ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FT: Τί σημαίνει η σιωπή της Αθήνας για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο;

Ο πρόεδρος του μουσείου, λένε οι FT, είπε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

Ο Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιστεύει ότι μια ιστορική πολιτιστική συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα, που περιλαμβάνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι ακόμη δυνατόν να ολοκληρωθεί, παρά την κρίση με τις κλοπές στο ίδρυμα του Λονδίνου, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται ρεπορτάζ τον Financial Times.

Ο Οσμπορν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συνομιλίες για ένα καινοτόμο σχέδιο στο οποίο ορισμένα από τα γλυπτά θα δανείζονταν στην Αθήνα, με ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται στο Λονδίνο ως «ανταπόδοση», λένε οι FT.

Αν και ο Μητσοτάκης επιμένει ότι θέλει να επιστραφούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα –και όχι να σταλούν στην Αθήνα τμηματικά με μακροχρόνια δάνεια– και οι δύο πλευρές λένε ότι οι συζητήσεις είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Οι αποκαλύψεις αυτόν τον μήνα για μια σειρά κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο –με ορισμένα αντικείμενα να εμφανίζονται προς πώληση στο eBay– προκάλεσαν κριτική από Ελληνες υπουργούς και αξιωματούχους. Ωστόσο, ο Οσμπορν, λένε οι FT, είπε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά των 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά σε αυτή τη σιωπή», είπε πηγή του Βρετανικού Μουσείου. Ένας γνώστης όσων αφορούν το μουσείο, ανέφερε στους FT ότι ήταν ένα σημάδι πως η Αθήνα θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία.

Ο Οσμπορν είχε προτείνει μια σειρά δανειακών συμφωνιών που αφορούσαν τα γλυπτά που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίες σταδιακά θα δημιουργούσαν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, η Ελλάδα δεν θα απαρνηθεί την αξίωση για τα γλυπτά, αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε στην Αθήνα δυνητικά το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα γλυπτά για καθορισμένη περίοδο.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συνεργασίας του Παρθενώνα», η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο θησαυρούς που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο, λένε οι FT.

Στα τέλη του 2022, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στον Οσμπορν ότι ήθελε να επιστρέψει μόνιμα η ζωφόρος, όχι ως δανεική και όχι σε τμήματα, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή.

Ο Μητσοτάκης είπε τον Ιανουάριο –πριν την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία τον Ιούνιο– ότι ήλπιζε να επαναπατρίσει σύντομα τα γλυπτά: «Αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο μετά τις εκλογές».

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους FT: «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και, όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα, είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. «Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται εκστρατείας για την επιστροφή των γλυπτών στην Ακρόπολη, ισχυρίζεται ότι το κλίμα για συμφωνία για τους θησαυρούς του Παρθενώνα ήταν καλύτερο απ’ ό,τι ήταν εδώ και 200 χρόνια. «Το Βρετανικό Μουσείο έχει μια διορατική ηγεσία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία. Και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες», είπε.

Ο Οσμπορν υποσχέθηκε να επιταχύνει την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αντικειμένων στη συλλογή του ιδρύματος, καθώς κλιμακώθηκε η κρίση για τις κλοπές θησαυρών.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών παραδέχτηκε το Σάββατο ότι έως και 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή εξαφανιστεί και ότι το μουσείο απέτυχε να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις το 2021 ότι αντικείμενα έβγαιναν προς πώληση στο Διαδίκτυο. Είπε ότι «η ομοθυμαδόν άποψη» στο Βρετανικό Μουσείο μπορεί να έπεισε τα αφεντικά εκείνη την εποχή ότι ήταν αδιανόητο κάποιος συνάδελφος να έκλεβε αντικείμενα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι υπήρχε συγκάλυψη», γράφουν οι FT.

Ο Οσμπορν επιβεβαίωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν είχε πλήρες μητρώο όλων των αντικειμένων της συλλογής του και υποσχέθηκε να επισπεύσει την οριστικοποίηση αυτής της διαδικασίας.

Ο Χάρτγουιγκ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, παραιτήθηκε την Παρασκευή λόγω της απάντησής του στην κλοπή αντικειμένων από τη συλλογή του, παραδεχόμενος ότι το ίδρυμα αντιμετώπιζε μια κατάσταση «υψίστης σοβαρότητας», ενώ και ο υποδιευθυντής του μουσείου αποχώρησε «μέχρι νεωτέρας».

Πηγή: Financial Times

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση