ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «καλός» μαθητής στην πανδημία φαίνεται

10 συν 2 μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε μαθητής με την επιστροφή του στα θρανία για να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Όποια μάσκα και αν φορέσουν τα παιδιά στο πρόσωπό τους κατά την επιστροφή τους στο σχολείο, αυτή δεν μπορεί να κρύψει ποτέ την καθαρή ματιά και τα όνειρά τους στο… αύριο αλλά και τη χαρά της επιστροφής στον φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο τους και στους φίλους τους. Πρέπει με τη σωστή προετοιμασία να αισθανθούν απόλυτη σιγουριά για την ασφάλεια του σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτευχθεί, εάν ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις υποδείξεις των εκπαιδευτικών τους αλλά και τις συμβουλές από όλους τους γονείς.

Πρέπει όλοι να κάνουμε το επόμενο βήμα στην κανονικότητα, να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι εξαιτίας των φόβων και του άγχους, αλλά να τα παροτρύνουμε να είναι δυνατά και υπεύθυνα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, ένεκα πανδημίας.

Μέτρα

Μάσκα:

Η εξοικείωση με τη χρήση θα πρέπει να προηγείται του σχολικού έτους. Τα παιδιά να κατανοήσουν τον σκοπό της, να μπορούν να επιλέξουν μια μάσκα που θα την αισθάνονται βολική στο πρόσωπό τους.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στη σωστή χρήση μάσκας που πρέπει να καλύπτει μύτη, στόμα και πιγούνι, είτε είναι χειρουργική είτε υφασμάτινη. Την τοποθετούμε ή την αφαιρούμε με προσοχή χωρίς να ακουμπήσουμε την μπροστινή πλευρά αλλά πιάνοντάς την από τα κορδονάκια. Αυτό γίνεται για να μη μεταφέρουμε τα μικρόβια από τα χέρια μας και τελικά αρρωστήσουμε.

Κοινωνική απόσταση: 

Εξηγούμε στα παιδιά μας την αναγκαιότητα των μέτρων επεξηγώντας ότι η μάσκα και η κοινωνική απόσταση δεν θα μας οδηγήσουν σε καμία περίπτωση στον αποκλεισμό ή στο κοινωνικό στίγμα, αλλά στην ασφάλεια όλων μας. Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η απόσταση πρέπει να είναι ενός μέτρου από το ένα άτομο στο άλλο.

Πλύσιμο χεριών:

Η υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών και βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αγγίζουν το πρόσωπό τους, μάτια, μύτη, στόμα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης.

Συμβουλές για το σχολείο: 

*Χρησιμοποιούμε σωστά τη μάσκα μας. Πρέπει να καλύπτει σωστά τη μύτη, το στόμα και το πιγούνι.
Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση και να αντικαθιστούμε τις χειρουργικές. Τις τοποθετούμε και τις αφαιρούμε σωστά από τα κορδονάκια χωρίς να αγγίξουμε το εσωτερικό της μάσκας.
* Κρατάμε αποστάσεις ενός μέτρου από τους συμμαθητές μας
* Πλένουμε ή βάζουμε αντισηπτικό διάλυμα στα χέρια μας μετά από την επαφή μας με αντικείμενα και πριν φάμε.
* Εάν το θρανίο μας δεν είναι καθαρό, το καθαρίζουμε με αντισηπτικά μαντηλάκια. Το ίδιο συμβαίνει και στον κοινό εξοπλισμό του σχολείου.
*Δεν πίνουμε απευθείας νερό από τη βρύση, αλλά χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικό μας παγούρι με νερό.
* Δεν στριμωχνόμαστε και δεν συνωστιζόμαστε σε σκάλες και σε αίθουσες. Επιλέγουμε εξωτερικούς χώρους για κουβέντα και παιχνίδι τηρώντας απόσταση.
*Δεν δανειζόμαστε και δεν δανείζουμε αντικείμενα, όπως στυλό, μολύβια κ.τ.λ.
* Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με το εσωτερικό του αγκώνα, όταν φταρνιζόμαστε και αμέσως χρησιμοποιούμε αντισηπτικό στα χέρια μας.
*Χρησιμοποίηση καλάθου αχρήστων για την απόρριψη των χρησιμοποιουμένων χαρτομάντιλων.
* Αν νιώσουμε αδιαθεσία, ενημερώνουμε τον εκπαιδευτικό μας.
*Γνωρίζουμε τα συμπτώματα που είναι: βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διάρροια, μυαλγίες ή και απώλεια της όσφρησης και της γεύσης
*Δεν στιγματίζουμε συμμαθητή μας που νόσησε με τον ιό.
Καλή σχολική χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X