ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κ» Story: Pandora Papers: Γιατί προκαλεί αναστάτωση στους ηγέτες

Ποιο το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο, με όνομα από την ελληνική μυθολογία που «τρομοκράτησε» τους ηγέτες.

Της Έλενας Αποστόλου

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου 

Pandora Papers: Όνομα από την ελληνική μυθολογία επέλεξε να δώσει η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων, η οποία αποκαλύπτει ένα νέο μεγαλύτερο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο, πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers.

Η Πανδώρα ήταν η καλλονή που έστειλε ο Δίας για να πάρει εκδίκηση από τον Προμηθέα, όταν έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς του Ολύμπου και τη χάρισε στους ανθρώπους.

Της είχε δώσει ένα κουτί στο οποίο έκλεισε το Γήρας, τις Ασθένειες, τον Πόλεμο, τις Διαμάχες, τις Έγνοιες, τη Μηχανορραφία, τη Συκοφαντία, τον Φθόνο. Από αφέλεια, η Πανδώρα άνοιξε το κουτί και ξεχύθηκαν από μέσα όλες οι συμφορές.

Με το όνομα αυτό οι περίπου 600 δημοσιογράφοι από 117 χώρες, που έτρεξαν την έρευνα θέλουν να προϊδεάσουν για τους τριγμούς που αναμένονται να είναι ισχυρότεροι από τα Panama Papers με τραγικότερες συνέπειες.

Το τότε φερόμενο ως οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα είχε προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, όπως στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.
Σημειώνεται ότι τα Panama Papers είχαν βασιστεί μονάχα σε έναν υπεράκτιο «φορολογικό παράδεισο», ενώ τα Pandora σε 14.

H νέα δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα με κρυφές οικονομικές δραστηριότητες 35 ηγετών του κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνονται εν ενεργεία και πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, περισσότεροι από 300 κρατικοί λειτουργοί όπως υπουργοί, δικαστές, δήμαρχοι και στρατιωτικοί από περισσότερες από 90 χώρες, καθώς και επιχειρηματίες, μοντέλα και καλλιτέχνες.

Ορισμένοι από τους εμπλεκομένους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, παγκόσμια φοροδιαφυγή αλλά κάποιοι άλλοι ηθικά διλήμματα.

Βλαντιμίρ Πούτιν, Τόνι Μπλερ, Αντρέι Μπάμπιτς, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας, Ιμράν Χαν, Ιλχάν Αλίεφ, Ντομινίκ Στρος- Καν συγκαταλέγονται στις δεκάδες ηγετών που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα, περιλαμβάνονται και καλλιτέχνες και αθλητές όπως Έλτον Τζον, Σακίρα, Κλόντια Σίφερ, Σαχίν Τεντουλκάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

«K» Story: Ποιοι είναι οι ISIS-K;

«K» Story: Ποιοι είναι οι ISIS-K;

Ποιοι είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν που με τις φρικαλεότητές τους κάνουν τους Ταλιμπάν να μοιάζουν ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES