ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη μέρα μετά τις Πρέσπες-Από το ΝΑΤΟ μέχρι την πρεσβεία στην Αθήνα

Τι αλλάζει στη ζωή των πολιτών μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η απόφαση της Βουλής να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε την θεσμική διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή της.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα:

Την επόμενη Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενημερώσει την πΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε με την σειρά του τη Συμφωνία και αυτό θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Αμέσως μετά θα ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί και συγκεκριμένα ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει στην Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στόχος της Αθήνας είναι να έχει κυρωθεί έως την Άνοιξη. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να ξεκινήσουν την διαδικασία εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Μόλις κυρωθεί και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της πΓΔΜ.

Η χώρα πλέον θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια θα αλλάξουν και οι διπλωματικές αποστολές μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Στην Αθήνα θα υπάρξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πΓΔΜ θα υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και γενικό προξενείο στη Μπίτολα.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα φέρει και αλλαγές σε όλα τα δημόσια έγγραφα της πΓΔΜ. Τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

Για τα εσωτερικά έγγραφα θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία που συνδέεται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ με την Ε.Ε. Πιο αναλυτικά κάθε φορά που θα ανοίγει ένα κεφάλαιο στην διαπραγμάτευση, όπως για παράδειγμα το κεφάλαιο 30-Εξωτερικές Σχέσεις, τότε θα ξεκινάει η προθεσμία της πενταετίας για την αλλαγή των εγγράφων στο συγκεκριμένο πεδίο.

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στην πΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της πΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Για το θέμα των σχολικών βιβλίων θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων της Μακεδονίας από ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Αυτό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της πΓΔΜ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, αναφέρει ότι τα τελευταία γεγονότα εγείρουν ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των κοινοτικών σκαφών που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο

Η άγνωστη μάχη στο Αιγαίο

Τα επικίνδυνα επεισόδια ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κοινοτικά σκάφη του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ