ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενόχληση Σόιμπλε για τoυς επαίνους Γκάμπριελ στην Ελλάδα

Επαναφέρει το σενάριο Grexit o Γερμανός Υπουργός Οικονομικών

Kathimerini.gr

Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ επανέφερε την Παρασκευή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ενόψει και γερμανικών εκλογών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα αναγνώρισε τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας και την ίδια στιγμή τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Όπως είπε, είναι ενοχλημένος, καθώς οι δηλώσεις Γκάμπριελ «πηγαίνουν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

«Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη μόνο αν διαθέτει ανταγωνιστική οικονομία... Το μήνυμα του Γκάμπριελ δεν βοηθάει την Ελλάδα» ανέφερε ο Σόιμπλε. Όπως παρατήρησε, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, αλλά εφόσον δεν αξιοποιεί το χρόνο που διαθέτει για μεταρρυθμίσεις, η στήριξή της είναι λάθος.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι κυρίως τα λεφτά, αλλά τα λεφτά να χρησιμοποιούνται με τον ορθό τρόπο» επέμεινε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γερμανός υπουργός, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της… Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει τον «ασθενέστερο», αλλά η βοήθεια δεν μπορεί να είναι βαρέλι δίχως πάτο.

Brexit

«Αν θέλετε οφέλη, πρέπει να αναλάβετε και δεσμεύσεις» ήταν παράλληλα το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς το Λονδίνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit για τη Βρετανία, ωστόσο οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν σε σχέση με την Ένωση πρέπει επίσης να αναλάβουν δεσμεύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πρέπει να βρούμε έναν δίκαιο δρόμο -αν η Βρετανία εξακολουθεί να θέλει να έχει καλή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να αναλάβει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και αν δεν το θέλει αυτό, τότε θα υπάρξει διαχωρισμός- αυτό είναι κρίμα για τη Βρετανία» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα μειονεκτήματα όσο το δυνατόν λιγότερα, αλλά είναι σαφές ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν πρέπει να μολυνθεί από αυτό» τόνισε.

Η επέτειος για τη Ρώμη

Σε ό,τι αφορά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε πως σήμερα η ΕΕ είναι σίγουρα σε μια δύσκολη κατάσταση. «Η ανάγκη να είμαστε μαζί είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο στη μεταπολεμική περίοδο» σημείωσε.

Πάντως, ο γερμανός υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η κρίση θα ξεπεραστεί και η ΕΕ θα ενισχυθεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση