
Συνελήφθη στην Ελλάδα σήμερα το μεσημέρι, ο Μολδαβός ολιγάρχης και φυγόδικος πολιτικός Βλαντ Πλαχότνιουκ, πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας και πρώην βουλευτής.
Εις βάρος του είχε εκδοθεί Ερυθρά Αγγελία και καταζητούνταν για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα), όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Κατά πληροφορίες, ο 59χρονος εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ φέρεται να έχει συλληφθεί και ένας στενός συνεργάτης του, πρώην βουλευτής.
Ο Πλαχότνιουκ έφυγε από τη Μολδαβία τον Ιούνιο του 2019, μετά την ήττα που γνώρισε το κόμμα του στις εκλογές και στην πορεία βρήκε καταφύγιο σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Τουρκία.
Η δράση του «απλώνεται» διεθνώς, όπως άλλωστε και τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ είχε στο παρελθόν επαφές και με ξένους ηγέτες όπως για παράδειγμα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο Πλαχότνιουκ είχε στενές σχέσεις με το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Σεπτέμβριο του 2018, οι μυστικές υπηρεσίες της Μολδαβίας, κατόπιν εντολής του Πλαχότνιουκ, απήγαγαν και απέλασαν από το Κισινάου έξι Τούρκους καθηγητές που ήταν κοντά στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που ήταν αντίπαλος του Ερντογάν», έγραφε προ διετίας ο ιστοχώρος BalkanInsight.
Ο Πλαχότνιουκ είχε βίλες σε Ελβετία, Γαλλία και Ρουμανία, τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα στο εξωτερικό κι άλλα τέσσερα στη Μολδαβία, τουλάχιστον εννέα διαμερίσματα (στο όνομα της γυναίκας του) κι ένα σκάφος (στην Ελβετία). Οι Αρχές της Μολδαβίας είχαν επιχειρήσει ήδη από το 2020 να κατασχέσουν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή των Αρχών της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιάσει, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αγοράστηκαν με τα χρήματα που κλάπηκαν από το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας. Σημειώνεται ότι ο Πλαχότνιουκ, πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας, καταζητούνταν εδώ και χρόνια με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο ίδιος παρουσιάζεται, συγκεκριμένα, να πρωταγωνιστεί σε ένα σκάνδαλο το οποίο έχει πια μείνει στην ιστορία ως «Η κλοπή του Αιώνα». Ο λόγος για μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας συνολικά 1 δισ. δολ. έκαναν φτερά από τρεις εθνικές τράπεζες της Μολδαβίας την περίοδο μεταξύ 2012 και 2014.
Σημειώνεται ότι ο Πλαχότνιουκ βρέθηκε παράλληλα και στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων το 2022, με την κατηγορία της φερόμενης δωροδοκίας στελεχών της μολδαβικής αστυνομίας και της προσπάθειας χειραγώγησης του μολδαβικού δικαστικού συστήματος για τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και τον επηρεασμό εκλογικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την Interpol, κυκλοφορούσε με τέσσερα διαβατήρια: ρουμανικό, μολδαβικό, ρωσικό και μεξικανικό.
Με πληροφορίες από Balkan Insight, OCCRP