ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο «καλός» μαθητής στην πανδημία φαίνεται

10 συν 2 μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε μαθητής με την επιστροφή του στα θρανία για να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Της Έλενας Αποστόλου

Όποια μάσκα και αν φορέσουν τα παιδιά στο πρόσωπό τους κατά την επιστροφή τους στο σχολείο, αυτή δεν μπορεί να κρύψει ποτέ την καθαρή ματιά και τα όνειρά τους στο… αύριο αλλά και τη χαρά της επιστροφής στον φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο τους και στους φίλους τους. Πρέπει με τη σωστή προετοιμασία να αισθανθούν απόλυτη σιγουριά για την ασφάλεια του σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτευχθεί, εάν ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις υποδείξεις των εκπαιδευτικών τους αλλά και τις συμβουλές από όλους τους γονείς.

Πρέπει όλοι να κάνουμε το επόμενο βήμα στην κανονικότητα, να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι εξαιτίας των φόβων και του άγχους, αλλά να τα παροτρύνουμε να είναι δυνατά και υπεύθυνα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, ένεκα πανδημίας.

Μέτρα

Μάσκα:

Η εξοικείωση με τη χρήση θα πρέπει να προηγείται του σχολικού έτους. Τα παιδιά να κατανοήσουν τον σκοπό της, να μπορούν να επιλέξουν μια μάσκα που θα την αισθάνονται βολική στο πρόσωπό τους.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στη σωστή χρήση μάσκας που πρέπει να καλύπτει μύτη, στόμα και πιγούνι, είτε είναι χειρουργική είτε υφασμάτινη. Την τοποθετούμε ή την αφαιρούμε με προσοχή χωρίς να ακουμπήσουμε την μπροστινή πλευρά αλλά πιάνοντάς την από τα κορδονάκια. Αυτό γίνεται για να μη μεταφέρουμε τα μικρόβια από τα χέρια μας και τελικά αρρωστήσουμε.

Κοινωνική απόσταση: 

Εξηγούμε στα παιδιά μας την αναγκαιότητα των μέτρων επεξηγώντας ότι η μάσκα και η κοινωνική απόσταση δεν θα μας οδηγήσουν σε καμία περίπτωση στον αποκλεισμό ή στο κοινωνικό στίγμα, αλλά στην ασφάλεια όλων μας. Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η απόσταση πρέπει να είναι ενός μέτρου από το ένα άτομο στο άλλο.

Πλύσιμο χεριών:

Η υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών και βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αγγίζουν το πρόσωπό τους, μάτια, μύτη, στόμα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης.

Συμβουλές για το σχολείο: 

*Χρησιμοποιούμε σωστά τη μάσκα μας. Πρέπει να καλύπτει σωστά τη μύτη, το στόμα και το πιγούνι.
Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση και να αντικαθιστούμε τις χειρουργικές. Τις τοποθετούμε και τις αφαιρούμε σωστά από τα κορδονάκια χωρίς να αγγίξουμε το εσωτερικό της μάσκας.
* Κρατάμε αποστάσεις ενός μέτρου από τους συμμαθητές μας
* Πλένουμε ή βάζουμε αντισηπτικό διάλυμα στα χέρια μας μετά από την επαφή μας με αντικείμενα και πριν φάμε.
* Εάν το θρανίο μας δεν είναι καθαρό, το καθαρίζουμε με αντισηπτικά μαντηλάκια. Το ίδιο συμβαίνει και στον κοινό εξοπλισμό του σχολείου.
*Δεν πίνουμε απευθείας νερό από τη βρύση, αλλά χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικό μας παγούρι με νερό.
* Δεν στριμωχνόμαστε και δεν συνωστιζόμαστε σε σκάλες και σε αίθουσες. Επιλέγουμε εξωτερικούς χώρους για κουβέντα και παιχνίδι τηρώντας απόσταση.
*Δεν δανειζόμαστε και δεν δανείζουμε αντικείμενα, όπως στυλό, μολύβια κ.τ.λ.
* Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με το εσωτερικό του αγκώνα, όταν φταρνιζόμαστε και αμέσως χρησιμοποιούμε αντισηπτικό στα χέρια μας.
*Χρησιμοποίηση καλάθου αχρήστων για την απόρριψη των χρησιμοποιουμένων χαρτομάντιλων.
* Αν νιώσουμε αδιαθεσία, ενημερώνουμε τον εκπαιδευτικό μας.
*Γνωρίζουμε τα συμπτώματα που είναι: βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διάρροια, μυαλγίες ή και απώλεια της όσφρησης και της γεύσης
*Δεν στιγματίζουμε συμμαθητή μας που νόσησε με τον ιό.
Καλή σχολική χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Έλενας Αποστόλου

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Δείτε την ιστορία, την εξέλιξη και τους χώρους του εμβληματικού κτηρίου που από το 1800 στεγάζει την Αμερικανική Δημοκρατία ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Αποχαιρετάμε το 2020, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά της πανδημίας, με ένα βίντεο για τα περίεργα και ευτράπελα ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 στην Κύπρο. Πότε αναμένονται οι πρώτες δόσεις και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Τι λένε οι ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Στα 29 του κατάφερε να κερδίσει έδρα στη Γερουσία ως Δημοκρατικός και καταγράφεται ως ένας από τους νεότερους γερουσιαστές.

«K» Story: Αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν

Η ζωή, οι τραγωδίες, οι αποτυχίες και η πολιτική επιτυχία του 78χρονου πολιτικού των Δημοκρατικών και νέου πλανητάρχη
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Μάσκα παντού: Τι πρέπει να ξέρω

Πότε και πού φοράμε μάσκα, ποιοι εξαιρούνται από το διάταγμα του υπουργού Υγείας και πώς πρέπει να τη χειριζόμαστε με ασφάλεια ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Η Μονή της Χώρας

Δείτε ποια είναι η ιστορική μονή που μετατρέπει ο Ερντογάν σε τζαμί.
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Έτσι θα αλλάξει η Μακαρίου

Ο κύβος ερρίφθη, τα έργα για την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ άρχισαν. Δείτε πώς θα μοιάζει η περιοχή μετά από 26 μήνες. ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES