται πριν από μια 30ετία, αρχικά ως αθλήτρια στο μήκος και μετέπειτα στα 400 μ. με εμπόδια. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2009, αμέσως μετά τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξήχθησαν στην Κύπρο, όπου κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια. Σήμερα συνεργάζεται ως αθλητική ρεπόρτερ με τον ΑΝΤ1. «Πρέπει να δούμε τις υποδομές, την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών –ένα πολύ μεγάλο θέμα που αποτελεί κίνητρο για τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό– και να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία», λέει η ίδια στην «Κ». «Μέσω του αθλητισμού έχω αναγνωρισιμότητα και εισπράττω την αγάπη του κόσμου που μου αναγνωρίζει τις προσπάθειές μου. Επίσης, λόγω του αθλητισμού νιώθω δυνατή ως χαρακτήρας», συμπληρώνει.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΚΑΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Λεμεσός
Ιδιότητα: Αντιπρόεδρος σωματείου Απόλλωνα
Αγωνίστηκε στις μικρότερες ομάδες του Απόλλωνα και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, εκπρόσωπος Τύπου, γενικός γραμματέας και σήμερα αντιπρόεδρος του σωματείου Απόλλωνα. «Το όραμά μου είναι να βοηθήσω τον Απόλλωνα να αποκτήσει ιδιόκτητο γήπεδο», λέει ο ίδιος για την αγαπημένη του ομάδα, ενώ γενικότερα για τον αθλητισμό λέει πως «έχει να διαδραματίσει εθνικό, κοινωνικό και προστατευτικό ρόλο για τα παιδιά μας και πρέπει να τον στηρίξουμε. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός».

ΚΡΙΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Λευκωσία
Ιδιότητα: Πρόεδρος εταιρείας Διγενή
Αγωνίστηκε στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ και του Διγενή, πριν περάσει από το Δ.Σ. της εταιρείας του ΑΠΟΕΛ (1998-99) και τα κοινά του Διγενή, όπου μαζί με τους κυρίους Στεφάνου και Καλλινίκου έφεραν την ομάδα μέχρι τον τελικό κυπέλλου. Επέστρεψε πέρσι, ως πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας ποδοσφαιρικής εταιρείας. «Αυτό που με έκανε να γυρίσω στα διοικητικά ήταν το άγχος και η έγνοια της επιστροφής», εξηγεί ο κ. Σωφρονίου και προσθέτει: «Μέσα από την ενασχόλησή μου με την πολιτική θα προσπαθήσω να πιέσω προς τη συνέχιση αλλά και την αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τα προσφυγικά σωματεία, η οποία δίνεται σήμερα με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από δέκα χρόνια. Τα προσφυγικά σωματεία έχουν άμεση ανάγκη στήριξης, καθώς αποτελούν τα τελευταία ζωντανά κύτταρα των κατεχόμενων περιοχών μας».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΛΙΩΤΗΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Πάφος
Ιδιότητα: Ατζέντης ποδοσφαιριστών, συνεργάτης WADA
Υπήρξε ο πρώτος εκτελεστικός γραμματέας της Α.Ε. Πάφος το 2000 αλλά και από τους πρώτους πέντε ατζέντηδες στην Κύπρο με άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη FIFA, ιδιότητα που διατηρεί έως σήμερα. Επίσης, συνεργάζεται με τη WADA, καθώς είναι ο εκπρόσωπος στην Κύπρο σουηδικής εταιρείας που ειδικεύεται στους ελέγχους αντιντόπινγκ. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται από όλους οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, είτε πρόκειται για εγχώριους είτε για διεθνείς ελέγχους», εξηγεί ο κ. Ταλιώτης και λέει με νόημα πως «νομοθετικά μπορούν να ρυθμιστούν πολλά θέματα που αφορούν το αντιντόπινγκ».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΖΙΟΒΑΝΗΣ
Κόμμα: ΑΚΕΛ
Επαρχία: Αμμόχωστος
Ιδιότητα: Πρώην αντιπρόεδρος Ομόνοιας
Παλιός ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας στα νιάτα του, ακολούθως στράφηκε στη σκοποβολή, στην οποία τη δεκαετία του ’90 ήταν από τους κορυφαίους Κύπριους αθλητές σε σκιτ και τραπ, έχοντας ως μεγαλύτερη επιτυχία ένα χρυσό μετάλλιο σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αναγέννησης Δερύνειας το διάστημα 1997-99 και υπηρέτησε από το ίδιο πόστο την Ομόνοια την περίοδο 2008-10. Σήμερα δεν ασχολείται με τα διοικητικά ομάδων, αλλά η εταιρεία του, η Giovani Developers, σπονσάρει αρκετά σωματεία. «Πρέπει να βάλουμε μια ισορροπία στα έσοδα και έξοδα του ποδοσφαίρου, να στοχεύσουμε στα κίνητρα για άθληση των Κυπρίων και να στηρίξουμε τις ακαδημίες», λέει ο ίδιος στην «Κ».

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΧΑΜΠΟΥΛΛΑΣ
Κόμμα: ΔΗΣΥ
Επαρχία: Αμμόχωστος
Ιδιότητα: Μέλος Δ.Σ. Ανόρθωσης
Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα διοικητικά της Ανόρθωσης το 1999 και σήμερα είναι υπεύθυνος του τμήματος βόλεϊ. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων και είναι δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού. «Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό μού δίνει αναγνωρισιμότητα, αλλά από τη στιγμή που δηλώνεις την ομάδα σου, αρκετά συχνά δεν σε στηρίζουν στον πολιτικό στίβο οι αθλητικοί σου αντίπαλοι», λέει ο ίδιος στην «Κ». Ο Ευγένιος Χαμπουλλάς τονίζει παράλληλα πως χρειάζονται εκσυγχρονισμό οι αθλητικές υποδομές, καθώς και η εκπαίδευση και προπόνηση των αθλητών. «Αρκετά κλειστά γήπεδα δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου», συμπληρώνει, ενώ έχει άποψη και για την ξενομανία: «Στην πετόσφαιρα κάναμε καταστατικές αλλαγές και κάθε ομάδα δικαιούται να έχει στο παρκέ τρεις ξένους ή και κοινοτικούς. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στο ποδόσφαιρο».

www.kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση