ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της Ε.Ε. για τους Κινέζους

Κοινή στρατηγική με την Ε.Ε. στη μη επιβολή –προς το παρόν– μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη έξαρση της COVID-19

Πέννυ Μπουλούτζα

Κοινή στρατηγική με την Ε.Ε. στη μη επιβολή –προς το παρόν– μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη έξαρση της COVID-19, επιλέγει η χώρα μας, έχοντας και το πλεονέκτημα της απουσίας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με τη συγκεκριμένη χώρα.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ που παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Κίνα εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς τουλάχιστον έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν υπήρχαν ενδείξεις για μια νέα παραλλαγή που να είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα στην πανδημία. Στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο έως και σήμερα η δραστηριότητα της COVID-19 έχει σταθεροποιηθεί, ενώ αντιθέτως «επελαύνουν» η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και άλλοι εποχικοί ιοί.

Στον απόηχο των μεμονωμένων αποφάσεων χωρών όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ για την επιβολή υποχρεωτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες από την Κίνα αλλά και της διαφορετικής στάσης που τηρεί η Ε.Ε., ο υπουργός Υγείας της Ελλάδος Θάνος Πλεύρης δήλωσε χθες ότι «εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες της Ε.Ε.». Οπως σημείωσε, «εμείς ως χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτό το θέμα, γιατί είναι ανούσιο κάθε χώρα να λαμβάνει και διαφορετικά μέτρα από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη κινητικότητα μέσα στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να ληφθούν κεντρικές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.». Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή από ταξιδιώτες και προσθέτει ότι η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. «Εως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά», λέει ο ΕΟΔΥ.

Οι ανεμβολίαστοι

Εν τω μεταξύ, από χθες έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους στις μονάδες υγείας που υπηρετούσαν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ. Πρόκειται για περίπου 2.000 εργαζομένους σε νοσοκομεία, που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας τον Σεπτέμβριο 2021 καθώς δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19. Στη θέση τους είχε προσληφθεί επικουρικό προσωπικό, το οποίο θα παραμείνει στο σύστημα παρά την επιστροφή των ανεμβολίαστων. Η επιστροφή των ανεμβολίαστων γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου που αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας και την υποβολή δύο φορές την εβδομάδα σε rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό με δική τους δαπάνη. Οι ανεμβολίαστοι γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό που εργάζονταν πριν τεθούν σε αναστολή σε κλινικές κλειστής νοσηλείας, όπως μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες τεχνητού νεφρού, ογκολογικές μονάδες και μονάδες νεογνών, δεν θα επιστρέψουν στο πόστο τους αλλά θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις.

Το Βέλγιο, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους στα λύματα των πτήσεων από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία που λαμβάνει από τη χώρα είναι ακριβή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση