ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Προσφυγικό: Τα μαθήματα ελληνικών χάθηκαν στη μετάφραση

Στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ηταν Ιανουάριος του 2018, όταν ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δημοσιοποίησαν επισήμως την έναρξη του προγράμματος Γλώσσας και Πολιτισμού για πρόσφυγες και μετανάστες. Οπως είχε ανακοινωθεί τότε, συνολικά 5.000 άτομα άνω των 16 ετών θα μάθαιναν ελληνικά μέσω ταχύρρυθμων μαθημάτων γλώσσας αλλά και Αρχών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, «ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Ενάμιση χρόνο μετά, το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών για πρόσφυγες άνω των 16 ετών δεν έχει καν ξεκινήσει. Στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν και να εργαστούν, αλλά συχνά ζουν σε ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας μακριά από αστικά κέντρα όπου ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ παραδίδουν μαθήματα ελληνικών.

Ο κ. Μιλτιάδης Κλάπας, τομεακός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ), παραδέχθηκε μιλώντας στη Βουλή για τα προγράμματα ένταξης μεταναστών και προσφύγων, ότι τα μαθήματα ελληνικών χάθηκαν στη... μετάφραση της γραφειοκρατίας και της ασυνεννοησίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Αρχικά το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, ήταν να λειτουργήσει υπό την αρμοδιότητα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν αντιρρήσεις, σημειώνοντας ότι ήταν καλύτερα τέτοια προγράμματα να τα υλοποιεί το κράτος και όχι διεθνείς οργανισμοί. Ετσι το μπαλάκι πέρασε στο υπουργείο Παιδείας αλλά και πάλι τα προγράμματα ελληνομάθειας δεν προχώρησαν.

Τα μαθήματα ελληνικών για πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ηλικιακά δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολείο, απαραίτητο προαπαιτούμενο για την επιβίωση σε μια ξένη χώρα, ανακοινώθηκαν πολλές φορές ακόμα από τον νυν υπουργό Δημήτρη Βίτσα σαν να επρόκειτο για καθημερινή εφαρμοζόμενη τακτική. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ούτε ένας ενήλικας πρόσφυγας δεν έχει διδαχθεί ελληνικά από επίσημο κρατικό πρόγραμμα.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν τώρα ότι στόχος είναι τα μαθήματα να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι συνεννοήσεις με τις Βρυξέλλες για το ύψος της χρηματοδότησης και τον αριθμό των ωφελουμένων. Πάντως, μετά ενάμιση χρόνο, το πρόγραμμα τελικά επέστρεψε στην αρμοδιότητα του ΔΟΜ, ο οποίος θα συνεργαστεί με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά σε 7.000 ωφελουμένους, αναγνωρισμένους πρόσφυγες από την 1/1/2018 και μετά άνω των 16 ετών και θα υλοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός των ωφελουμένων πάντως είναι μικρός εφόσον, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, κάθε χρόνο περίπου 15.000 άτομα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες. Πρόκειται για εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας διάρκειας 3-4 ωρών ημερησίως για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.

Εύρεση αιθουσών

Το πιο δύσκολο τμήμα στην υλοποίηση του προγράμματος, είναι η εύρεση των αιθουσών όπου θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα, δεδομένων των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X