ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πύρινη κόλαση στην Πεντέλη: Γιγαντιαία επιχείρηση της πυροσβεστικής

Θυελλώδεις οι άνεμοι, πολλές οι εστίες

Kathimerini.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στο Ντράφι της Πεντέλης.

23:41 - Ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μεγαλόπολη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεδιάσκεψη, από το Μέγαρο Μαξίμου, με το κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε, για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλη τη νύχτα θα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Δεν έχουν διακομιστεί, μέχρι στιγμής, πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα. Οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την εξέλιξη της φωτιάς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

23:26 - Η απόκοσμη εικόνα με τον Λυκαβηττό και φόντο το μέτωπο της φωτιάς

REUTERS/Stelios Misinas
 

23:00 - Λέκκας στην «Κ» για τη φωτιά στην Πεντέλη: Αν δεν μπουν ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα, η πυρκαγιά δεν υπάρχει περίπτωση να τιθασευτεί»

«Είναι μια πολύ ειδική περίπτωση πυρκαγιάς αυτή στην Πεντέλη. Ο βασικότερος λόγος είναι πως η ένταση του αέρα αυξομειώνεται διαρκώς και οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή, δημιουργώντας ένα απρόβλεπτο μέτωπο, ήδη εκτεταμένο, το οποίο τρέχει πολύ γρήγορα από τη μια περιοχή στην άλλη. Η Πεντέλη χαρακτηρίζεται από ένα πολυσκελές ανάγλυφο με πολλαπλές ''μορφολογικές ταπεινώσεις'' αλλά και υψώματα. Την ίδια στιγμή, οι αστικός ιστός μπλέκεται έντονα με τον δασικό, κάτι που δυσκολεύει επιχειρησιακά την κατάσβεση, γιατί το μέτωπο διασπάται και αλλάζει διαδρομές. Είναι πολλά τα αρνητικά στοιχεία δηλαδή αυτής της πυρκαγιάς που εξελίχθηκε τόσο άσχημα. Αν δεν ξημερώσει έτσι ώστε να μπουν ξανά γερά στη μάχη τα εναέρια, η πυρκαγιά δεν υπάρχει περίπτωση να τιθασευτεί».

22:33 - 280 αστυνομικοί στο μέτωπο της φωτιάς στην Πεντέλη

Στο μέτωπο της φωτιάς στην Πεντέλη βρίσκονται 280 αστυνομικοί για τη φύλαξη σπιτιών και επιχειρήσεις εκκενώσεων.

Περιπολίες για την προστασία των σπιτιών πραγματοποιούν 80 αστυνομικοί.

22:27 - Η εξέλιξη της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο έχει μειώσει ταχύτητα.

Στο μέτωπο στα δυτικά και νότια προς Καλλιθέα έχει ένταση.

22:17 - Ολοκληρώθηκε η εκκένωση των νοσοκομείων Παίδων Πεντέλης και Νταού Πεντέλης

Εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης. Στο νοσοκομείο βρίσκονταν 36 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν άμεσα στο «Αγία Σοφία».

Επίσης, ολοκληρώθηκε και η επιχείρηση εκκένωσης του Νταού Πεντέλης. Στο ίδρυμα Μητέρα μεταφέρθηκαν 35 παιδιά.

Το προσωπικό μεταφέρθηκε επίσης με ασφάλεια.

Μέχρι τις 22:00 το ΕΚΑΒ δεν είχε δεχθεί κλήσεις για τραυματισμούς και δύσπνοια.

Το ΕΚΑΒ και τα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα.

22:07 - Βίντεο του kathimerini.gr - Μαρτυρία κατοίκου στο Ντράφι

22:02 - Το kathimerini.gr στο πύρινο μέτωπο - Βίντεο από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη

22:00 - Πυροσβεστική: Η έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε στις 20:40 το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δύσκολη η σημερινή ημέρα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες που επικρατούν διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Αρκετές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και κυρίως στην Άρτα, στη Μάνη, στην Ελάτεια Φθιώτιδας, στη Λακωνία και στην Ηλεία έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά που απασχολεί τις περισσότερες δυνάμεις εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στις 17:19 στην Πεντέλη. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών 60 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες με ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων.

Επιπρόσθετα, οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

Έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσης πολιτών από οικισμούς.

Έχουν εκδοθεί ήδη 4 μηνύματα από το 112 και συγκεκριμένα:

Στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή

Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι.

Στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα

Έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα από το 112.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

21:54 - Βίντεο του kathimerini.gr από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη

21:46 - Ευαγ. Μπουρνούς - Δήμαρχος Ραφήνας: Η πυρκαγιά εξαπλώνεται σαν «χταπόδι» λόγω των ανέμων και της μορφολογίας του εδάφους

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η φωτιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

Στις 8.30 μμ από το μέτωπο της κατάσβεσης ο ίδιος με τα 3 πυροσβεστικά οχήματα και τις 4 υδροφόρες του Δήμου, μας ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή καίγεται παρακείμενη οικία.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η φωτιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος - άνω των 10-11 μποφώρ, έναντι των 7-8 μποφώρ τώρα - και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

21:36 - Βίντεο στο Twitter δείχνει τις φλόγες να πλησιάζουν σπίτια

21:14 - Εκκενώνεται το Παίδων Πεντέλης

Στην εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προχωρούν οι Αρχές για προληπτικούς λόγους. 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό μεταφέρονται στο Παίδων Αγία Σοφία.

21:10 - Εκκληση για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. Κάθε ζωή έχει αξία.

Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας) τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης - Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο όποιος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες. Θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων.

Προς το παρόν ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού. Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα καλέστε μας στο 2131364935.

21:05 - Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

21:04 - Θοδωρής Μ. Γιάνναρος - πυρομετεωρολόγος : Η τοπογραφία της Πεντέλης ενισχύει την ένταση της πυρκαγιάς - Το κρίσιμο «παράθυρο χρόνου»

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά και η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι πραγματικά τεράστια - την είδαμε ζωντανά εμείς οι ερευνητές από την πρώτη στιγμή στο Αστεροσκοπείο όταν οι φλόγες καβάλησαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Τα εναέρια μέσα ήρθαν αμέσως και άρχισαν να κάνουν πολύ στοχευμένες ρίψεις και να "κεντράρουν" τα σημεία μέσα σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση για τα εναέρια λόγω των σφοδρών ανέμων που επικρατούν. Έχει ήδη ξεκινήσει από τις 19.30 ένα "παράθυρο χρόνου" όπου η ένταση του ανέμου σταδιακά θα πέφτει μέχρι τις 03.00 περίπου με 04.00 το πρωί. Δυστυχώς στις 04.00 οι άνεμοι φαίνεται να ενισχύονται ξανά και οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες να επιδεινώνονται. Αυτό που κάνει αυτήν την πυρκαγιά εξαιρετικά δύσκολη είναι το έντονο ανάγλυφο της περιοχής όπου η αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία της Πεντέλης ενισχύουν την ένταση της πυρκαγιάς και την κάνουν να δημιουργεί το δικό της καιρό» δηλώνει στο kathimerini.gr o Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος, εντεταλμένος ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

20:57 - Φωτογραφίες του kathimerini.gr από τη φωτιά στην Πεντέλη

20:50 - Δυνάμεις της ΓΑΔΑ συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά της Πεντέλης

Δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Πεντέλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν διατεθεί, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, 150 αστυνομικοί και 58 οχήματα.

20:47 - Ο καπνός της φωτιάς όπως φαίνεται από τον Πειραιά

INTIME

20:42 - Ηλικιωμένη απομακρύνεται από το σπίτι της με τη βοήθεια πυροσβεστών και αστυνομικών

AP

AP

20:23 - Μάχη σε δύο μέτωπα - Ενίσχυση των δυνάμεων

Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

Στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

20:14 - Εντολή εκκένωσης για Διώνη και Δασαμάρι

Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους των οικισμών Διώνη και Δασαμάρι για να εκκενώσουν προς Παλλήνη.

20:11 - Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

(Φωτογραφίες: INTIME NEWS)

19:59 - Το μέτωπο της πυρκαγιάς

19:59 - Νέο μήνυμα από το 112: Αν βρίσκεστε στην Ανθούσα εκκενώστε τώρα προς Γέρακα

19:32 - Αναμένεται εξασθένηση των ανέμων τις επόμενες ώρες

19:26 - Εικόνες από το σημείο της πυρκαγιάς

19:12 - «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»

Στις 18.20 περίπου, μήνυμα έκτακτης ανάγκης από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

19:11«Είναι μία δύσκολη πυρκαγιά» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

Για μία «δύσκολη φωτιά στο Νταού Πεντέλης» μίλησε στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε: «Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο με πάρα πολύ μεγάλη εναέρια δύναμη 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό» και συνέχισε: «Κατάσβεση κάνουν 78 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 22 οχήματα και η δύναμη των Ρουμάνων πυροσβεστών με 28 πυροσβέστες, 3 υδροφόρα οχήματα κι ένα αναγνωριστικό. Είναι μία δύσκολη πυρκαγιά και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε».

19:08 - Εντολή εκκένωσης στο Ντράφι

Την άμεση εκκένωση της περιοχής Ντράφι και της Καλλιτεχνούπολης ζήτησε η Πολιτική Προστασία, ζητώντας από τους κατοίκους να μετακινηθούν προς την Παλλήνη, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών και των αρμοδίων.

19:05 - Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στο Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και καίει δασική περιοχή αλλά με χαμηλή βλάστηση στα σύνορα Νταού και Ντράφι.

Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων και εθελοντές ενώ έχουν σηκωθεί και εναέρια μέσα - 11 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.

«Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση που είχε αναδασωθεί πριν από τρία χρόνια στ στο Νταού. Κατευθύνεται προς Ανθούσα.Έφυγε γρήγορα γιατί οι άνεμοι είναι μεγάλης έντασης. Πετούν πάνω από 14 εναέρια μέσα, οι δυνάμεις είναι ισχυρές, συνδράμουν και 16 υδροφόρες αλλά τα εναέρια δεν θα μπορούν να πετούν για πολλή ώρα ακόμη και αυτό μας ανησυχεί. Είναι μεγάλη και δύσκολη φωτιά», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, στο kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση