ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίκη για το Μάτι: «Οι γονείς μου θυσιάστηκαν για τα παιδιά»

Δεν έχουν τελειωμό οι συγκλονιστικές καταθέσεις όσων επέζησαν από τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι, που μιλούν στο δικαστήριο για την τραγωδία που βίωσαν

Ιωάννα Μάνδρου

Δεν έχουν τελειωμό οι συγκλονιστικές καταθέσεις όσων επέζησαν από τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι, που μιλούν στο δικαστήριο για την τραγωδία που βίωσαν, για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων και για την επιχείρηση συγκάλυψης η οποία οργανώθηκε για να αποσιωπηθούν οι ευθύνες των αρμοδίων.

Η σωτηρία δύο μικρών παιδιών από τον παππού και τη γιαγιά τους, που με αυτοθυσία τα προστάτευσαν από τη φωτιά, κυριάρχησε στη χθεσινή διαδικασία, όπου οι γονείς των παιδιών συγκλονισμένοι προσήλθαν να καταθέσουν όσα έζησαν. Πρώτη κατέθεσε η γιαγιά των παιδιών που επέζησε, ενώ ο παππούς τους δεν τα κατάφερε έπειτα από 145 ημέρες στην εντατική μονάδα. H Ελισάβετ Σπυρίδη κλαίγοντας, αφηγήθηκε στο δικαστήριο πώς μαζί με τον σύζυγό της έγιναν ασπίδα για τα δυο τους εγγόνια προκειμένου να τα σώσουν από τις φλόγες στο Μάτι. «Δόξα τω Θεώ σώσαμε τα παιδιά, αυτό μετράει», ανέφερε η μάρτυρας, συμπληρώνοντας πως ο σύζυγός της άντεξε στην εντατική για 145 ημέρες. «Ηταν φρίκη, ήταν κόλαση», είπε και περιέγραψε πώς αγκάλιασαν τα παιδιά και άρχισαν να τρέχουν προς τη θάλασσα. «Ο παππούς είχε τον εγγονό και εγώ την Ελισάβετ. Από ένα παιδί ο καθένας για να τα προφυλάξουμε. Καήκαμε μέχρι να φτάσουμε στη θάλασσα. Μας πρόλαβε το θερμικό κύμα. Κανείς δεν μας ειδοποίησε».

Η μάρτυρας συνέχισε εξιστορώντας όσα τραγικά βίωσε, και αναφέρθηκε στην προσπάθειά τους να σωθούν όταν μπήκαν στη θάλασσα και κατάφεραν με μεγάλη δυσκολία να φθάσουν σε ξενοδοχείο της περιοχής και από εκεί να πάνε σε νοσοκομείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι καταθέσεις των γονιών των παιδιών που σώθηκαν, ενώ ο παππούς τους έχασε τη ζωή του, μιλώντας με συγκίνηση για την αυτοθυσία του και για τον ηρωισμό του να σώσει τα παιδάκια για τα οποία «έλαμπε» το πρόσωπό του, όπως είπε η νύφη του, όταν νοσηλευόταν κατακαμένος στην εντατική, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

«Δύο μαύρα πράγματα…»

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σπυρίδης μίλησε για τη μεγάλη προσπάθεια των γονιών του που έσωσαν τα παιδιά του, περιγράφοντας την εικόνα, όταν είδε τα παιδάκια καμένα στο νοσοκομείο. «Δυο μαύρα πράγματα ήταν. Αλλά εκείνη την ώρα έβλεπα δύο αγγέλους. Μου αρκούσε που ήταν ζωντανά…» είπε φορτισμένος και πρόσθεσε: «Οι γονείς μου θυσιάστηκαν πραγματικά για να σώσουν τα παιδιά». Ο μάρτυρας κατέθεσε πως στον Ευαγγελισμό αντίκρισε εικόνες που θύμιζαν «σκηνικό πολέμου».

«Ο πατέρας μου ήταν όλος καμένος. Ο γιος μου ήταν καμένος στα πόδια, στους αγκώνες και στα αυτιά του. Σε όλα τα σημεία δηλαδή που ο παππούς δεν μπορούσε να τον προστατέψει. Ο πατέρας μου πήρε όλο το θερμικό φορτίο. Τότε συνειδητοποίησα τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι», είπε συγκλονίζοντας. Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον «Γολγοθά» που ακολούθησε προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία των παιδιών και των γονιών του. «Ο πατέρας μου δεν τα κατάφερε. Η μητέρα μου κατάφερε να είναι μαζί μας», είπε, σημειώνοντας πως «δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση. Κανένας δεν ήξερε τίποτα».

Η δίκη συνεχίζεται την προσεχή Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Την ενεργοποίηση του προγράμματος δανεισμού από τις ΗΠΑ για να καλυφθούν εξοπλιστικές ανάγκες συζητεί η Αθήνα
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΕΛΛΑΔΑ