ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Απόσυρση τροπολογίας για κινητά προσφύγων

Ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να προσκομίσουν εν ισχύι διαβατήριο για να αποκτήσουν ελληνικό κινητό

Newsroom Κ, Αθήνα

Πολιτική ένταση προκλήθηκε από την κατάθεση τροπολογίας χθες, η οποία στην πράξη καθιστούσε από δύσκολη έως αδύνατη την απόκτηση ελληνικού κινητού από πρόσφυγες και μετανάστες ζητώντας τους να προσκομίσουν εν ισχύι διαβατήριο το οποίο η πλειονότητα δεν διαθέτει.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες, οπότε ακόμα και αν διαθέτουν διαβατήριο και δεν το έχουν χάσει στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το «ανανεώσουν» ώστε να βρίσκεται εν ισχύι. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και την παρέμβαση στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ανέλαβαν να εξηγήσουν τις αξεπέραστες δυσκολίες που προκύπτουν, η τροπολογία αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία οι αλλοδαποί εφόσον δεν διαθέτουν εν ισχύι διαβατήριο, μπορούν να αποκτήσουν κινητό τηλέφωνο (με αριθμό ελληνικό) είτε με σύνδεση είτε καρτοκινητό, προσκομίζοντας άλλα επίσημα νομιμοποιητικά έγγραφα και συγκεκριμένα άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, ή ειδικό δελτίο αιτούντος άσυλο, ή ειδικό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού φυγάδα, ή υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού, ή πιστοποιητικό μη απέλασης, ή ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο για πρόσφυγες.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου» από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την υπογραφή των υπουργών Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκο Τόσκα.

Οπως αναγραφόταν στη σχετική αιτιολογική έκθεση, με την τροπολογία «επιδιώκονται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ταυτοποίησης και η προστασία της εθνικής ασφάλειας», καθώς «οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και το προσωπικό τους δεν είναι σε θέση να ελέγχουν τη γνησιότητα και την εγκυρότητα των εγγράφων που οι Αρχές χορηγούν σε αλλοδαπούς, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κάποια από τα οποία είναι προσωρινού τύπου».

«Ο κατήφορος συνεχίζεται»

Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τίτλο «Ο κατήφορος συνεχίζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η δήθεν προοδευτική παράταξη, αφού δυσκόλεψε την πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση, τώρα αφαιρεί το δικαίωμα στους γονείς τους να κατέχουν κινητό τηλέφωνο.

Οι υπουργοί Παππάς, Σκουρλέτης και Τόσκας υπογράφουν την κατάπτυστη και αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος τροπολογία, με την οποία οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και όσοι αλλοδαποί δεν κατέχουν διαβατήριο δεν θα μπορούν να είναι συνδρομητές της ελληνικής κινητής τηλεφωνίας» και καταλήγει, «το μήνυμα της τροπολογίας είναι ρατσιστικό και απάνθρωπο».

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, και κάτω από την πίεση των αντιδράσεων η τροπολογία αποσύρθηκε, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να διατηρηθεί η προηγούμενη διατύπωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X