ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Εμπόριο ελπίδας από νέο ψευτογιατρό - Το χρονικό της υπόθεσης

Έχει εξαπατήσει 15 ασθενείς, εκ των οποίων οι πέντε έχουν καταλήξει

Γιάννης Σουλιώτης

Νέα υπόθεση ψευτογιατρού με πρωταγωνιστή 65χρονο φυσιοθεραπευτή, ο οποίος εξαπατούσε ασθενείς δηλώνοντας νευρολόγος έφερε στο φως αστυνομική έρευνα. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2020, όταν ο αδελφός ασθενούς από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε τον 65χρονο ψευτογιατρό στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ο ασθενής έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και ο ψευτογιατρός τού είχε προτείνει ήδη από το 2015 να εγκαταλείψει τη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγούσαν οι έως τότε θεράποντες ιατροί του και να ακολουθήσει θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Η υγεία του ασθενούς, ωστόσο, αντί να βελτιωθεί επιδεινώθηκε δραματικά και εν τέλει ο άτυχος άνδρας κατέληξε τον Νοέμβριο του 2020.

Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, ο αδελφός του ασθενούς κατήγγειλε τη δράση του ψευτογιατρού. Από έρευνα των στελεχών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο αρχείο της Αστυνομίας προέκυψε ότι εις βάρος του υπόπτου είχε ήδη σχηματιστεί δικογραφία ήδη από το 2019 για απάτη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 65χρονος είχε αποσπάσει 135.000 ευρώ προκειμένου δήθεν να εφαρμόσει θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε μια νεαρή κοπέλα που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε να γίνει συντονισμένη έρευνα την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα προέκυψε ότι ο ψευτογιατρός έχει εξαπατήσει 15 άτομα, τα περισσότερα ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μάλιστα, πέντε ασθενείς απεβίωσαν και επομένως η δικογραφία που έχει κατά πληροφορίες σχηματιστεί εις βάρος του 65χρονου αφορά, εκτός από το αδίκημα της απάτης, και αυτό της ανθρωποκτονίας κατά συρροήν.

Γερμανός… συνέταιρος

Ο ψευτογιατρός, προκειμένου να προσδίδει αληθοφάνεια στην απάτη, συνεργαζόταν με γιατρό στη Στουτγκάρδη. Ταξίδευε, λοιπόν, μαζί με τους ασθενείς στη Γερμανία δήθεν για εξειδικευμένες εξετάσεις και εν συνεχεία τους έπειθε να ακολουθήσουν θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Για κάθε μία ένεση με βλαστοκύτταρα χρέωνε από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια των θυμάτων. Ενδεικτικά, υπάρχει μητέρα που κατέβαλε στον κατηγορούμενο 200.000 ευρώ, ελπίζοντας ότι με την εναλλακτική θεραπεία που πρότεινε η υγεία της κόρης της θα βελτιωνόταν. Κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, υπολογίζεται ότι ο 65χρονος κατάφερε να αποσπάσει από τα θύματά του περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα φιαλίδια βρέθηκαν και ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι δεν περιείχαν κανενός είδους φαρμακευτική ουσία. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αστυνομικοί εξέτασαν τον 65χρονο όπως και τον Γερμανό συνεργό του. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ρίχνοντας, κατά πληροφορίες, την ευθύνη ο ένας στον άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση