ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης για το καλώδιο Κρήτη-Αττική

Σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων εντοπίζει η αντιπολίτευση

Newsroom K

Φουσκώνει στην Αθήνα η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην τρίτη φάση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο κομμάτι υλοποίησης του τμήματος Κρήτη-Αττική επικρίνονται έντονα με το σκεπτικό ότι οι προωθούμενοι σχεδιασμοί ουσιαστικά διαφοροποιούν τον χαρακτήρα υλοποίησης του έργου που είναι ενιαίος με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στη χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης φέρνει το όλο θέμα στη Βουλή ζητώντας από τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει:

1. Ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής Κανιέτε προς εσάς, καθώς και το περιεχόμενο της δικής σας απάντησης; Υποχρεούστε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, διαφορετικά θα αποδείξετε ότι κάνετε μυστική και ύποπτη ενεργειακή διπλωματία με οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

2. Ποια είναι η επιστολή προς εσάς του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, κ. Γ. Λακκοτρύπη και ποια η αντίστοιχη απάντησή σας; Επίσης υποχρεούστε να καταθέσετε στη Βουλή τη συγκεκριμένη αλληλογραφία.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην επερώτηση που κατέθεσε εντοπίζει ύποπτες σκοπιμότητες , πίσω από τους χειρισμούς του Γιώργου Σταθάκη στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως μέρος του EuroAsia Interconnector, που συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη-Αττική, για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και τον κίνδυνο οι έλληνες πολίτες να επιβαρυνθούν άμεσα με 300 εκατομμύρια ευρώ και εν συνεχεία με άλλα 800.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το εν λόγω έργο είχε ενταχθεί την περίοδο 2013-2014 στα PCIs, ώστε να έχει εύκολη χρηματοδότηση από τράπεζες και διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, με εκτιμώμενο κόστος του «Κρήτη-Αττική» της τάξης του 1 δις ευρώ, αλλά οι χειρισμοί του σημερινού Υπουργού Περιβάλλοντος προκαλούν κινδύνους απένταξης του έργου και υποχρεωτικής χρηματοδότησής του από εθνικού πόρους, γεγονός που όπως υπογραμμίζει έχει πυροδοτήσει και την αποστολή επιστολών SOS του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας και του αρμόδιου Επιτρόπου Ενέργειας.

Ο Γιάννης Μανιάτης καλεί κ. Σταθάκη να προσκομίσει τις σχετικές επιστολές στη Βουλή και να παράσχει πειστικές εξηγήσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ώστε να αποδείξει όπως επισημαίνει δηκτικά ότι «δεν κάνει μυστική και ύποπτη ενεργειακή διπλωματία με οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» και να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι έλληνες φορολογούμενοι.

«Η συνέχιση της πολιτικής σας να επιβαρύνετε με επιπλέον 300 εκατ. € άμεσο κόστος τους Έλληνες πολίτες και άλλα επιπλέον 800 εκατ. € από την καθυστέρηση κατά δύο χρόνια της υλοποίησης του έργου (με συνέπεια να συνεχίζουν οι πολίτες να πληρώνουν τα 800 αυτά εκατομμύρια € ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ, για την τροφοδοσία της Κρήτης με ηλεκτρικό ρεύμα), συνιστά εγκληματική επιλογή και τεράστια ζημία σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος με ενόχους ολόκληρη την κυβέρνησή σας», καταλήγει ο κ. Μανιάτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση