ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:28
 

Η ΠΓΔΜ αλλάζει τις πινακίδες και τα έγγραφα

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να στείλουν κοινή επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, στον οποίο και θα κοινοποιούν τη μεταξύ τους συμφωνία των Πρεσπών.

Του Βασίλη Νέδου

Σε ισχύ αρχίζει να τίθεται από σήμερα στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας (από σήμερα αυτή είναι η επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ) η πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών για αλλαγή των πινακίδων και λοιπών σημάνσεων σε κτίρια και δρόμους, από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Χθες το γραφείο συνδέσμου της χώρας στην Αθήνα, ήδη, προέβη στη σχετική κίνηση. Αλλωστε, τους επόμενους μήνες αναμένεται να αναβαθμιστεί σε πρεσβεία. Σήμερα, η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί στο κυβερνητικό κτίριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια σύντομη τελετή, στην οποία θα αναρτηθούν οι ενδείξεις και οι ταμπέλες με τη νέα ονομασία. Αναμένεται, ακόμα, να γίνει η σχετική σήμανση και στις συνοριακές διαβάσεις της Βόρειας Μακεδονίας με όλες τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Κόσοβο και Αλβανία). Παραμένουν, ωστόσο, ορισμένα αντικειμενικά «γκρίζα» σημεία, όπως, π.χ., αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δεχθεί να αλλάξουν οι σχετικές επιγραφές αλλά και λοιπά επίσημα σήματα της προεδρίας. Σήμερα είναι και η τυπική ημέρα έναρξης των σχετικών αλλαγών και στα εσωτερικά έγγραφα, περιλαμβανομένων των διαβατηρίων. Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μία πενταετία.

 

Το επόμενο βήμα

Αμέσως μετά την κοινοποίηση της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας στην κυβέρνηση των Σκοπίων, θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο βήμα. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να στείλουν κοινή επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στον οποίο και θα κοινοποιούν τη μεταξύ τους συμφωνία (των Πρεσπών). Στη συνέχεια, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ και όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει για την αλλαγή της ονομασίας και τις υπόλοιπες μεταβολές που επέρχονται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε επίπεδο εντυπώσεων, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια επισημαίνεται η σημασία βράβευσης των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Μόναχο στο τέλος της εβδομάδας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα λάβουν το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ» που φέρει το όνομα του ιδρυτή της Διάσκεψης του Μονάχου. Εκεί, στο περιθώριο της διάσκεψης, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, αρκετά εκ των οποίων θα εξελίσσονται για αρκετά χρόνια.

 

Τη διαφωνία της Μόσχας με τη συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ. «Αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη ακόμη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ», είπε (sputnik.gr) και επισήμανε ότι «η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας». Και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993– επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X