ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναφορά της FIFPRO στην Κύπρο για αγώνες που διεξάγονται σε συνθήκες καύσωνα

Ο ΠΑΣΠ, προτείνει όταν ο δείκτης WGBT είναι μεταξύ 28-32° C να γίνονται “cooling breaks”, ενώ όταν είναι άνω των 32° C

ΚΥΠΕ

Ειδική αναφορά στην Κύπρο, ως χώρα στην οποία ορίζονται αγώνες ποδοσφαίρου σε συνθήκες καύσωνα, κάνει η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) σε αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΠ, στο συγκεκριμένο αφιέρωμα αναφέρει παραδείγματα χωρών όπως η Κολομβία και η Κύπρος και διοργανώσεων όπως το African Cup of Nations, στις οποίες παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια προβλήματα από αγώνες που ορίζονται σε ώρες που επικρατεί καύσωνας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της FIFPRO έγινε και αναφορά των αλλαγών ώρας στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων στην Κύπρο. Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι η συνήθης δικαιολογία είναι πως δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός ή δεν υπάρχουν χρήματα για το ρεύμα.

Η συνήθης δικαιολογία είναι πως δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός ή δεν υπάρχουν χρήματα για το ρεύμα.

Η οδηγία της FIFA αναφέρει πως εάν η ειδική θερμοκρασία δείκτη WGBT (βιοκλιματικός δείκτης Wet Bulb Globe Temperature) είναι άνω των 32° Κελσίου, είναι υποχρεωτικό να γίνουν στα δύο ημίχρονα “cooling breaks”. Η απόφαση για το αν θα ανασταλεί ή ακυρωθεί ο αγώνας εναπόκειται στη διοργανώτρια αρχή.

Η FIFRO θεωρεί πως η συγκεκριμένη οδηγία παρουσιάζει κενό το οποίο δεν προστατεύει την υγεία των ποδοσφαιριστών. Ενδεικτικό είναι πως απουσιάζει κάποιο ανώτατο όριο και έτσι μια διοργανώτρια αρχή μπορεί να ορίσει παιχνίδι στους 45° Κελσίου φτάνει να κάνει δύο “cooling breaks”.

Μέσα από την οδηγία της FIFA προκύπτει η ανάγκη για κάθε χώρα, ανάλογα με τις κλιματολογικές της συνθήκες, να ορίσει δικούς τις κανονισμούς αφού η ζέστη είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια χώρα όπως η Κύπρος αλλά όχι μια χώρα όπως η Ισλανδία.

Η FIFPRO, σημειώνει ο ΠΑΣΠ, προτείνει όταν ο δείκτης WGBT είναι μεταξύ 28-32° C να γίνονται “cooling breaks”, ενώ όταν είναι άνω των 32° C η προπόνηση ή ο αγώνας να επαναπρογραμματίζονται. Η πρόταση της FIFPRO βασίζεται σε ερευνητικές πρακτικές των σεβαστών οργανισμών, «American College of Sports Medicine» και «Sports Medicine Australia», παραθέτοντας τις σχετικές έρευνες στην ιστοσελίδα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση