ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη λόγω Γλυπτών Παρθενώνα

«Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Kathimerini.gr

Την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις δηλώσεις του στο ΒΒC την Κυριακή για την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση επειδή ενοχλήθηκε από τις θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για την επιστροφή των Γλυπτών. Εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις όπως κάνουμε σταθερά. Σε τελική ανάλυση η διαπραγμάτευση γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσαν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές.

 «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ».

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ηλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση. Οποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», συμπλήρωσε.

O Σούνακ αποκλείει κάθε σχέδιο επιστροφής των Γλυπτών

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαμήνυσε νωρίτερα ότι ο κ. Σούνακ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με φόντο την επίσκεψη στο Λονδίνο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ερώτηση αν πρωθυπουργός συμφωνεί με τη σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Πηγές Μαξίμου: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης

Την έντονη ενόχληση τους για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη από τον Βρετανό πρωθυπουργό, εκφράζουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζουν «φάουλ» και «πολιτικά απρεπή» την ακύρωση υπογραμμίζοντας πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη.

«Προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις».

«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC

Την Κυριακή, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, σε συνέντευξή του στο BBC. «Νομίζω ότι [τα Γλυπτά του Παρθενώνα] δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η Μεταπολίτευση έκλεισε μεν έναν κύκλο της, αλλά στριφογυρίζει ακόμη ως «μπροστά» ψευδεπίγραφο μέλλον
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ