ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόνοια: Οι απορίες και το… βλέποντας και κάνοντας

Σε αναμονή με βάσιμες σκέψεις για την απόφαση περί δράσης ή μη

Επανέναρξη προπονήσεων 18 Μαΐου, πρωτάθλημα 9 Ιουνίου. Αυτές είναι οι δυο ημερομηνίες που δόθηκαν χθες και προχθές από την κυβέρνηση στη δημοσιότητα και αφορούν την αθλητική δράση. Κατά την πρώτη έχει δοθεί έγκριση για έναρξη ομαδικών προπονήσεων ενώ κατά τη δεύτερη έχει δοθεί έγκριση για ξεκίνημα πρωταθλημάτων. Με άλλα λόγια, μπορούν να διεξαχθούν αγώνες από τις 9 Ιουνίου και μετά, (χωρίς φιλάθλους). Δεν διευκρινίζεται πάντως ο όρος «ομαδικών». Από πόσους παίκτες θα αποτελούνται αυτές οι ομάδες;

Σημειώνεται ότι και σε ατομικά και σε ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.

Δεν διευκρινίζεται πάντως ο όρος «ομαδικές». Από πόσους παίκτες θα αποτελούνται αυτές οι ομάδες;

Αυτά τα δεδομένα είναι από χθες ενώπιον της Ομόνοιας και βέβαια όλων των ομάδων. Η ομάδα της Λευκωσίας είναι γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής στο θέμα, συνέχιση ή μη, του πρωταθλήματος. Δεν έχει ρωτηθεί ποτέ, αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι δεν έχει τοποθετηθεί, κάτι βέβαια που αποτελεί δικαίωμα της.

Όμως παρά το ότι είναι πρώτη στον πίνακα, ποτέ δεν έχει διατυπώσει την άποψη ότι το πρωτάθλημα θα ήταν καλύτερα να διακοπεί ενώ σε όλες τις τηλεδιασκέψεις είχε συμπεριφορά συναινετική. Η θέση που πήρε, όταν τέθηκε σενάριο διακοπής ήταν ότι σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποκομίσει το όφελος της βαθμολογικής της θέσης.

Από αγωνιστικής πλευράς, ξέρουν ότι μετά από τόσο μακρά αποχή είναι περίπου αδύνατο να φθάσουν στο επίπεδο που βρισκόντουσαν πριν τη διακοπή (αυτό ισχύει για όλους). Όμως νοιώθουν ότι ως ομάδα υπερτερούν των άλλων και είναι έτοιμοι ψυχολογικά να μπουν στο γήπεδο και να κυνηγήσουν αυτό που πιστεύουν ότι τους ανήκει.

Είναι κάποια πράγματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό όλων στην ομάδα της Λευκωσίας αλλά και στο μυαλό και άλλων ανθρώπων του ποδοσφαίρου σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα που συμβαίνουν για πρώτη φορά στον αθλητισμό παγκόσμια. Απορίες που εδράζονται στη λογική. Δεν ψάχνει αφορμές η Ομόνοια. Αφορμές και... φυγομαχίες αναζητούν οι αδύνατοι.

Το κρούσμα και η… επίθεση της Μπουντεσλίγκα

Η προφανής σκέψη όλων. Αν αρχίσει το πρωτάθλημα, σε περίπτωση κρούσματος τι γίνεται; Η Μπουντεσλίγκα που παίζει… επίθεση –σχεδιάζει να αρχίσει πρώτη- (οι ομάδες έχουν ξεκινήσει να προπονούνται για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με πιθανότερη ημερομηνία την 16η Μαΐου με τη Μέρκελ να δείχνει ότι αλλάζει εσχάτως πλεύση και να θέλει να το… τραβήξει πάρα κάτω)- δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα γίνει επί τούτου.

Υπάρχει και μια άλλη σοβαρή παράμετρος. Οι ποδοσφαιριστές που ενδεχομένως θα είναι θετικοί έχουν και οικογένειες.

Στα καθ΄ ημάς δεν υπάρχει επίσης ακόμη τίποτα οριστικό σε σχέση με την υγειονομική προστασία των παικτών γιατί κανείς –είτε πολιτικός είτε γιατρός- δεν έχει πει τι ακριβώς ισχύει.

Αποκατάσταση στο στυλ… περασμένων δεκαετιών

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ανθρώπων που ασχολούνται επιστημονικά με την προετοιμασία ποδοσφαιριστών (αυτό συμπεραίνεται από όλες τις τοποθετήσεις ή εκτιμήσεις προπονητών φυσικής κατάστασης που έχουμε διαβάσει ή ακούσει) μετά από μια διακοπή ενός με 1,5 μήνα χρειάζεται μια προετοιμασία 4-5 εβδομάδων ώστε να είναι κατάλληλα έτοιμοι οι ποδοσφαιριστές.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει –αν αρχίσει- η προετοιμασία για επανέναρξη, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αρκετοί ενδεχομένως της αγνοούν, αλλά δεν είναι καθόλου… αμελητέες. Όπως για παράδειγμα ο τομέας που λέγεται αποκατάσταση αθλητών.

Απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.

Άρα το μασάζ των ποδοσφαιριστών θα γίνεται λογικά στην ύπαιθρο ή σε κάποιο άλλο πρόχειρο κατασκεύασμα από ανθρώπους πού θα φοράνε προστατευτικό εξοπλισμό. Επίσης η παγοθεραπεία θα γίνεται πιθανότατα και αυτή με τον …πατροπαράδοτο τρόπο. Δηλαδή όπως τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο κάθε ποδοσφαιριστής θα κουβαλά το πλαστικό του ποτήρι που θα περιέχει πάγο και θα κάνει την θεραπεία του.

Επίσης όσο πλησιάζουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις οι εντάσεις στις προπονήσεις θα ανεβαίνουν και αυτή η τακτική θα καθίσταται πιο δύσκολη. Μεταξύ δε των αγώνων-αν γίνει πρωτάθλημα- το πράγμα γίνεται ακόμη δυσκολότερο.

Επίσης η διενέργεια των καθιερωμένων και απαραίτητων για τους ποδοσφαιριστές μαθημάτων που παραδίδουν οι προπονητές (τακτική κτλ ) καθίσταται δύσκολη στην εφαρμογή της.

Ειναι επίσης πανγκοίνως γνωστό ότι η προετοιμασία μιας ομάδας περιλαμβάνει και βάρη στο γυμναστήριο.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Δεν είναι ΤΟ ουσιώδες, αλλά θα υφίσταται. Υπάρχουν παίκτες που διαμένουν σε άλλες πόλεις από τις πόλεις που εδρεύουν οι ομάδες τους. Αυτοί θα φεύγουν κάθιδροι από το γήπεδο θα παίρνουν τα αυτοκίνητα τους για να πάνε σπίτι μετά από μισή ώρα για να κάνουν μπάνιο.

Αποφασίζει η ΚΟΠ

Κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, ξεκαθάρισε ότι την τελική απόφαση για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου πρέπει να την πάρει η ΚΟΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΚΟΠ ενημέρωσε χθες την UEFA για τις κυβερνητικές αποφάσεις και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Ε Ε της ΚΟΠ για τελικές αποφάσεις για τις διοργανώσεις της. Αυτό, αναμένεται να γίνει αρχές ερχόμενης εβδομάδας.

Αν υπάρξει δράση χρειάζονται 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί κανονικά το πρωτάθλημα και το κύπελλο, με βάση το πλάνο που ετοίμασε η ΚΟΠ, που περιλαμβάνει δύο αγώνες την εβδομάδα, ανάλογα των περιστάσεων.

Όσον αφορά τις μικρότερες κατηγορίες όλα δείχνουν ότι τα πρωταθλήματα έχουν… τελειώσει. Η σχετική ανακοίνωση είναι απλώς θέμα χρόνου.

Στην Ομόνοια όπως και στις άλλες ομάδες αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί πάρα να ισχύει το γνωστό …βλέποντας και κάνοντας.

Όσον αφορά το μείζον θέμα, που είναι ο ιός, γιατί το ποδόσφαιρο είναι το έλασσον, επιβάλλεται να γίνει το σωστό από όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να γίνει η έξοδος από την καραντίνα με ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση

Η Ομόνοια έχασε στο «Αμμόχωστος» από την ουγγρική Ζαλαγκερζέγκι

Ήττα για τις «ρεζέρβες»

Η Ζαλαγκερζέγκι νίκησε την Ομόνοια που κατέβηκε με πολλές αλλαγές σε σχέση με το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό
Newsroom 24sports
 |  ΟΜΟΝΟΙΑ
X