ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:55
 

Στον ESM το ελληνικό αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ

Η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Η Ελλάδα αναμένεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας να ζητήσει τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στις διεργασίες. Η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο αυτού του μέρους των ακριβών δανείων διαμορφώνεται στο 5,13%, ενώ συνολικά το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ έως το 2024 φθάνει τα 9,3 δισ. ευρώ.

Με την προεξόφληση ενός τέτοιου ποσού η ελληνική κυβέρνηση «περνάει» ένα θετικό μήνυμα στις αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λειαίνοντας ακόμη περισσότερο το έδαφος για νέα έκδοση ομολόγου. Παράλληλα, μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει και πολιτικά «διαμηνύοντας» την απεξάρτηση της χώρας από τον έλεγχο του ΔΝΤ. Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν νέα ώθηση λόγω των θετικών εξελίξεων γύρω από το θέμα αυτό, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,14% και σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,28%, μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 3,21% που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2005, με το spread να φθάνει τις 321 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να διατηρεί ανεξόφλητο ποσό περίπου 5,6 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, καθησυχάζονται και οι φόβοι της Ολλανδίας και της Γερμανίας, οι οποίες και έχουν αντιδράσει στην πρόωρη αποπληρωμή, καθώς δεν επιθυμούν την απόσυρση του ΔΝΤ από τις τακτικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας και ζητούσαν διαβεβαιώσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως την εξέλιξη αυτή την είχε ήδη προαναγγείλει ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Σεπτέμβριο σε παρουσίασή του στους ξένους επενδυτές, λέγοντας πως 3,3 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ρευστότητας» έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup πως θα διατεθούν για την επαναγορά χρέους (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.λπ.), του οποίου οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, με την κ. Λαγκάρντ να σημειώνει ότι συμφωνεί και ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Ο ESM έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του σε μια τέτοια κίνηση, καθώς, όπως είχε πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά το πρόσφατο Eurogroup, «έχει οικονομική λογική για λόγους αναδιάρθρωσης του χρέους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X