ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνα για τις «συνέπειες» από την Εισαγγελία Ανηλίκων

Εθελοντές που προσέφεραν υπηρεσίες στη δομή, εργαζόμενοι καθώς και εκπαιδευτές κλήθηκαν ήδη για να δώσουν κατάθεση

Kathimerini.gr

Ιωάννα Μάνδρου

Αποκλειστικά από τους εισαγγελείς που υπηρετούν στην Εισαγγελία Ανηλίκων διενεργούνται οι έρευνες για τις καταγγελίες που έχουν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη, σχετικά με κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμα και σεξουαλικού τύπου εις βάρος παιδιών μέσα σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οι καταγγελίες, σοβαρές χωρίς αμφιβολία, χωρίζονται σε δύο διακριτές κατηγορίες. Η μεγαλύτερη αφορά καταθέσεις για κακοποίηση παιδιών, σκληρές τιμωρίες, απομονώσεις, ξυλοδαρμούς και λοιπά, καταθέσεις που όλες έχουν δοθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, απ’ όπου ξεκίνησε και το όλο θέμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί στις υπηρεσίες του Συνηγόρου έφθασαν αρχικά δύο μηνύματα για κακοποίηση παιδιών στη δομή, χωρίς κάποια ειδική αναφορά σε σεξουαλικές ασέλγειες.

Αίσθηση προκαλούν καταθέσεις που περιγράφουν τις κακοποιήσεις των παιδιών με τη φράση «συνέπεια», που σηματοδοτούσε τη σκληρή τιμωρία τους.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών (σκληρές τιμωρίες και λοιπά) ελέγχονται ήδη από την Εισαγγελία Ανηλίκων, καθώς έχουν εντοπιστεί και καλούνται ως μάρτυρες εθελοντές που προσέφεραν υπηρεσίες στη δομή, εργαζόμενοι σε αυτήν, αλλά και εκπαιδευτές.

Παράλληλα η Εισαγγελία, που κινείται με την απαιτούμενη σοβαρότητα λόγω των ευαίσθητων πτυχών της εν λόγω υπόθεσης, οργανώνει πώς θα ληφθούν κάποιες απαραίτητες καταθέσεις από ανήλικα που διαμένουν στη δομή, καθώς κρίνεται ότι οφείλει η έρευνα να διεξαχθεί με πρώτο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία των παιδιών.

Αίσθηση προκαλούν, ωστόσο, καταθέσεις που περιγράφουν τις κακοποιήσεις των παιδιών με τη φράση «συνέπεια», που σηματοδοτούσε τη σκληρή τιμωρία τους αν κάτι εθεωρείτο παραβατικό εκ μέρους τους.

Σεξουαλικό αδίκημα

Πέραν των καταγγελιών για κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς και λοιπά εις βάρος παιδιών, οι οποίες έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη, οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι εκείνες που πραγματικά έχουν αφήσει άφωνους τους πολίτες. Ενας 19χρονος, πρώην τρόφιμος στην ελεγχόμενη δομή, κατήγγειλε ενώπιον των αστυνομικών αρχών, όπου και εξετάστηκε, ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση, στρέφοντας την καταγγελία του στον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή και στυλοβάτη της «Κιβωτού» επί χρόνια.

Στην καταγγελία αυτή αναφέρθηκε και ένας 17χρονος, που κατέθεσε ότι είδε όσα καταγγέλθηκαν. Ο ένας δηλαδή κατέθεσε τι συνέβη και ο άλλος τι είδε. Η εν λόγω καταγγελία ερευνάται από την Εισαγγελία Ανηλίκων στο πλαίσιο του αδικήματος για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, ενώ για τις κακοποιήσεις των παιδιών η έρευνα γίνεται για σωματικές βλάβες και άλλα αδικήματα.

Ερευνα για τη διαρροή

Σημασία, πάντως, έχει και το γεγονός ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος έχει παρέμβει και έχει διατάξει έρευνα εις βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων που πήραν την κατάθεση του 19χρονου για το γεγονός ότι η κατάθεση διέρρευσε, μειώνοντας τις δυνατότητες αιφνιδιασμού που διέθεταν οι αρμόδιες αρχές για την έρευνα της υπόθεσης.

Δεν είναι τυχαίο, αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, πως ήδη μάρτυρας έχει καταθέσει ότι δέχθηκε προτάσεις να μην καταθέσει και μάλιστα του προσφέρθηκαν ανταλλάγματα.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών «τρέχει» και υπολογίζεται ότι λόγω της ευαίσθητης φύσεως της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η έρευνα διενεργείται με την απαιτούμενη σοβαρότητα από δύο εισαγγελείς που υπηρετούν στην Εισαγγελία Ανηλίκων, τις κ. Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση