ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοιγμα Ερντογάν στην Αθήνα: «Να ανοίξουμε μια νέα σελίδα»

Διαφωνίες θα υπάρχουν, αλλά μπορούμε να βρούμε κοινό παρονομαστή, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Διάθεση προσέγγισης με την ελληνική πλευρά εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα (7 Δεκεμβρίου), η οποία, όπως ανέφερε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εύχεται «να οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς τη διπλωματία δεν την βλέπουμε ως ένα άθροισμα που καταλήγει στο μηδέν, και ούτε ως ένα παιχνίδι που ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει… Για εμάς διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία και οι δύο πλευρές να συναντηθούν σε μια λογική γραμμή. Ευκαιρία και οι δυο πλευρές να κερδίσουν με την αρχή καζάν – καζάν (win – win). Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση για την επίλυση των διαφορών πριν μετατραπούν σε κόμπο. Εμείς διαθέτουμε αυτή τη βούληση», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε όταν καθίσουμε να συνομιλήσουμε κυρίως με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και για την επίσκεψη που προγραμματίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Με τη γειτονική μας χώρα υπήρχαν διαφορές και χθες, όπως θα υπάρχουν και αύριο…».

«Κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να έχουν συμφέροντα από αυτές τις διαφορές. Oμως αυτή η πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ως δύο γειτονικές χώρες δεν θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό παρονομαστή, που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα την ίδια γεωγραφία», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Mε αμοιβαία εμπιστοσύνη υπάρχουν πολλά κεφάλαια που μπορούμε να αυξήσουμε τις συνεργασίες μας. Στην επίσκεψή μας έχουμε ως στόχο να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτές. Εύχομαι η επίσκεψή μας στην Ελλάδα να οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις μας των χωρών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η κόκκινη κάρτα του Αλέξη Τσίπρα, το στοίχημα της Ολγας Γεροβασίλη και το «όλα ή τίποτα» του Στέφανου Κασσελάκη ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ