ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σικάγο

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει αφήνοντας πίσω της, όχι μόνον την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν, έδωσε ο πρωθυπουργός

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει αφήνοντας πίσω της, όχι μόνον την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δίωρη συνάντηση που είχε το Σάββατο το πρωί στο Σικάγο, με δώδεκα επιχειρηματίες που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες της περιοχής οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, το real estate,τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up.

Στη συνάντηση πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού συμμετείχαν επίσης – μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, Δημήτρης, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.
Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, έπειτα από μία εκτενή ανάλυση του που βρίσκονται σήμερα οι διάφοροι τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν ικανοποίηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ αρκετοί είπαν ότι γενικά έχει δημιουργηθεί η θετική εικόνα ενός «greek comeback», δηλαδή της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι συμμετέχοντες εκτίμησαν θετικά το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός της Ελλάδας ήρθε στο Σικάγο για να συζητήσει και να έχει μαζί τους μια εποικοδομητική συνεργασία που θα τη χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και όχι απλά να τους απευθύνει μία ομιλία. Εξέφρασαν μάλιστα ικανοποίηση για την θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του στο αίτημά τους για τακτική επαφή.

Κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι funds εξέφρασαν την προθυμία να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς επιχειρεί έξοδο στις αγορές.
Συμμετείχαν οι: Έντι Ζεμενίδης (εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και εκ των οργανωτών της συνάντηση μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Ιλινόις, Αλέξη Γιαννούλια), Ανθος Χρυσάνθου (tech startup translate.com), Richard Driehaus (Driehaus Capital), Martin Cabrera (Cabrera Capital), Μαρία Πάππας (γενική οικονομική ελεγκτής της Κομητείας Κουκ), Μary Barnicle (United Airlines), Michael Marks (γενικός διευθυντής της Cushman and Wakefield), Aaron Rice (Baker McKenzie), Τεντ Διαμαντίδης (Diamond Importers), Kevin Johnson (Glidepath Solutions president, Clean Capital Board), Δημήτρης Ηλιόπουλος (γενικός διευθυντής της RMB Capital) και Ηλία Μπούφης (Driehaus Private Equity).
Το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας παρακάθισε σε δείπνο με επιχειρηματίες που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος, του οποίου η εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα την «Εθνική Ασφαλιστική».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές για την πρωινή συνάντηση με επενδυτές του Αλέξη Τσίπρα, στην εισαγωγική τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ειδικότερα, τη θετική δημοσιονομική πορεία, την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αναφορά στην εκτίμηση για κλείσιμο άνω του 2% το 2017, και έκανε αναφορά στην οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Παρουσίασε τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης και τόνισε την προσήλωση της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αναφέρθηκε στη δημιουργία πρόσφατα της ειδικής task force για την προώθηση των επενδύσεων, της οποίας προΐσταται ο ίδιος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρέθεσε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για την απλοποίηση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις.
Υπογράμμισε ότι βασική συνισταμένη της λογικής που έχει η κυβέρνηση για να προχωρούν οι επενδύσεις, είναι ότι γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις.
Αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό δεκαετίας. Ανέφερε ποια είναι για την κυβέρνηση τα στοιχεία που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ως προς τις επενδυτικές προοπτικές:
α) η γεωγραφική και η γεωστρατηγική θέση της,
β) η παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολιτική σταθερότητα που υπάρχει και που παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές και έπλεξε το εγκώμιο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας την οποία χαρακτήρισε τη βάση, πάνω στην οποία έχουν δομηθεί και αναβαθμιστεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Τέλος, σημείωσε την αναβάθμιση των σχέσεων και του θετικού κλίματος των ΗΠΑ και της Ελλάδας, όπως φάνηκε από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και επιβεβαιώνεται σήμερα και από την πρόσκληση που έλαβε ο ίδιος από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινά με ιδιωτική συνάντηση και στη συνέχεια συνάντηση εργασία με το Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντέρμπιν (2ος στη ηγεσία των Δημοκρατικών στη Γερουσία), επίσκεψη στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο Cinespace Studios, με πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό Alex Pissios. Τα στούντιο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα.
Το απόγευμα θα λάβει χώρα η δεξίωση που παραθέτει για την Ομογένεια προς τιμή του πρωθυπουργού το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο Ελληνικό Μουσείο και θα ακολουθήσει δείπνο με ομοσπονδιακούς βουλευτές και πολιτειακού αξιωματούχους του Ιλινόις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ.

Μάχη με τις λάσπες στην Εύβοια

Τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών και Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσαν σειρά μέτρων τόσο για τη στήριξη των πληγέντων και ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ