ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτιά στη Βούλα: Βελτιωμένη η εικόνα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στις 9.00 το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος

Kathimerini.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη Βούλα.

Στελέχη της Πυροσβεστικής δήλωσαν στο kathimerini.gr στις 22.20 το βράδυ ότι η εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη, ωστόσο σημειώνονται κάποιες αναζοπυρώσεις. Τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί, ενώ στο σημείο επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρα τμήματα.

Οι εστίες που μαίνονται είναι διάσπαρτες ανάμεσα σε αστικό ιστό αλλά και σε οικόπεδα, στα σύνορα με τη Βάρη. Από την πυρκαγιά υπέστησαν ζημιές σπίτια καθώς και οχήματα, η επίσημη καταγραφή όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ενισχύσεις αναμένονται από Πελοπόννησο, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα αργότερα θα ανέρχονται σε 10 έως και 15. Επίσης ο Στρατός Ξηράς θα συνδράμει στο έργο παρέχοντας τρεις μπουλντόζες.

Σημειώνεται ότι στις 9.00 το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με την πυρκαγιά από την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φωτιά στη Βούλα: Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες-1
Φωτ. INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Εντολή για εκκένωση οικισμών, γηροκομείου και Παιδικών Χωριών SOS

Όπως δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο δήμαρχος της Βούλας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών στη Βάρη αλλά και ενός γηροκομείου στη Βούλα.

Παράλληλα δόθηκε εντολή για εκκένωση και των Παιδικών Χωριών SOS. Οι περιοχές για τις οποίες δόθηκε εντολή εκκένωσης είναι οι εξής: Νέα Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή.

Σημειώνεται επίσης ότι, νωρίτερα, τέθηκε σε ετοιμότητα το «Ασκληπιείο Βούλας». Στο εν λόγω νοσοκομείο μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους δύο ηλικιωμένοι οι οποίοι λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικό πρόβλημα.

Φωτιά στη Βούλα: Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες-2
Φωτ. INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωση η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:

-Στην οδό Υμηττού στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Προόδου από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Δερβενακίων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Κυδωνιών από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

-Επι της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

Παράλληλα, λόγω της φωτιάς, διεκόπη η κυκλοφορία και στα εξής σημεία:

– Επί της οδού Λαμπτρών από το ύψος της Λ. Ευελπίδων.

– Επί της οδού Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λαμπτρών έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου.

Φωτιά στη Βούλα: Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες-3
Φωτ. INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε ύφεση η φωτιά στον Κουβαρά Αττικής

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κουβαρά Αττικής το απόγευμα του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Τροχαίας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 5 Ιουνίου

Μικρός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι κατηγορίες κινδύνου

Στον χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση