ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μυτιλήνη: Μετακίνηση 1.400 προσφύγων και μεταναστών σε δομές της Β.Ελλάδας (φωτος)

Η μεταφορά γίνεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος

Kathimerini.gr

Η μεταφορά περισσότερων από 1.400 προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής της Μόριας σε δομές φιλοξενίας της Β. Ελλάδας πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ., που έγινε το Σάββατο. Ήδη το πρώτο πλοίο, με περισσότερους από 600 επιβαίνοντες αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει δεύτερο πλοίο το απόγευμα με 800 περίπου επιβαίνοντες.

Χίλιοι περίπου από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Β. Ελλάδας

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Οπως ενημερώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η μεταφορά αυτή γίνεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος στα νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν νέο κύμα προσφυγικών ροών.

Στο μεταξύ, την Κυριακή το βράδυ, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο, με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή, να κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σχεδιάζει ενίσχυση των περιπολιών του Λιμενικού, μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, ενώ αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύτερο σχέδιο της Αγκυρας με στόχο την αύξηση της πίεσης προς την Ευρώπη μέσω του προσφυγικού. Αποκορύφωμα του νέου κύματος ήταν το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, όπου μέσα σε μία ώρα έφτασαν στη Λέσβο 13 βάρκες στις οποίες επέβαιναν συνολικά 547 πρόσφυγες και μετανάστες. Με όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) υπερπλήρη, η πίεση που ασκούν οι νέες αφίξεις είναι ασφυκτική. «Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσιμη εάν συνεχίσουν οι ίδιες αυξημένες ροές», έλεγε στην «Κ» κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται επείγουσα ανάγκη για ένα σχέδιο αποσυμφόρησης της κατάστασης στα νησιά –και ιδίως στη Λέσβο, όπου υπάρχουν πάνω από 10.000 εγκλωβισμένοι.

 

Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι το νέο κύμα έχει σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν σε διάφορα μέτωπα, αλλά και με τη συνεχιζόμενη παραμονή στην τουρκική επικράτεια περισσοτέρων των 3 εκατ. προσφύγων. Η αύξηση των ροών, λένε οι ίδιες πηγές, έχει στόχο να πιέσουν την Ευρώπη για περισσότερα χρήματα προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά και για πιο ευνοϊκή στάση στις κινήσεις της Αγκυρας στη Αν. Μεσόγειο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με τις πολιτικές κρίσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και την άνοδο της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας για να πιέσει την Ευρώπη για ανταλλάγματα και στον πόλεμο της Συρίας.

Η ένταση του φαινομένου αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ενδεικτικά, μόνο στη διάρκεια του Αυγούστου οι υπηρεσίες του Λιμενικού έχουν διαχειριστεί 8.200 παράτυπους μετανάστες έναντι 3.400 τον Αύγουστο του 2018. Τα στελέχη του υπουργείου και του Λιμενικού παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και όπως έχει ήδη αποφασιστεί, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα πρόκειται να καταθέσουν αίτημα στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex ζητώντας έκτακτη οικονομική βοήθεια, ούτως ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η αύξηση του αριθμού των πλωτών που περιπολούν κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας.

 

Στη Λέσβο πήρε εντολή πριν από μερικά εικοσιτετράωρα να κατευθυνθεί για περιπολίες και δεύτερο πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες να εντοπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι βάρκες με μετανάστες που αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια και άρα να ειδοποιείται η τουρκική ακτοφυλακή όσο οι παράτυποι μετανάστες βρίσκονται εντός των δικών της χωρικών υδάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X