ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Live: Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup

Η συμφωνία παραπέμπεται σε νέο Eurogroup τέλος Μαΐου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όλες οι εξελίξεις για το κρίσιμο Eurogroup όπου οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να εξετάσουν με ποιό τρόπο θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους της χώρας. Η «Κ» μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλο το σκηνικό των διαπραγματεύσεων.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 

 

20:10 Νταϊσελμπλουμ: Νέα συζήτηση για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου

19:50 Ντομπρόφκις: Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

Μέσα στις «επόμενες ημέρες» θα  ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, διαμήνυσε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκις.

Ο κ. Ντομπρόφκις τονίζει ότι η συνφωμία θα περιλαμβάνει τον «εφεδρικό μηχανισμό» που θα διασφαλίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν προκρίνεται η ελληνική πρόταση για αυτόματο «κόφτη» δαπανών ή η πρόταση του ΔΝΤ για νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων.

Όσον αφορά το χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει πως θα εξεταστούν μέτρα για βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση.

 

 

 

19:45 Ολοκληρώθηκε το Eurogroup.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία του Eurogroup για την Ελλάδα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η συμφωνία παραπέμπεται στο Euro Working Group (EWG) και στην τακτική συνεδρία του Eurogroup, στο τέλος του μήνα.

Αναμένεται σε λίγο η κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, του Επιτρόπου Μοσκοβισί και του Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.

19:20 Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που είδε η «Κ», η ελληνική πρόταση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Δηλαδή, όλες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται ανάλογα, έτσι ώστε να γίνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης.

Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός - αν υπάρχει - θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά. Διαβάστε περισσότερα... 

18:50 Μεγάλες αποκλίσεις βλέπει η ευρωπαϊκή ανάλυση για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει στο «αστρονομικό» 258,3% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 44 χρόνια, ή να πέσει ακόμα και στο 62,6%, Οι αποκλίνουσες εκτιμήσεις είναι μία ένδειξη των ιδιαίτερα δύσκολων διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση που ζητά η Αθήνα.

18:10 Ο φινλανδός Υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε θαύματα από το σημερινό Eurogroup.

"Να προσέχουμε τις προσδοκίες μας", τόνισε, σημειώνοντας ότι "πρώτα θα ολοκληρώσει η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση, μετά θα συμφωνήσουμε για τα εφεδρικά μέτρα και μετά θα έχουμε μια συζήτηση επί της αρχής για το χρέος, ως προς την ωρίμανση, τα επιτόκια, και το χρονοδιάγραμμα".

18:00 Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ESM κατέθεσε πρόταση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους στο euroworking group νωρίτερα, κάτι που δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

17:55 Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

17:00 Σόιμπλε: Είναι δυνατή η συμφωνία τον Μάιο – το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα

Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία του ελληνικού προγράμματος.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία του ελληνικού προγράμματος και επισήμανε πως το πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητούν οι εταίροι από την Αθήνα πρέπει να τεθεί με συγκεκριμένους όρους και λογική προσέγγιση, δήλωση που απηχεί τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

16:40 Τσίπρας: Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους

Υπάρχει άλλος δρόμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και την απόφαση να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συζήτησης το ελληνικό χρέος. Χαρακτήρισε κρίσιμο το σημερινό Eurogroup τόνισε ότι, για πρώτη φορά στην ατζέντα, εκτός από μέτρα λιτότητας θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό είναι ότι ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, να δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου αυτό που θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός.

16:30 Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ ενόψει Eurogroup

Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά εν αναμονή των εξελίξεων στο κρίσιμο Eurogroup.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:22, διαμορφώνεται στις 605,23 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,06%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 613,08 μονάδες (+1,23%) και κατώτερη τιμή στις 604,46 μονάδες (-0,19%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 48.25 εκατ. ευρώ.

16:25 Άρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα

16: 10 Ντάϊσελμπλουμ: Δεν αναμένουμε αποφάσεις απόψε

Για να δούμε πότε, πως, υπό ποιες προϋποθέσεις και αν μπορούν να παρθούν μέτρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.
Δεν αναμένουμε αποφάσεις απόψε, είναι μια πρώτη συζήτηση για να μπορέσουμε να τη συνεχίσουμε όταν γίνουν περισσότερες τεχνικές συζητήσεις κατά τη συνάντηση της 24ης Μαΐου.

Σε ότι έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα είναι μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που βγούμε εκτός προγραμματισμού, αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει η ίδια η Ελλάδα.

Η Ελλάδα πρέπει να φτάσει το ποσοστό του 3,5% όσο αφορά το πλεόνασμα άρα, βάσει των θετικών προβλέψεων είμαστε στο σωστό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα επιπλέον μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που βγούμε εκτός των συμφωνηθέντων. Αυτά είναι τα πράγματα που θα δούμε σήμερα.

 

15:35 Μοσκοβισί: Οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν την ανάπτυξη 

Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά τμήματα μιας βασικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισι προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X