ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΠΟΕΛ: Ο Γιάκολις, το 3-5-2 και η δόμηση του ρόστερ

Δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός παικτών στο ρόστερ που να μπορούν να αγωνιστούν με επιτυχία στις απαιτητικότατες θέσεις των μπακ-χαφ

Newsroom 24sports

Με τη γνωστή του αγωνιστική φιλοσοφία επέλεξε να παρατάξει τον ΑΠΟΕΛ στο πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι ο Πάολο Τραμετσάνι, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.

Ο Ιταλός προπονητής των «γαλαζοκιτρίνων» είναι απόλυτα πιστός στη φιλοσοφία του παρά το μουρμουρητό μιας σημαντικής μερίδας κόσμου. Σίγουρα, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από το πρώτο επίσημο παιχνίδι όμως οι περσινές εμφανίσεις του ΑΠΟΕΛ (επί εποχής Τραμετσάνι) μεγαλώνουν το δείγμα γραφής όσο αφορά τη φιλοσοφία του Ιταλού προπονητή.

Οι μπακ-χαφ είναι το Α και το Ω στο συγκεκριμένο σύστημα

Η σωστή λειτουργία και αποδοτικότητα του 3-5-2 εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τους μπακ-χαφ, οι οποίοι έχουν πολύπλευρα καθήκοντα στο παιχνίδι. Το 3-5-2 μπορεί να είναι επιθετικό ή αμυντικό ανάλογα με τις οδηγίες που θα δώσει ο προπονητής στους μπακ-χαφ αλλά και στους παίκτες της μεσαίας γραμμής.

Οι μπακ-χαφ πρέπει να έχουν δυνατά πνευμόνια έτσι ώστε να καλύπτουν την πτέρυγα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένο το χώρο τους. Σε αυτές τις δυο πολύ σημαντικές θέσεις χρειάζονται ποδοσφαιριστές με καλή ανασταλτική λειτουργία οι οποίοι θα συμβάλλουν παράλληλα και στο δημιουργικό κομμάτι. Γιατί αν οι μπακ-χαφ δεν δίνουν λύσεις όταν βγαίνει μπροστά η ομάδα τότε θα δημιουργηθεί επιθετικό πρόβλημα.

Σε καμία περίπτωση δεν δαιμονοποιούμε το 3-5-2 όμως με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θεωρούμε ότι δεν είναι ορθά δομημένο το ρόστερ του ΑΠΟΕΛ για αυτόν τον σχηματισμό.

Από τη στιγμή που ο Τραμετσάνι έχει ως βάση τα συστήματα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (3-5-2 ή 3-4-3) έπρεπε να υπάρχουν στο ρόστερ τουλάχιστον τέσσερις καθαρόαιμοι μπακ-χαφ πρώτης γραμμής, δυο για τη δεξιά πτέρυγα και δυο για την αριστερή. Αυτά τα συστήματα πάνε στράφι εάν δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να μπορούν να ανταποκριθούν στο 100% αγωνιζόμενοι στις δυο πτέρυγες.

Βλέποντας το υπάρχον ρόστερ του ΑΠΟΕΛ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις για τις δυο πτέρυγες πέραν του Ντράγκαν Μιχαήλοβιτς, ο οποίος έδειξε θετικά δείγματα γραφής στο πρώτο παιχνίδι κυρίως όταν αγωνίστηκε στη δεξιά πλευρά. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι είναι και ο Ζοαζίνιο μια αξιόπιστη λύση για το αριστερό άκρο, θεωρούμε ότι έπρεπε να υπάρχουν άλλοι δυο καθαρόαιμοι μπακ-χαφ στο ρόστερ.

Γιάκολις και Ιωάννου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στα καθήκοντα αυτών των απαιτητικών -για το 3-5-2- θέσεων. Αν ο Ιωάννου μπορεί να δώσει ένα 50-60 % ως αριστερός μπακ-χαφ, ο Γιάκολις δεν μπορεί να δώσει ούτε το 40%. Ξεκάθαρα ο Κροάτης δεν μπορεί να προσφέρει ως δεξιός μπακ-χαφ, αντίθετα η παρουσία του στη συγκεκριμένη θέση δημιουργεί αγωνιστικά προβλήματα στην ομάδα.

Να σημειώσουμε επίσης πως είναι διαφορετικά τα καθήκοντα ενός ακραίου μπακ σε σύστημα με τετράδα στην άμυνα και πολύ διαφορετικά ενός μπακ-χαφ. Για παράδειγμα, ο Βούρος μπορεί να καλύψει σχετικά άνετα τη θέση του δεξιού μπακ σε ένα σύστημα 4-2-3-1, όχι όμως αυτή του δεξιού μπακ-χαφ.

Αρκετοί οπαδοί του ΑΠΟΕΛ θεωρούν ότι το φετινό ρόστερ είναι το ποιοτικότερο των τελευταίων πέντε χρόνων και μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ πιο καλά με ένα διαφορετικό σχηματισμό από το 3-5-2 (και το 3-4-3). Στο ρόστερ υπάρχουν πάρα πολλοί ποιοτικοί παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν στις επιθετικές πτέρυγες και ουσιαστικά με αυτό το σύστημα παραγκωνίζονται. Αυτή την άποψη συμμεριζόμαστε και εμείς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.

Αυτό που έχει σημασία όμως δεν είναι τι άποψη έχουμε εμείς αλλά τι άποψη έχει ο Τραμετσάνι, ο οποίος παραμένει απόλυτα πιστός στη φιλοσοφία του. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα τον δικαιώσουν και θα μας εκθέσουν στον τέλος της ημέρας ή και το αντίστροφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom 24sports

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση