ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχες με τις φλόγες σε Εύβοια, Ροδόπη, Ανδρο

Τα μέτωπα της φωτιάς σε Κοντοδεσπότι Ευβοίας και Σάπες Ροδόπης απασχολούν περισσότερο την Πυροσβεστική. Καλύτερη εικόνα σε Ανδρο και Λακωνία

Kathimerini.gr

Μάχη με τις φλόγες σε πολλές διαφορετικές περιοχές της χώρας δίνει σήμερα η Πυροσβεστική με τα βασικότερα μέτωπα να εντοπίζονται αυτή την ώρα στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, στις Σάπες της Ροδόπης αλλά και στην Ανδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 17 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου, τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και μηχανήματα έργου, ενώ οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται. Με βάση την πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή, με ελιές και χαμηλή βλάστηση, πνέουν ισχυροί άνεμοι. Προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφορία για κατοικημένη ζώνη σε κίνδυνο.

Στις Σάπες Ροδόπης επιχειρούν 11 οχήματα με 30 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Ασκητές Ροδόπης προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στην Ανδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου, δύο αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα και εθελοντές με επτά οχήματα. Νωρίτερα, λόγω της φωτιάς, εστάλη μήνυμα από το 112, καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Ανδρου. Στο μεταξύ έχει σταλεί και μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Στραπουριές, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην Σπάρτη κοντά στην περιοχή Κάστρο η εικόνα της φωτιάς δείχνει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καλύτερη. Από εδάφους επιχειρούν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ενεργοποιήθηκε το Copernicus για Ηλεία και Αχαία

Οσον αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στο Μαστραντώνη Αχαΐας και επεκτάθηκε στην Ηλεία, εξακολουθούν να επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, αν και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έξι κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες στο νομό Αχαΐας από τη χθεσινή φωτιά.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR730) της Ευρωπαϊκής Eνωσης, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η Μεταπολίτευση έκλεισε μεν έναν κύκλο της, αλλά στριφογυρίζει ακόμη ως «μπροστά» ψευδεπίγραφο μέλλον
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ