ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε με 156 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2023

Σε υψηλούς τόνους οι ομιλίες των αρχηγών

Kathimerini.gr

Με 156 «ναι» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και 143 «όχι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2023. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι η πενθήμερη συζήτηση έκλεισε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποίες διεξήχθησαν σε υψηλούς τόνους.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Ήσασταν και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας»
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθπουργός δήλωσε τα εξής: «Συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επί της ουσίας και με στοιχεία κάνοντας τη σύγκριση της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ και της τετραετίας της ΝΔ. Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις 3.Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος».

Υπογράμμισε επίσης ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Food pass από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για έξι μήνες σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων (φούρνους, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία).

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μέτρο αγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εισπραχθεί από την φορολόγηση των υπερεσόδων των δύο ελληνικών διυλιστηρίων. Θα τεθεί μηνιαίο όριο κατ’ άτομο στα 220 ευρώ, με αύξηση 100 ευρώ για κάθε μέλος μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με εισόδημα 24.000 ευρώ ανα ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Τσίπρας: Προϋπολογισμός λεηλασίας – Ο τελευταίος της κυβέρνησης
«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. ‘Αρα θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του. Τόνισε ότι «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο πυρήνας της πολιτικής και το σχέδιό του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι’ αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει πως έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», σχολιάζοντας ότι σήμερα η ΝΔ κουνά το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και πως όμως σήμερα η κυβέρνηση έχει ξαναγυρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων. «Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος», τόνισε.

Κατρίνης: «Η πολιτική Μητσοτάκη συνιστά απειλή για τη σταθερότητα»
Αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν προσφέρεται για λεηλασία ούτε είναι βολικός κυβερνητικός εταίρος », τόνισε ο κ. Κατρίνης και αντέκρουσε τις κυβερνητικές επικρίσεις πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα της χώρας και για τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις και απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη είπε: «Μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι η χώρα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε εσάς. Θα πρέπει ίσως να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν θα είστε πάντα στη θέση του πρωθυπουργού. Και επειδή είπαμε ότι δεν θα είστε πρωθυπουργός με τη δική μας στήριξη, δεν σημαίνει ότι θα είναι πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στην υπόθεση Καϊλή σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ που αποτελούσε στόχο απαξίωσης και δυσφήμισης έχει τελειώσει. «Στελέχη που χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για την προσωπική τους ανέλιξη και πλουτισμό, δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από στελέχη που διαπραγματεύτηκαν ή διαπραγματεύονται καρέκλες και διορισμούς με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

Επίσης ανέφερε ότι είναι γνωστές οι υπόγειες διαδρομές που ήταν σε εξέλιξη, ενώ ισχυρίστηκε πώς «κάποιοι έχουν συνδρομική σχέση με υπόγειες διαδρομές και αποστασίες. Όμως, οι αποστασίες ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν από τη ζωή και την ιστορία».

Με αφορμή το ζήτημα των παρακολουθήσεων και τη λειτουργία των θεσμών και της Δικαιοσύνης, ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πώς λειτουργούν οι αντίστοιχοι θεσμοί στις Βρυξέλλες στην πρόσφατη υπόθεση με το σκάνδαλο διαφθοράς.

«Στις Βρυξέλλες κανείς δεν είπε στους δημοσιογράφους της Le Soir που ερευνούσαν την δυσώδη υπόθεση χρηματισμού που αποκαλύφθηκε ότι κουράζουν. Στις Βρυξέλλες, κανείς δεν έθεσε υπό παρακολούθηση τους δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο, όπως έγινε εδώ με τον κ.Κουκάκη. Στις Βρυξέλλες, η Δικαιοσύνη κινήθηκε γρήγορα και έφερε αποτελέσματα, ενώ εδώ παρεμπόδισε την έρευνα ανεξάρτητης αρχής. Στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της υπόθεσης, όπως έγινε εδώ με πρωταγωνιστή την ίδια την κυβέρνηση».

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό και την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο κ.Κατρίνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει στην οικονομία ενισχύει τις ανισότητες και αποβαίνει εις βάρος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, ενώ ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. «Πρόκειται για πλασματική εικόνα ότι πάει καλά η οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης και προσέθεσε ότι δεν θα αλλάξει από την ειδυλλιακή περιγραφή του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη:

-Οι παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μειώθηκαν, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 63,2% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,7 δισ. ευρώ.

-Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με μισθούς κάτω των 400 ευρώ.

-Τα 41 πρώτα δάνεια του Ταμείου που εγκρίθηκαν, δόθηκαν σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, μετά από αξιολόγηση που αφέθηκε εν λευκώ στις τράπεζες.

-Το δημόσιο χρέος σήμερα είναι μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ακόμα και από το δημόσιο χρέος πριν γίνει το PSI. Ο εφιάλτης του δημόσιου χρέους δεν έχει απομακρυνθεί, είναι εδώ.

-Οι Έλληνες πληρώνουν έμμεσους φόρους για τα καύσιμα, δυο φορές μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους χωρών της ΕΕ.

-Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια. Τρία εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν άμεσο τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και 1,8 εκατομμύρια πολίτες στερούνται βασικά αγαθά για τη διαβίωση τους.

-Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει εγκλωβιστεί στον κυκεώνα του ιδιωτικού χρέους που ξεπερνά τα 270 δισ. ευρώ, 1.200.000 είναι τα κόκκινα δάνεια, ενώ 4.200.000 πολίτες χρωστάνε στην Εφορία.

«Όλα αυτά τα προβλήματα που αφορούν τον μέσο πολίτη, τους κανονικούς ανθρώπους, δεν τα γνωρίζουν ο κ.Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Γνωρίζουν, όμως, ανθρώπους σαν τον κ.Πάτση, που μπορεί να δανείζεται προνομιακά από τις τράπεζες για να πλουτίσει πάνω στους κόπους μιας ζωής χιλιάδων πολιτών, μέσα από πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι στη κυβέρνηση γνωρίζουν τους παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου που καταγράφουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κέρδους στην Ευρώπη, πουλώντας ρεύμα σε διπλάσιες τιμές από ό,τι το αγόρασαν στο χρηματιστήριο ενέργειας. «Και επειδή τους γνωρίζουν, δεν τους αγγίζουν. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν την ιερή αγελάδα για αυτή τη κυβέρνηση», παρατήρησε ο κ.Κατρίνης. Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για δημιουργική λογιστική ανάλογη με τη πενταετία 2004-2010, επί κυβέρνησης ΝΔ, που οδήγησε στη χρεοκοπία και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Κουτσούμπας: Βαθιά αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός είναι βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός, όπως τέτοιοι ήταν και όλοι οι προηγούμενοι, ανεξάρτητα ποιος τους εισηγήθηκε, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξήγησε πως ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός, αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Διαχρονικά αποτελεί το μέσο αναδιανομής, σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

«Ακούμε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερθεματίζουν, ότι αυτός ο προϋπολογισμός, είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι σαν “εξόδιος ακολουθία”. Το ζητούμενο βέβαια είναι, να είναι ένας από τους τελευταίους αντιλαϊκούς ταξικούς προϋπολογισμούς, κι αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί καμία αστική πολιτική δύναμη. Ούτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να το κάνει πράξη με την πάλη του, μόνο αν το αποφασίσει, ο ίδιος ο λαός. Εμείς γι αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις», σημείωσε. Συμπλήρωσε πως η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό επιβεβαίωσε ότι είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις κεντρικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή του λαού.

Αναδεικνύοντας μια σειρά λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ακρίβειας, σημείωσε πως η ανάπτυξη για το κεφάλαιο, δεν σημαίνει ανάπτυξη για το λαό, αλλά φτώχεια και δυστυχία. «Έχετε φτάσει στο σημείο να κάνετε κομμάτι της αντιπαράθεσης ποιο κομμάτι της ακρίβειας είναι εισαγόμενο και πιο ανήκει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει εισαγόμενη ακρίβεια, η χώρα είναι πλήρως ενταγμένη στην ΕΕ. Κόψτε αυτήν την κοτσάνα», ανέφερε επίσης.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο με την Εύα Καιλή που «πιάστηκε με την γίδα του Κατάρ στην πλάτη», τόνισε πως «το σκάνδαλο αυτό, για το οποίο βέβαια όλοι ψάχνετε ένα σύννεφο για να πέσετε, δεν ήταν κάποια μεμονωμένη και σπάνια εξαίρεση. Από σκάνδαλα και μεγάλα μάλιστα στο ευρωκοινοβούλιο, άλλο τίποτα. Κι αυτό γιατί η ίδια η πολιτική της ΕΕ, λειτουργεί ως φυτώριο σκανδάλων».

«Τα είπαν όλα οι ευρωβουλευτές σας (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ελλ.Λύση), που σήκωσαν το χεράκι τους και ψήφισαν το κατάπτυστο ψήφισμα για το σκάνδαλο του Κατάρ, όπου κυνικά ομολογείται η ικανότητα των λόμπι “να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων”!», πρόσθεσε. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δείξει καμία ανοχή στην κρατική βία και καταστολή. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ μόνο για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου προστασίας του Πολίτη ήταν αναντίστοιχη, και μάλιστα τη στιγμή που έγινε, με την ξεκάθαρη θέση που έχει και κυρίως παλεύει το ΚΚΕ, την οποία ανέφερα και σήμερα και διατυπώθηκε από το βουλευτή μας κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας», είπε. Για τις υποκλοπές υπογράμμισε πως ο ένας θα βγάζει τα άπλυτα του άλλου και στο τέλος θα επικρατήσει η ίδια δικομματική ομερτά, για να αφήσει απ’ έξω το κράτος – χαφιέ.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» είναι εξαιρετικά επίκαιρο και, όπου δοκιμάστηκε, οι εργαζόμενοι κι ο λαός είχαν σημαντικές νίκες. «Σε αυτό το σύνθημα, το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που δίνει περιεχόμενο, ζωντάνια, προοπτική», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εξυπακούεται, ότι για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους που ανέπτυξαν αυτές τις μέρες όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ λέμε ΟΧΙ στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό σας».

Βελόπουλος: «Είναι προϋπολογισμός με ψεύτικα νούμερα»
«Όλοι οι προϋπολογισμοί από το 1974 έπεσαν έξω. Το ίδιο θα γίνει και με αυτόν τον προϋπολογισμό. Είναι προϋπολογισμός με ψεύτικα νούμερα. Εάν όμως ένας πολίτης κάνει λάθος στην φορολογική του δήλωση τιμωρείται με πρόστιμο ή και φυλάκιση. Αν κάνει λάθος ο υπουργός στον προϋπολογισμο δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Ο καναδός οικονομολόγος Τζων Κένεθ έλεγε ότι η μόνη αξία των προβλέψεων των οικονομολόγων και των προϋπολογισμών, είναι ότι κάνουν τους αστρολόγους να φαίνονται αξιόπιστοι» σημείωσε, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες δεν είναι αυτά που προτάσσετε όλοι σας. Η περιφέρεια ερημώνει. Τα παιδιά της δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο που μεγάλωσαν. Η πολιτική που ακολουθείτε είναι πολιτική συσσώρευσης της οικονομίας στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα των 30.000 κομματικών τρωκτικών. Πείτε μου είναι αυτό αναπτυξιακό μοντέλο χώρας; Είναι αυτή χώρα που λέτε ότι θα αναπτυχθεί; Υπάρχει χώρα που έχει ερημώσει την περιφέρειά της και έχει αναπτυχθεί; Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας νέας πολιτικής, για να σωθεί η περιφέρεια αλλά και η πρωτεύουσα της χώρας. Πρέπει να αρχίσει μια αντίστροφη τακτική. Πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε ο πληθυσμός να φύγει από το Λεκανοπέδιο για άλλες περιοχές της χώρας, όπου όμως θα υπάρχει εργασία και επίπεδο ζωής. Χρειάζονται κίνητρα, υποδομές και επενδύσεις για να σωθεί η αλλά και η Αθήνα.

Εμείς ως Ελληνική Λύση έχουμε καταθέσει προτάσεις. Έχουμε καταθέσει προτάσεις όλο αυτό το διάστημα για τους λιγνίτες, για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες αλλά και για τους οφειλές προς εφορία, ΕΦΚΑ, ταμεία κλπ. για τον πρωτογενή τομέα, για την άμυνα, για την οικονομία. Σε αντιδιαστολή με όλες αυτές τις προτάσεις που καταθέσαμε, εσείς δεν κάνατε τίποτα!

Είναι άμεση ανάγκη όμως, επιτέλους, της δημιουργίας ενός Ταμείου Εθνικής Ανάγκης, για την αξιοποίηση των «παγωμένων» εθνικών πόρων, δηλαδή των ελληνικών καταθέσεων σε τράπεζες της αλλοδαπής, που υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες δις ευρώ. Το έκαναν πολλές χώρες της Ευρώπης και η Ιταλία και η Γαλλία. Αυτές οι καταθέσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις «πόθεν έσχες». Θα μπορούσαν λοιπόν να τοποθετηθούν αυτά τα κεφάλαια σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που η λήξη τους θα ξεκινά μετά από 3 χρόνια και θα εκτείνεται μέχρι και μία 30ετία ή και περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους, είναι απαραίτητη η μείωση των φόρων στα καύσιμα και το ρεύμα. Για το ΕΤΜΕΑΡ σας έχουμε ξαναπεί, όπως σας έχουμε ξαναπεί και για τον ΦΠΑ. Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων με εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών στα διυλιστήρια. Αλλά πού να πάτε στους φίλους σας! Εδώ δεν ελέγχετε τον Λάτση για την επένδυση στο Ελληνικό θα τον ελέγξετε για τα πετρέλαια; Ελέγχους στα σύνορα για την αποφυγή εισαγωγής λαθραίων καυσίμων. Ελέγχους στα πρατήρια.

Αναφορικά με την φοροδιαφυγή, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή δεν πατάσσεται, αλλά μπορεί να εξαφανιστεί αν καταστεί ασύμφορη, δηλαδή αν όλα τα έξοδα των νομικών και φυσικών προσώπων εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, με έναν flat φόρο 10% για όλους», συνέχισε ο ίδιος.

Βαρουφάκης: «Το τοξικό ψεύδος, θεμέλιος λίθος του προϋπολογισμού»
«Θεμέλιο λίθο του τοξικού ψεύδους της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, που συζητείται στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι το αφήγημα περί “success story” έχει αποτύχει, γιατί τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία το διαψεύδουν, αλλά και γιατί το έχει απορρίψει η ίδια η ελληνική κοινωνία που έχει οδηγηθεί απ’ την κυβέρνηση σε οικονομική ασφυξία.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «τζίφο» τις επενδύσεις για τις οποίες θριαμβολογεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «οι επενδύσεις που γίνονται, είναι σχεδόν όλες σε ακίνητα, οι οποίες όσο φουσκώνουν, καταστρέφουν παραγωγικές δραστηριότητες».

«Όταν θα σκάσουν, ποιος είδε τον θεό και δεν τον εφοβήθη; Θα συμπαρασύρουν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ακόμα βαθύτερα στην μαύρη τρύπα του απύθμενου χρέους. Μέχρι τότε όμως, θα έχετε απομακρυνθεί από το Ταμείο. Τζίφος οι επενδύσεις για τις οποίες θριαμβολογείτε. Οι σοβαροί, υπομονετικοί επενδυτές, δεν έρχονται στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι το 2030-32 το δημόσιο ταμείο θα βογκά από τις αποπληρωμές στην τρόικα και άρα θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και συνεπώς νέοι φόροι, την ώρα που το ασφαλιστικό θα απαιτεί περισσότερο δημόσιο χρήμα. Ο συνδυασμός δηλαδή δημόσιου χρέους, νέου οχετού κόκκινων δανείων και ασφαλιστικού κενού.

Όλα αυτά εγγυώνται το βάθεμα της μονιμοποιημένης ελληνικής χρεοκοπίας, την υπερ-φορολόγηση, την από-επένδυση και βέβαια, το συνεχιζόμενο φευγιό νέων ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. Προειδοποίησε δε, πως «τώρα που η ΕΚΤ περνά από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιξη, θα δείτε τι έχει να γίνει με τις φούσκες των ακινήτων για τις οποίες θριαμβολογείτε».

Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Βαρουφάκης και στη πολιτική της κυβέρνησης για την ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι μια «μια φορά έβαλε βέτο στην ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης, όχι όμως για να στηριχθούν οι πολίτες – με την αναστολή έστω του χρηματιστηρίου ενέργειας – αλλά υπέρ του δικαιώματος των εφοπλιστών να συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εισπράττοντας τα οφέλη που τους εξασφάλισε το βέτο».

Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε επίσης και στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γιατί μαζί με τη ΝΔ υπέγραψαν τα μνημόνια «τελματώνοντας έτσι την ελληνική κοινωνία». «Έχετε, όλοι οι μνημονιακοί, καταδικάσει τους πολίτες σε μόνιμη αποτελμάτωση, μόνιμη αγωνία για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, και μόνιμη αναξιοπρέπεια που οφείλεται κατά 100% στην θεσμοθετημένη αισχροκέρδεια των εντολέων σας. Παντού και πάντα το καπιταλιστικό κράτος προστατεύει το κεφάλαιο. Όμως, οι μνημονιακοί το τερματίσατε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα, ότι «μέσα από την αγορά για τα κόκκινα δάνεια και το χρηματιστήριο ενέργειας, οι πολίτες καταδικάζονται στην αναξιοπρέπεια και εξάρτηση από servicers και παρόχους ρεύματος, στη ρευστοποίηση των σπιτιών και μαγαζιών τους και της εργασίας τους».

«Αφού τους ρίξατε στην αρένα της αισχροκέρδειας, όπως οι Ρωμαίοι έριχναν τους χριστιανούς στα λιοντάρια, επιδίδεστε με πάθος στον επιδοματικό λαϊκισμό – που ενίοτε, όπως με το 600άρι, γίνεται ρατσιστικός επιδοματικός λαϊκισμός – τους δίνετε και κάτι τις, όποτε σας καπνίσει, σαν τον ηγεμόνα που κρατά τους πεινασμένους ήσυχους μοιράζοντάς τους πού και πού κανένα καρβέλι», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Είστε η μοναδική κυβέρνηση που, στις μέρες σας, καταφέρατε να μειώσετε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχοντας τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα. Θαύμα; Όχι βέβαια. Λεηλασία! Γιατί πετύχατε να το μειώσετε καταχρεώνοντας και καταληστεύοντας τον λαό, τους πολίτες, τους πολλούς».

«Τώρα, μια ανάσα πριν τις εκλογές έρχεστε να κάνετε το μαύρο άσπρο, με έναν Προϋπολογισμό, που παρά το γεγονός ότι δεν γράφτηκε για να εφαρμοστεί, αλλά για να ωραιοποιήσει την ασχήμια του υπαρκτού Μητσοτακισμού, καταφέρνει να κωδικοποιεί το ταξικό μίσος της Μητσοτάκης ΑΕ απέναντι σε κάθε δημόσιο αγαθό που δεν έχει καταπατηθεί, σε κάθε προστασία εργαζόμενου που δεν έχει ακυρωθεί, σε κάθε οικολογική αξία που δεν έχει τσιμεντοποιηθεί και σε κάθε νέα ή νέο που δεν έχει υποταχθεί στη φαυλότητα σας», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση