ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:58
 

Αρνητικό μήνυμα για τις αγορές η μη εκταμίευση της ελληνικής δόσης

Είναι το δεύτερο «ορόσημο» που χάνεται, καθώς η δόση αυτή αναμενόταν να φτάσει στα ελληνικά ταμεία από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αποφάσισε το Eurogroup χθες βράδυ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα και η απόφαση μεταφέρεται για το Eurogroup του Απριλίου.

Είναι το δεύτερο «ορόσημο» που χάνεται, καθώς η δόση αυτή αναμενόταν να φτάσει στα ελληνικά ταμεία από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το βασικό «αγκάθι» παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Δεύτερο θέμα είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου η κυβέρνηση, ενώ έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος Μαρτίου να εξοφλήσει υποχρεώσεις ύψους 1,3 δισ ευρώ, έχει δώσει μέχρι τώρα μόλις 600 εκατομμύρια.

Οι θεσμοί, προσπαθώντας να κρατήσουν τους τόνους χαμηλούς, μίλησαν ιδιαίτερα θετικά για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην οποία εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Τέλος, οι θεσμοί προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ούτε έχει στελεχωθεί όπως πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι εταίροι και οι δανειστές διαφωνούν με την θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος είπε ότι από τα προαπαιτούμενα που είναι ανολοκλήρωτα, τα περισσότερα είναι τεχνικά και δεν πρέπει να καθυστερήσουν την εκταμίευση της δόσης.

Οι θεσμοί, προσπαθώντας να κρατήσουν τους τόνους χαμηλούς, μίλησαν ιδιαίτερα θετικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προέβη σε μία θετική δήλωση λέγοντας πως «γενικότερα έχει επιτευχθεί πολύ καλή πρόοδος, μερικά σημεία είναι που χρειάζονται να αποσαφηνιστούν, όπως ο νόμος για την προστασία της α΄ κατοικίας»

Δεν είναι μυστικό ότι πραγματοποιείται προσπάθεια να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλοί τη στιγμή που η χώρα επιδιώκει όλο και περισσότερο να αποδείξει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελεί θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την πορεία της οικονομίας και αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσουν οι θεσμοί να το περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Προδρόμου: Έτοιμοι για Τριμερή ακόμα και τον Οκτώβριο

«Ρωτείστε και τον Άντρο τoν φίλο του Ακιντζί αν συμφωνεί!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Σήμερα στην «Κ»: Πώς ΗΠΑ και Ρωσία έστρωσαν χαλί στην Τουρκία

«Τελικά τρεις ανάγωγοι, φιλοχρήματοι και ανιστόρητοι κυβερνούν τη Γή μας!»
ΑΚΑ  |  10:11

Προειδοποιεί για κυρώσεις ο Τραμπ, θα ανταποδώσουμε λέει ο Τσαβούσογλου

«Όταν αφήσεις την άρκαστη και απλώσει, δύσκολα την εξολοθρεύεις! Ακούς κύριε Τραμπ? »
ΑΚΑ  |  08:43

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X