ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση GPO: Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο πιο ικανός να ενώσει την Kεντροαριστερά. Πώς κρίνουν οι πολίτες τον ανασχηματισμό, ποιοι και γιατί απείχαν από τις ευρωεκλογές

Kathimerini.gr

Ενδιαφέροντα στοιχεία όχι τόσο ως προς την πρόθεση ψήφου, όπου τα πράγματα δείχνουν να παραμένουν στάσιμα, αλλά αναφορικά με τις εξελίξεις στην Kεντροαριστερά αναδεικνύει δημοσκόπηση της GPO, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Πρόθεση ψήφου

Η Ν.Δ. συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 29,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13,7% και το ΠΑΣΟΚ λίγο πιο πίσω στο 12,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση με 8%, η Νίκη και η Φωνή Λογικής με 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1% και η Νέα Αριστερά με 1,9%.

Ανασχηματισμός

Στην ερώτηση «πώς κρίνετε τον ανασχηματισμό;», το 58,3% απαντά αρνητικά/μάλλον αρνητικά και το 33,8% θετικά/μάλλον θετικά.

Αποχή

Στην ερώτηση «για ποιον λόγο δεν ψηφίσατε στις ευρωεκλογές;», το 50,3% δηλώνει ότι απείχε για πρακτικούς λόγους (υγεία, εργασία, απόσταση), το 26,3% υποστηρίζει ότι ήθελε να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και το 19,7% δηλώνει ότι δεν τον εκφράζει κανένα κόμμα.

Εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Οταν καλούνται να απαντήσουν ποιος θα μπορούσε να ενώσει την Κεντροαριστερά, οι ερωτηθέντες δίνουν την πρωτιά στον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 19% και ακολουθούν ο Στ. Κασσελάκης με 10,6%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 10,4%, ο Χ. Δούκας με 9,3%, ο Π. Γερουλάνος με 6,2%, ο Μ. Χριστοδουλάκης με 4,7% και ο Π. Χρηστίδης με 4,1%, ενώ υπάρχει και ένα «Κανένας από αυτούς» το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 28,9%.

Στο ίδιο ερώτημα, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με μεγάλη διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 45,6% έναντι 27,2% του Στ. Κασσελάκη ενώ ακολουθεί ο Χ. Δούκας με 9,8% και πιο πίσω ο Ν. Ανδρουλάκης με 6,2%.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, προηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης με 32,2%, δεύτερος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 13,4%, ακολουθεί ο Π. Γερουλάνος με 12,8%, λίγο πιο πίσω έρχεται ο Χάρης Δούκας με 12,4%, ενώ ο Μ. Χριστοδουλάκης και ο Π. Χρηστίδης ακολουθούν με 8,7% και 4,7% αντίστοιχα.

Στο ερώτημα «αν πρέπει να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», το 70,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ναι/μάλλον ναι, έναντι 28,4% που απαντά αρνητικά.

Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν ναι/μάλλον ναι σε ποσοστό 52,3% και όχι/μάλλον όχι σε ποσοστό 44,1%.

Κατά τα λοιπά, το 66,4% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Οσο για τον καταλληλότερο πολιτικό για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, το 20,7% θεωρεί ότι αυτός είναι ο Ν. Ανδρουλάκης και το 16,5% ότι είναι ο Χ. Δούκας ενώ πιο πίσω ακολουθούν οι Γερουλάνος, Χριστοδουλάκης και Χρηστίδης με 13,3%, 8μ8% και 5,6% αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι υπάρχει όμως και ένα 21% που απαντά «κανένας από αυτούς».

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται ως καταλληλότερος για την ηγεσία της παράταξης με 34,5%, και ακολουθούν: ο Π. Γερουλάνος με 17,7%, ο Χ. Δούκας με 17,2%, ο Μ. Χριστοδουλάκης με 13,6% και ο Π. Χρηστίδης με 2,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση