ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα νούμερα… σε πρόσωπα

Το «πόθεν έσχες» των ομάδων έχει μεν μαγειρέματα, απεικονίζει όμως και μέρος της πραγματικότητας

Δημοσιογραφικό τρικ και κανένας υπαινιγμός προς τον οποιοδήποτε αποτελεί ο τίτλος του κειμένου, που μάλλον περιγράφει την πραγματικότητα παρά προσβάλλει τους επικεφαλής των οκτώ πιο πλούσιων ομάδων του νησιού.

Έτσι και αλλιώς γύρω από τα νούμερα περιστρέφεται από χθες η ποδοσφαιρική επικαιρότητα λόγω της δημοσιοποίησης των λογιστικών δεδομένων που αφορούν τις ομάδες μας και σχετίζονται με το ημερολογιακό έτος 2022 και όχι με την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν.

Το «πόθεν έσχες» των ομάδων έχει μεν μαγειρέματα, απεικονίζει όμως και μέρος της πραγματικότητας

Ομολογουμένως η όλη διαδικασία δεν μοιάζει με την αντίστοιχη του «πόθεν έσχες» των πολιτικών του νησιού, μέσα από την οποία διάφορες περσόνες που ενώ ρυθμίζουν τους κανόνες της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζονται να λαμβάνουν μισθούς μελών μικρομεσαίας οικογένειας.

Από την άλλη όμως είναι αλήθεια, ότι και στην περίπτωση των ομάδων μας το «μαγείρεμα» των αριθμών αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους λειτουργείας. Και άσχετος να είσαι με τους αριθμούς, τους ισολογισμούς, τους χρεώστες ή τους πιστωτές, αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι κάποια δεδομένα δεν πολύ συνάδουν με την πραγματικότητα.

Μέρος της όμως αντανακλάται μέσα από τα στοιχεία που καταθέτουν οι ομάδες. Κατανοεί κανείς πως οι νοικοκύρηδες των ομάδων κουμαντάρουν τα του οίκου τους, ποια είναι η οικονομική τους φιλοσοφία και κυρίως σε ποια κατάσταση, οικονομική βρίσκονται οι εταιρείες- σωματεία των ομάδων.

Ξεκινώντας από τον ΑΠΟΕΛ καλά κάνουν και ωρύονται για το τι κάνει η Πάφος ή ο Άρης, είναι όμως αξιοπερίεργο που δεν έχει ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα εδώ και καιρό γύρω από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται ελέω των υποχρεώσεων της εταιρείας και που εκτινάχθηκαν στα 34 εκ. ευρώ !!! Μοιάζει παράλογο ότι κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα, καθότι το πρόβλημα θα διογκωθεί εάν η ομάδα δεν καταφέρει να κάνει μια και δύο και τρεις καλές σεζόν στην Ευρώπη. Η οικονομική πολιτική που ασκεί ο Πρόδρομος Πετρίδης χαρακτηρίζεται ορθώς ως επικίνδυνη ενώ η φιλοσοφία των υψηλών μπάτζετ δεν φαίνεται να είναι αποδοτική αφού η ομάδα απέχει από τους τίτλους τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην Ομόνοια, ξύπνησαν από την επικοινωνιακή χειμέρια νάρκη τους και λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων έσπευσαν μέσω non paper προς τους δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσουν ότι το μεγάλο μέρος των 22 περίπου εκ που προκύπτουν ως υποχρεώσεις, είναι προς τον ίδιο τον Παπασταύρου. Η πολιτική τους είναι όντως κάπως πιο νοικοκυρεμένη, μα η προβληματική σχέση εταιρείας και σωματείου μοιάζει με καρκινικό κύτταρο εντός του οργανισμού που μπορεί να προκαλέσει τεραστίων διαστάσεων ζημιά στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Όσον αφορά το υψηλό μπάτζετ, το δεύτερο στην Κύπρο, σίγουρα δεν είναι στα υπέρ του «Αμερικάνου» που η ομάδα πληρώνει αδρά και καλά, καλά βολοδέρνει στην έκτη θέση του πρωταθλήματος για δεύτερη μάλιστα χρονιά.

Ο Απόλλωνας εξελίσσεται σε μεγάλο παίκτη στον ποδοσφαιρικό οικονομικό χάρτη του νησιού, καθότι οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, μεταφέρθηκαν πια στα λογιστικά βιβλία, όχι απαραίτητα με θετικό πρόσημο. Διαψευδόμενοι από την επικοινωνιακή τους πολιτική που ισχυριζόταν ότι άλλες ομάδες έχουν πολλαπλάσιο μπάτζετ, οι Λεμεσιανοί διαθέτουν πια το τέταρτο μεγαλύτερο μπάτζετ στην Κύπρο και το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμα, πίσω από ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια. Τα νούμερα πια έχουν γιγαντωθεί και η εξεύρεση οικονομικών πόρων μέσω μιας καλής χρονιάς στην Ευρώπη κρίνεται ως επιβεβλημένη. Σε περίπτωση δε που ο Κίρζης όντως θέλει να αποχωρήσει και να πουλήσει, η αύξηση των υποχρεώσεων που φτάνει πια τα 14. εκ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον όποιο ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Στην Ανόρθωση, τα δεδομένα δεν συνοδεύονται με θετικό πρόσημο νοουμένου ότι διαθέτει πια το τέταρτο μεγαλύτερο έλλειμα στο κυπριακό ποδόσφαιρο με 12 περίπου εκατομμύρια μολονότι η μεριά Πουλλαίδη φρόντισε να διαρρεύσει ότι μεγάλο μέρος του είναι χρέος της εταιρείας προς τον μεγαλομέτοχο. Την κατάσταση πια καλείται να διαχειριστεί μια νέα διοίκηση που ακόμη καλά, καλά δεν έχει αποδείξει ούτε στον ίδιο τον Πουλλαίδη ότι διαθέτει τα λεφτά για να βγάλει τη χρονιά. Με τις ευθύνες πια, να μεταφέρονται στον Ανδρέα Σάντη, οι Βαρωσιώτες μοιάζουν κολλημένοι στο βούρκο που οι ίδιοι δημιούργησαν μέσα από τις λανθασμένες αποφάσεις του Χρήστου Πουλλαίδη σε σχέση με το ποδοσφαιρικό τμήμα. Λίγο να δει κανείς τη φετινή χρονιά, η μη συμμετοχή στην Ευρώπη, η αύξηση του μπάτζετ, και η καταβολή αποζημιώσεων σε πολλά συμβόλαια έφτασαν το έλλειμμα στα 4,5 περίπου εκατομμύρια.

Στην ΑΕΚ δεν υπάρχουν λόγια. Είναι τόσο χαώδης η διαφορά της με όλους τους υπόλοιπους που προκαλεί μέχρι και γέλια. Άρτια νοικοκυρεμένη, εκμεταλλευόμενη τα έσοδα της από την ευρωπαϊκή της επιτυχία, σε συνδυασμό ότι είναι και η μοναδική ομάδα που διαθέτει δικό της γήπεδο, οι ισολογισμοί της προκαλούν οργασμό στον όποιο μερακλή λογιστή. Ένας τέτοιος είναι μάλλον ο ίδιος ο Καραπατάκης που λογιστικά, έχουν να λεν οι ειδικοί ότι παρουσίασε ένα κομψοτέχνημα ή καλύτερα λογιστικό Λευκαρίτικο. Και μόνο ότι έχει 3 εκ υποχρεώσεις ενώ το ενεργητικό φτάνει 10 εκ, οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούν μαθήματα νοικοκυροσύνης!!

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της ΑΕΛ, μα τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά. Με την εποχή του νυν προέδρου να φτάνει στο τέλος της, οι αριθμοί των Λεόντων επιδεικνύουν ακριβώς την οικονομική φιλοσοφία του Ανδρέα Σοφοκλέους που έχει ως πυρήνα τη θεωρία «χέρι πούγκα». Και επειδή ακριβώς στην ΑΕΛ δεν υπάρχει ούτε χέρι ούτε πούγκα το μπάτζετ που πλησιάζει τα 3 εκ. είναι το χαμηλότερο εκ των οκτώ ομάδων και το έλλειμμα φτάνει τα 8 εκ.

Διαχειρίσιμο ή όχι το έλλειμμα της Πάφου πλησιάζει τα 5,9 εκ, προκαλεί όμως σοκ η λίστα των εσόδων της που φτάνει τα 17 εκ. ευρώ!!! Ξύνεις το κεφάλι σου, τσιμπιέσαι να κατανοήσεις μήπως ο Σεμέδο κόστισε περισσότερα απ’ ότι ο Κριστιάνο στους Άραβες μα η μεταγραφή του δεν περιλαμβάνεται στα βιβλία αφού ολοκληρώθηκε το 23 και όχι το 22. Άλλη απάντηση πέρα από το ότι μπουστάρεται από άλλες εταιρείες δεν μπορεί να δοθεί. Τέτοια βλέπουν η αλήθεια στον ΑΠΟΕΛ και δικαίως κτυπιούνται, απαιτώντας να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ως προς το μπάτζετ οι Ρώσοι- Παφίτες το έχουν πια φτάσει στο τρίτο μεγαλύτερο του νησιού με 13,2 μα τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουν ποτέ μπει στο αεροπλάνο για να παίξουν επίσημο παιγνίδι.

Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση του Άρη, ο οποίος επίσης μπήκε στο στόχαστρο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Λεμεσιανοί που σε μέγεθος είναι η μικρότερη εκ των οκτώ δήλωσαν 11 εκ έσοδα (!!!) και δικαίως η όποια εποπτική αρχή καλά θα κάνει να ερευνήσει από πού στο καλό προκύπτουν. Το μπάτζετ τους έχει πια φτάσει τα 8,5 ενώ οι υποχρεώσεις τους τα 3,5.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση