ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος για την β' αξιολόγηση

Συνάντηση και με Ντάισελμπλουμ για εναλλακτικές ελληνικές προτάσεις

ΚΥΠΕ

Το κλιμάκιο των τριών Υπουργών της Ελλάδας που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αργά χθες το βράδυ.

Στόχος είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να καταβληθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και την Υπουργό Εργασίας `Εφη Αχτσιόγλου, προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με τους δανειστές, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής 7 Απριλίου στη Μάλτα, και εκεί να παρθεί απόφαση για την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα για την προετοιμασία των τελικών κειμένων μιας συμφωνίας.

Η ελληνική ομάδα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους Θεσμούς, με σκοπό να θέσεις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνηση για τα μέτρα της περιόδου 2019 – 2020 που θα αμβλύνουν τις περικοπές στις συντάξεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Το ξαφνικό ραντεβού της Τρίτης στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνεται από αξιόπιστες πηγές. Πρόκειται για ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Πέμπτη, ώστε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα να αποφασιστεί πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα για να προετοιμαστούν εκ του σύνεγγυς τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

`Οπως ανέφερε και το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων, οι τρεις Υπουργοί ενδέχεται να έχουν επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν οριστικοποιηθεί οι συναντήσεις.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής, καθώς στην ατζέντα της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα το ελληνικό θέμα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018.

Από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το «ταχύτερο δυνατό», αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε ημερομηνίες. Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται από τις έδρες των θεσμών, ώστε να αξιοποιηθεί η πρόοδος που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητείται σήμερα Τρίτη η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τη συζήτηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16.00 ώρα Κύπρου, θα ανοίξει με την τοποθέτηση του ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν, ενώ το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την προεδρία της Μάλτας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X