ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πτώση Φάντομ: Δεύτερη ημέρα ερευνών για τον κυβερνήτη

Οι δύτες επιχειρούν με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε βάθος έως εκατό μέτρων

Kathimerini.gr

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας που συνετρίβη, χθες, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από το Κατάκολο Ηλείας.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΦΕ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών και τρεις δύτες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.

Οι δύτες επιχειρούν σε ναυαγοσωστικό μέσο του Λιμενικού Σώματος με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε βάθος έως εκατό μέτρων.

Επιπλέον, πέραν των ελικοπτέρου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και Super Puma που επιχειρούν και τις βραδινές ώρες, από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκε στις έρευνες και ένα ελικόπτερο Agusta Bell.

Το F-4 της 338 Μοίρας είχε απογειωθεί από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης σε ζεύγος μαζί με ακόμη ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου. Το ζεύγος των F-4 πραγματοποιούσε πτήση χαμηλής ναυτιλίας σε ύψος 300 ποδιών πάνω από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όταν το ένα από τα δύο συνετρίβη στις 10.30 το πρωί. Αμέσως το αεροσκάφος που έμεινε στον αέρα άρχισε να κινείται πάνω από το σημείο της συντριβής, προκειμένου να γίνει ταχύτατα ο εντοπισμός του από τις δυνάμεις που έσπευσαν να επιχειρήσουν έρευνα και διάσωση.

Πρακτικά, οι δυνάμεις που ξεκίνησαν την επιχείρηση έρευνας για τα συντρίμμια του Phantom, τα οποία εντοπίστηκαν λιγότερο από δυόμισι ώρες αργότερα, βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής σε πολύ λίγα λεπτά.

Οι δύο χειριστές του δεύτερου Phantom έχουν πλήρη εικόνα του δυστυχήματος και οι μαρτυρίες τους θα είναι πολύτιμες για να φωτιστούν πτυχές της έρευνας για τα αίτια που, ούτως ή άλλως, θα διεξαχθεί.

Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα σχετικά με το δυστύχημα, οι πρώτες πληροφορίες συντείνουν στο ότι οι χειριστές δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων θέσεών τους, ούτε όμως και να επικοινωνήσουν μέσω του ασυρμάτου για κάποιο πιθανό πρόβλημα. Μετά και τη χθεσινή συντριβή, ο αριθμός των Phantom τα οποία υπηρετούν με αξιοπιστία υπό τα χρώματα της Π.Α. τα τελευταία 50 χρόνια, μειώθηκε στα 33.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση